Διόδια με το… χιλιόμετρο στην Εθνική Οδό

Διόδια με το… χιλιόμετρο στην Εθνική Οδό

1' 20" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Διοδίων αρχή από σήμερα για τα βόρεια προάστια της Αθήνας, που θα καλούνται να πληρώνουν διόδια για τη χρήση της εθνικής οδού. Οι νέοι σταθμοί διοδίων θα λειτουργούν από σήμερα στο Καπανδρίτι, τη Μαλακάσα, τα Οινόφυτα, τη Θήβα και την Τραγάνα, ενώ καταργείται ο σταθμός στο Σχηματάρι. Θα ακολουθήσουν σε επόμενη φάση πλευρικοί σταθμοί διοδίων στη Βαρυμπόμπη και τον Αγιο Στέφανο, όταν ολοκληρωθεί η κατασκευή του παραδρόμου. Η λειτουργία των διοδίων αναμένεται να προκαλέσει κυκλοφοριακή ασφυξία στις εν λόγω περιοχές, καθώς οι χιλιάδες οδηγοί που καθημερινά χρησιμοποιούν την εθνική οδό για τις μετακινήσεις τους θα προτιμήσουν το εσωτερικό οδικό δίκτυο.

Οπως ανακοίνωσε η «Νέα Οδός ΑΕ», η εταιρεία που εκμεταλλεύεται το τμήμα της εθνικής οδού από τη Μεταμόρφωση έως την είσοδο του Μαλιακού, ταυτόχρονα με τη λειτουργία των νέων σταθμών θα ισχύσει και νέα χρέωση, με βάση τα διανυόμενα χιλιόμετρα (0,037 ευρώ ανά χιλιόμετρο). Δηλαδή, για να διασχίσει τα 175 χλμ. της διαδρομής, ο οδηγός ΙΧ θα καταβάλλει 6,5 αντί για 5,5 ευρώ μέχρι χθες. Σαφώς πιο τσουχτερές οι τιμές για τα φορτηγά: 16,2 ευρώ για τα μεσαίας κατηγορίας και 22,6 ευρώ για τα πολυαξονικά.

Υπενθυμίζεται ότι, σύμφωνα με τη σύμβαση παραχώρησης του ΥΠΕΧΩΔΕ, τα διόδια στο συγκεκριμένο τμήμα της εθνικής οδού θα χρησιμοποιηθούν για την κατασκευή της Ιονίας Οδού. Ωστόσο οι εργασίες στην Ιονία Οδό προχωρούν με εξαιρετικά αργούς ρυθμούς και είναι αμφίβολο αν θα ακολουθήσουν τα συμφωνηθέντα χρονοδιαγράμματα. Στις αρχές Μαρτίου κάτοικοι των βορείων προαστίων της Αττικής προχώρησαν σε δυναμικές διαμαρτυρίες ενάντια στα διόδια, με αποτέλεσμα ο υφυπουργός ΠΕΧΩΔΕ κ. Θεμ. Ξανθόπουλος να αναβάλλει τη λειτουργία των σταθμών Βαρυμπόμπης και Αγίου Στεφάνου μέχρι την κατασκευή παραδρόμου.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή