Η γρίπη «χτύπησε» σε δύο λύκεια

Η γρίπη «χτύπησε» σε δύο λύκεια

2' 19" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Κλειστά «λόγω γρίπης» θα είναι έως την Παρασκευή, τμήματα τάξεων δύο Λυκείων σε Χαϊδάρι και Μελίσσια, στα οποία παρατηρήθηκε συρροή κρουσμάτων του ιού της νέας γρίπης. Δύο εκ των μαθητών που έχουν προσβληθεί από τη νέα γρίπη, νοσηλεύονται σε νοσοκομεία της Αττικής καθώς ο ένας εμφάνισε ελαφριά πνευμονία και ο άλλος δύσπνοια. Σύμφωνα με το Εθνικό Κέντρο Επιχειρήσεων Υγείας του υπουργείου Υγείας, τουλάχιστον έως χθες αργά το απόγευμα, η κατάσταση της υγείας των δύο μαθητών -που αξίζει να σημειωθεί νοσηλεύονται σε απλό θάλαμο- δεν ενέπνεε ανησυχία.

Προχθές το βράδυ αποφασίστηκε η διακοπή λειτουργίας για πέντε ημέρες, του τμήματος Α3 του 4ου Λυκείου Χαϊδαρίου και όλων των τμημάτων της Β’ και Γ’ τάξης του Λυκείου Μελισσίων, στα οποία καταγράφηκαν πολλά κρούσματα της νέας γρίπης.

Δειγματοληπτική εξέταση

Ειδικότερα, μετά από δειγματοληπτική εξέταση σε μαθητές του τμήματος Α3 του 4ου Λυκείου Χαϊδαρίου που είχαν εμφανίσει συμπτώματα γρίπης επιβεβαιώθηκε ότι οι έφηβοι είχαν προσβληθεί από τον νέο ιό Α(Η1Ν1), ενώ το ίδιο απεδείχθη και για μαθητές του Λυκείου Μελισσίων. Συνολικά έως προχθές το βράδυ είχαν δηλώσει ότι παρουσίασαν συμπτώματα γρίπης 22 μαθητές των συγκεκριμένων Λυκείων. Η απόφαση ελήφθη από τον νομάρχη Αθηνών κ. Γ. Σγουρό μετά από τη σχετική εισήγηση των υπουργών Υγείας και Παιδείας και σύμφωνα με τις οδηγίες του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας. Χθες το πρωί κλιμάκια του Εθνικού Κέντρου Επιχειρήσεων Υγείας και του Κέντρου Ελέγχου και Πρόληψης Νοσημάτων, μετέβησαν στα σχολεία και ενημέρωσαν μαθητές, εκπαιδευτικό προσωπικό και γονείς για τα μέτρα υγιεινής. Οι ειδικοί επιστήμονες συστήνουν στους υγιείς μαθητές των τάξεων που έκλεισαν να μένουν σπίτι τους, προκειμένου το μέτρο να αποδώσει. Σημειώνεται ότι η εμπειρία από άλλες χώρες όπου έχει εφαρμοστεί στο παρελθόν η προληπτική διακοπή λειτουργίας των σχολείων, κατέδειξε ότι η πλειονότητα των μαθητών τείνουν να βρίσκονται σε δημόσιους χώρους με συγχρωτισμό όταν κλείνουν τα σχολεία, που σημαίνει ότι διατρέχουν εξίσου μεγάλο κίνδυνο να προσβληθούν από τη νόσο.

Πάντως, έως αργά χθες το απόγευμα το πρόβλημα επικεντρωνόταν στις συγκεκριμένες τάξεις των δύο σχολείων σε Μελίσσια και Χαϊδάρι, ενώ εξετάζονταν και οι περιπτώσεις και άλλων σχολικών ιδρυμάτων όπου έχουν επιβεβαιωθεί κρούσματα, με τους ειδικούς να μην αποκλείουν το ενδεχόμενο να κλείσουν και άλλες τάξεις ή ολόκληρα σχολεία. Χθες έγινε γνωστό ότι επιβεβαιώθηκαν δύο κρούσματα γρίπης σε μαθητές διαφορετικών τμημάτων της ίδιας τάξης στο 1ο Λύκειο Πυλαίας Θεσσαλονίκης. Οι υπηρεσίες των συναρμόδιων υπουργείων Υγείας και Παιδείας, παρακολουθούν σε καθημερινή βάση τις απουσίες στα σχολεία και προβαίνουν σε επιδημιολογική επιτήρηση για τη νέα γρίπη όπου χρειαστεί. Στη διαβεβαίωση ότι δεν θα χαθούν διδακτικές ώρες και ότι θα αντιμετωπιστεί και το ζήτημα των απουσιών λόγω γρίπης, προέβη χθες ο υπουργός Παιδείας κ. Αρης Σπηλιωτόπουλος. Οπως είπε, «σε κάθε περίπτωση είμαστε έτοιμοι, δεν πρέπει να υπάρχει καμιά ανησυχία για τους γονείς, όλα θα κυλήσουν ομαλά, οι διδακτικές ώρες δεν θα χαθούν και τα παιδιά θα είναι σωστά προετοιμασμένα».

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή