Οι βουλευτές για την απαγόρευση

Οι βουλευτές για την απαγόρευση

2' 33" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Μόλις 22 από τους 300 εκπροσώπους του ελληνικού Κοινοβουλίου, απάντησαν σε έρευνα Μη Κυβερνητικής Οργάνωσης για το κάπνισμα. Επτά καπνιστές, έξι πρώην καπνιστές και εννέα μη καπνιστές βουλευτές της ΝΔ, του ΠΑΣΟΚ, του ΣΥΝ και του ΛΑΟΣ αφιέρωσαν μέρος του χρόνου τους για να απαντήσουν, άλλοι με «παραδοσιακό» φαξ και άλλοι με email, στις 16 ερωτήσεις πολλαπλών απαντήσεων που έλαβαν από τη ΜΚΟ ΝoSmoke.

Ποιοι απάντησαν

Μεταξύ 10 και 24 Σεπτεμβρίου 2009, τις απαντήσεις τους έστειλαν από τη Ν.Δ. ο υπουργός Παιδείας, Αρης Σπηλιωτόπουλος, ο υφυπουργός Απασχόλησης και Κοινωνικής Προστασίας, Γιώργος Κοντογιάννης, οι κυρίες Μαρία Κόλλια – Τσαρουχά και Ελενα Ράπτη και οι Θεόδωρος Καράογλου, Βασίλης Μιχαλολιάκος, Νίκος Παναγιωτόπουλος, Αδάμ Ρεγκούζας. Από το ΠΑΣΟΚ απάντησαν οι κυρίες Μαρία Δαμανάκη, Τόνια Αντωνίου, Χρύσα Αράπογλου, Θάλεια Δραγώνα, Εύα Καϊλή και οι κύριοι, Νάσος Αλευράς, Νίκος Ζωίδης, Στάθης Κουτμερίδης, Γιάννης Μαγκριώτης, Ηλίας Μπεριάτος, Εκτωρ Νασιώκας, Βασίλης Τόγιας. Τέλος, από τον ΣΥΝ απάντησε ο Φώτης Κουβέλης και από το ΛΑΟΣ η κ. Δήμητρα Αράπογλου. Δεν υπήρξε απάντηση από βουλευτή του ΚΚΕ.

Οκτώ μήνες μετά την απαγόρευση του καπνίσματος στη Βουλή (ισχύει από τον περασμένο Ιανουάριο και επιτρέπεται μόνο στο καφενείο και στο εντευκτήριο των βουλευτών) και περίπου τέσσερις μετά την εφαρμογή του νόμου στους κλειστούς δημόσιους χώρους, οι 12 από τους 22 βουλευτές που απάντησαν πιστεύουν ότι αδιαμφισβήτητα η εφαρμογή του πολυσυζητημένου νόμου δίνει στους καπνιστές μια σημαντική ευκαιρία για να κόψουν το τσιγάρο, με τους υπόλοιπους 10 να θεωρούν ότι «τουλάχιστον τους ωθεί να το μειώσουν».

Ολοι ανεξαιρέτως εκτιμούν ότι ναι μεν η σημερινή νομοθεσία περιλαμβάνει σωστές διατάξεις, χρειάζεται όμως απαραιτήτως βελτιώσεις ώστε να προστατεύει επαρκώς τον πληθυσμό από τις βλαβερές συνέπειες του καπνίσματος, διαδικασία στην οποία πάλι ομόφωνα δηλώνουν ότι ως πολιτικοί μπορούν να συμβάλουν. Για τους 20 από τους 22, η επιβολή κυρώσεων θα συντελέσει στην επιτυχή εφαρμογή των μέτρων, με μόλις έναν καπνιστή και έναν μη καπνιστή να απαντούν το αντίθετο. Μόλις τρεις υποστηρίζουν ότι είναι ισοδύναμα το δικαίωμα του καπνιστή να καπνίζει όπου θέλει με εκείνο του μη καπνιστή να μην εισπνέει καπνό, αφού οι υπόλοιποι 19 -μεταξύ των οποίων, σημειωτέον, περιλαμβάνονται αρκετοί καπνίζοντες βουλευτές- θεωρούν ισχυρότερο εκείνο του μη καπνιστή.

Και οι 22 απάντησαν ότι από το έδρανο θα υποστηρίξουν την εκπαίδευση των μαθητών στα σχολεία σχετικά με τις βλαβερές συνέπειες του καπνίσματος, ενώ 14 εκτιμούν πως μόνο αν ληφθούν ουσιαστικά μέτρα πρωτίστως για τους ενήλικες, είναι εφικτό να μειώσουν το κάπνισμα και οι ανήλικοι, δεδομένου ότι οι τελευταίοι «αντιγράφουν» τις συνήθειες των μεγάλων. Ολοι, πάντως, απάντησαν ότι θα έκαναν παρατήρηση -ή κατά ορισμένους, «ευγενική ενημέρωση»- σε περίπτωση που έβλεπαν συνάδελφο ή συνεργάτη τους να καπνίζει σε χώρο όπου απαγορεύεται.

Κραυγαλέα παραβίαση

«Ευελπιστούμε ότι θα γίνει ουσιαστική εφαρμογή του νόμου στους κλειστούς δημόσιους χώρους, όπου προς το παρόν επικρατεί κραυγαλέα παραβίασή του», δηλώνει στην «Κ» ο πρόεδρος του NoSmoke, κ. Αλέξανδρος Φωτεινός. Πέντε προσπάθειες έκανε ο ίδιος έως ότου καταφέρει να κόψει την κακή συνήθεια. «Από την πλευρά μας, θα επισημαίνουμε τα κακώς κείμενα και θα στηρίζουμε τις θετικές ενέργειες, όπως την απαγόρευση της υπαίθριας διαφήμισης», καταλήγει. Στις προτάσεις τους περιλαμβάνεται η απαγόρευση του καπνίσματος και στους δημόσιους ανοιχτούς χώρους.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή