Επιφύλαξη ΑΔΑΕ στην άρση απορρήτου

Επιφύλαξη ΑΔΑΕ στην άρση απορρήτου

1' 25" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Σε διελκυστίνδα μεταξύ Εισαγγελίας του Αρείου Πάγου και Αρχής Διασφάλισης Απορρήτου των Επικοινωνιών εξελίσσεται το ζήτημα της άρσης του απορρήτου των τηλεπικοινωνιών και της προστασίας των προσωπικών δεδομένων. Η ΑΔΑΕ διαφοροποιήθηκε από τη γνωστή γνωμοδότηση του πρώην εισαγγελέα κ. Γ. Σανιδά, ζητώντας διευκρινίσεις για τη νομιμότητα των εισαγγελικών αιτημάτων περί άρσης του απορρήτου και υπό ποιες συνθήκες πρέπει να γίνεται. Κατά την Αρχή, το απόρρητο των ηλεκτρονικών επικοινωνιών διασφαλίζεται και στο Διαδίκτυο, συμπεριλαμβάνοντας και τα εξωτερικά στοιχεία της επικοινωνίας (ονοματεπώνυμο, ηλεκτρονικό ίχνος, τόπος κλήσεως κ.λπ.). Αντιθέτως, ο νέος εισαγγελέας του ανωτάτου δικαστηρίου, κ. Ιω. Τέντες, ταυτιζόμενος με τη θέση του προκατόχου του κ. Γ. Σανιδά, επισημαίνει στην ΑΔΑΕ ότι οι εισαγγελικές και οι ανακριτικές αρχές που διενεργούν έρευνα για τον εντοπισμό δράστη εξυβριστικών, συκοφαντικών, απειλητικών, εκβιαστικών τηλεφωνικών κλήσεων ή μηνυμάτων, νομίμως ζητούν την ανακοίνωση εκ μέρους των παρόχων υπηρεσιών ηλεκτρονικών επικοινωνιών στοιχείων για τη ταυτότητα ή τη θέση της συνδέσεως του χρήστη blogs, email, sms κ.λπ. Οι περιπτώσεις αυτές εκφεύγουν, όπως σημειώνεται στην εισαγγελική γνωμοδότηση, από το προστατευτικό πεδίο της διατάξεως του άρθρου 19 του Συντάγματος. Γίνεται παραπομπή, επίσης, σε ερμηνευτικά κείμενα συνταγματολόγων (Χρυσόγονου, Ατομικά και Κοινωνικά Δικαιώματα, Δαγτόγλου, Τσακυράκη κ.ά) για το απόρρητο των επικοινωνιών, σύμφωνα με τα οποία η προστασία της επικοινωνίας καθιερώνεται με την έννοια της ανταλλαγής διανοημάτων, ειδήσεων, γνωμών. Προστατεύεται, δηλαδή, το δικαίωμα να μοιράζεται κάποιος με άλλο πρόσωπο σκέψεις, ιδέες και συναισθήματα χωρίς τον κίνδυνο της αποκάλυψης αυτών σε τρίτους.

Συμπερασματικά, με τη γνωμοδότηση λύνονται τα χέρια των ανακριτικών αρχών, στο πλαίσιο «της έννομης προστασίας (άρθρο 20 του Συντάγματος) και τιμωρίας των εγκλημάτων να μπορούν να συγκεντρώνουν τα αποδεικτικά στοιχεία για τη βεβαίωση του εγκλήματος, να ζητούν τα στοιχεία, χωρίς να έχει προηγηθεί η τήρηση της διαδικασίας άρσεως του απορρήτου».

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή