Εύκολος στόχος ήταν το site της κ. Κατσέλη

Εύκολος στόχος ήταν το site της κ. Κατσέλη

2' 7" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

To hacking είναι προσπάθεια κάθε καλοπροαίρετου ή κακοπροαίρετου να βρει την «κερκόπορτα ενός κτιρίου» που λέγεται λογισμικό εφαρμογής. Μόλις αυτή η κερκόπορτα βρεθεί, τότε όλη η εφαρμογή πέφτει στα χέρια του hacker, ο οποίος την αξιοποιεί ανάλογα με τις προθέσεις του. Στην πρώτη καλοπροαίρετη περίπτωση, επιδίωξη είναι η προβολή και ίσως το αίσθημα της αυτοϊκανοποίησης. Στη δεύτερη είναι το αθέμιτο κέρδος ή η ζημιά του άλλου.

Η περίπτωση της αλλαγής του δικτυακού τόπου της κ.  Λούκας Κατσέλη ανήκει στη δεύτερη κατηγορία και η επίθεση ήταν καλά στοχευμένη.  Εχει δε σχέση με την τρέχουσα πολιτική κατάσταση και από το περιεχόμενο της παρανομίας συνάγεται ότι οι επίβουλοι hackers θα πρέπει να αναζητηθούν μεταξύ των πολιτικών της αντιπάλων, είτε εντός είτε εκτός ΠΑΣΟΚ.

Οι ειδικοί αναφέρουν ότι, με βάση τα όσα ανακοίνωσε η Ασφάλεια για την υπόθεση, η ευθύνη βρίσκεται στην πολιτική ασφάλειας του δικτυακού τόπου. Και αυτό γιατί ο χρόνος που χρειάστηκαν οι επίδοξοι hackers για να πάρουν τον έλεγχο του «κτιρίου», ήταν κάτι λιγότερο από μια ώρα. «Συνήθως οι ισχυρές πολιτικές ασφάλειας απαιτούν εβδομάδες ή και μήνες «πολιορκίας» προκειμένου κάποιος να αναλάβει τον έλεγχο μιας εφαρμογής ή ενός web site», λέει ο κ. Χ. Ηλιόπουλος, διευθύνων σύμβουλος σε εταιρεία που εξειδικεύεται στην ασφάλεια των πληροφοριακών συστημάτων.

Η συγκεκριμένη παραβίαση στον δικτυακό τόπο της κ. Κατσέλη είναι γνωστή ως deface (απογύμνωση προσώπου). Σύμφωνα με τον πιο δικτυακό χώρο καταγραφής defaced web sites (HYPERLINK «http: //www. zone-h. org» www. zone-h. org), μόνο στη διάρκεια του τελευταίου μήνα έχει αλλαχτεί η πρώτη σελίδα σε 77.326 δικτυακούς τόπους σε όλο τον κόσμο. Και χθες υπήρχαν σε εξέλιξη (μέχρι το απόγευμα) προσπάθειες «απογύμνωσης» 4.415 δικτυακών τόπων.

Σύμφωνα με τους ειδικούς, οι μεγάλοι αριθμοί defaced web sites είναι επιτεύξιμοι καθώς για λόγους κόστους πολλοί αξιοποιούν υπηρεσίες φύλαξης δικτυακών τόπων (web hosting) σε μεγάλους Η/Υ που βρίσκονται ανά τον κόσμο. Το κόστος φύλαξης ενός τέτοιου site μπορεί να ποικίλλει από 20 – 200 ευρώ τον μήνα, ανάλογα με το μέγεθος του δικτυακού τόπου και την εταιρεία παροχής της υπηρεσίας. «Η φύλαξη μεγάλου αριθμού δικτυακών τόπων σε ένα Η/Υ κάνει τους συγκεκριμένους δικτυακούς τόπους πιο ευπρόσβλητους», παρατηρεί ο κ. Ηλιόπουλος, σημειώνοντας ότι αν εμφανίσει… τρύπα, τότε ο κακόβουλος επισκέπτης, μπορεί να προσβάλει όλα όσα είναι αποθηκευμένα στον συγκεκριμένο Η/Υ. Γι’ αυτό άλλωστε είναι συνηθισμένο το φαινόμενο του μαζικού deface.

Ωστόσ, ο υπάρχουν και οι στοχευμένες επιθέσεις, όπως ήταν η συγκεκριμένη στο site της κ. Κατσέλη. Σε όλες αυτές τις περιπτώσεις, σύμφωνα με τον κ. Ηλιόπουλο, το πρόβλημα εστιάζεται στον ανθρώπινο παράγοντα. «Ανθρωποι σχεδιάζουν τις πολιτικές ασφάλειας και άνθρωποι προσπαθούν να τις παραβιάσουν».

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή