Απολογούνται σήμερα οι 4 για τους «Πυρήνες της Φωτιάς»

Απολογούνται σήμερα οι 4 για τους «Πυρήνες της Φωτιάς»

2' 27" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Στη γραμμή της πλήρους άρνησης όλων των κατηγοριών αλλά και ειδικότερα της συμμετοχής τους σε τρομοκρατική οργάνωση αναμένεται να εμμείνουν σήμερα κατά τη διάρκεια των απολογιών τους στην 32η τακτική ανακρίτρια τα τέσσερα άτομα που κατηγορούνται για πράξεις της οργάνωσης «Συνωμοσία Πυρήνων της Φωτιάς».

Το κατηγορητήριο που έχει απαγγελθεί σε βάρος των Χαρίλαου Χατζημιχελάκη, Εμμανουήλ Γιόσπα, Μυρτώς Παντέλογλου και Παναγιώτη Μασούρα αφορά τρία κακουργήματα και τέσσερα πλημμελήματα σχετικά με τις βομβιστικές επιθέσεις στα σπίτια του πρώην υφυπουργού Εσωτερικών κ. Παναγιώτη Χηνοφώτη και της βουλευτού του ΠΑΣΟΚ. κ. Λούκας Κατσέλη.

Στη δικογραφία που έχει σχηματιστεί σε βάρος τους περιλαμβάνονται και άλλες πενήντα περίπου δικογραφίες που αφορούν συνολικά 170 χτυπήματα τα οποία χρεώνονται στη «Συνωμοσία Πυρήνων της Φωτιάς», τα οποία ωστόσο δεν έχουν ταυτοποιηθεί σε σχέση με τους κατηγορούμενους.

Εκ των τεσσάρων κατηγορουμένων ο πιο «λακωνικός» είναι ο Παναγιώτης Μασούρας ο οποίος αρνείται τις κατηγορίες και περιορίζεται στο να συμπληρώσει ότι η σχέση με τους συγκατηγορουμένους του «τον Χάρη και τον Μάνο είναι φιλική».

Καταδικάζει τις επιθέσεις

Ο Εμμανουήλ Γιόσπας, ξάδελφος του επίσης κατηγορούμενου Χαρίλαου Χατζημιχελάκη και ιδιοκτήτης διαμερίσματος στην πολυκατοικία του Χαλανδρίου, αρνείται τις κατηγορίες και καταδικάζει τις βομβιστικές επιθέσεις. «Είμαι κατά των ψευτοεπαναστατικών κινήσεων και των τυφλών χτυπημάτων που μπορεί να έχουν θύματα καθημερινούς, απλούς και ανυποψίαστους ανθρώπους και αν ποτέ υπέπεπτε στην αντίληψή μου ότι αυτό συνέβαινε στην οικία του ξαδέλφου μου, θα έκοβα κάθε επικοινωνία μαζί του, δεν θα ρίσκαρα τη ζωή μου, θα του εξηγούσα ότι χρειάζεται επανάσταση αλλά όχι με αυτόν τον τρόπο».

Η Μυρτώ Παντέλογλου υποστηρίζει στην απολογία της ότι ο λόγος εμπλοκής της στην υπόθεση είναι η σχέση της με τον Εμμανουήλ Γιόσπα. Περιγράφει λεπτομερώς τις κινήσεις της, τις ημέρες πριν από τη σύλληψή της ενώ διευκρινίζει ότι ουδέποτε πήγε στο σπίτι του Χ. Χατζημιχελάκη μόνη της. Η Μ. Παντέλογλου προσθέτει πάντως ότι στο ισόγειο της πολυκατοικίας ζούσε και ένα ακόμη πρόσωπο, ένας άνδρας ο οποίος ήδη καταζητείται.

Περιγραφή

Η ίδια κατονομάζει νεαρούς που επισκέπτονταν το διαμέρισμα, ενώ η περιγραφή της για ένα πρόσωπο ταιριάζει με την περιγραφή ενός εκ των δραστών της επίθεσης στο σπίτι του κ. Χηνοφώτη, σύμφωνα με αυτόπτη μάρτυρα. «Εχει σγουρά μαλλιά, χρώματος καστανού, τα οποία πιάνει πάντα με λάστιχο, 1,75 ύψος, σωματότυπος περίπου παχουλός. Είναι μικρότερος των 30 ετών», διευκρίνισε η κατηγορούμενη.

Τέλος, ο Χ. Χατζημιχελάκης αφού αρνήθηκε τις κατηγορίες και επιφυλάχθηκε να απολογηθεί ενώπιον του ανακριτή, επισήμανε ότι δεν πέταξε στα σκουπίδια την επίμαχη σακούλα στην οποία εντοπίστηκαν εξαρτήματα παρόμοια με αυτά που χρησιμοποιήθηκαν για την κατασκευή αυτοσχέδιου εκρηκτικού μηχανισμού. Ο ίδιος μάλιστα ισχυρίζεται ότι την επίμαχη ώρα βρισκόταν σε προπόνηση πολεμικής τέχνης.

«Γκρίζο σημείο» της δικογραφίας πάντως παραμένουν οι περιγραφές αυτοπτών μαρτύρων για τους δράστες των βομβιστικών επιθέσεων στα σπίτια της κ. Κατσέλη και του κ. Χηνοφώτη.

Οι περιγραφές αυτές δεν ταιριάζουν με τους μέχρι στιγμής κατηγορούμενους καθώς αφορούν «έναν μοτοσικλετιστή, 25-30 ετών, ύψους 1.70 με καστανά φουντωτά μαλλιά», «άτομο με καστανά, σπαστά μαλλιά, 40-45 ετών, ύψους 1,75-1.80» καθώς και «τρεις άνδρες, περίπου 40 ετών, και ύψους 1.75-1.90».

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή