Οι σημαντικότερες «επιθέσεις» τους και οι επιπτώσεις

Οι σημαντικότερες «επιθέσεις» τους και οι επιπτώσεις

2' 22" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Αλλοτε οι επιθέσεις τους μοιάζουν αθώες, με τους χάκερ να παρεμβαίνουν σε ιστοσελίδες απλώς για να ειρωνευτούν. Αλλοτε, το κυβερνοέγκλημα φαίνεται να κρύβει πίσω του τεράστια οικονομικά συμφέροντα, αλλά και οργανωμένες επιχειρήσεις βιομηχανικής ή κρατικής κατασκοπείας. Το σίγουρο είναι ότι στον διαδικτυακό κόσμο κανένα σύστημα ασφαλείας δεν είναι απόλυτα απαραβίαστο.

Η πρώτη υπόθεση κυβερνοεγκλήματος που έφτασε μέχρι τα δικαστήρια αφορούσε την παραβίαση του υπολογιστικού συστήματος της αμερικανικής επιχείρησης τηλεπικοινωνιών AT&T, το 1981. Δράστης, ο Ian Murphy, ο πρώτος άνθρωπος στην ιστορία που συνελήφθη ως χάκερ. Εισήλθε στο δίκτυο της AT&T για να αλλάξει το σύστημα χρέωσης – καταργώντας ουσιαστικά το νυχτερινό, φθηνότερο τιμολόγιο.

Από τα μέσα της δεκαετίας του ’80 και μέχρι το 1995 που συνελήφθη, στο στερέωμα των χάκερ μεσουρανούσε ο Kevin Mitnick. Ανάμεσα στα άλλα «κατορθώματά» του συγκαταλέγεται η παραβίαση του δικτύου του FBI, αλλά και των ηλεκτρονικών συστημάτων της DEC, της Motorola, της Sun Microsystems και της Apple. Σύμφωνα με τον μύθο, θα μπορούσε να εκτοξεύσει πυρηνικούς πυραύλους σφυρίζοντας σε ένα τηλέφωνο. Το 1995, ο ρωσικής καταγωγής Vladimir Levin κατάφερε να παραβιάσει το σύστημα της Citibank, μεταφέροντας 10 εκατ. δολάρια σε λογαριασμούς συνεργών του.

Οι Times της Νέας Υόρκης τη χαρακτήρισαν ως τον «Α΄ παγκόσμιο διαδικτυακό πόλεμο», αφού είναι μία από τις μαζικότερες επιθέσεις που έχουν ποτέ δεχθεί οι ψηφιακές υποδομές κρατικών υπηρεσιών, υπουργείων και επιχειρήσεων. Η αφορμή ήταν το αεροπορικό δυστύχημα μεταξύ ενός αμερικανικού αναγνωριστικού αεροσκάφους και ενός κινεζικού μαχητικού, τον Απρίλιο του 2001, το οποίο στοίχισε τη ζωή στον Κινέζο πιλότο. Μέσα σε ένα μήνα, περισσότερα από 1.000 site στις ΗΠΑ βρέθηκαν εκτός λειτουργίας, με την αρχική τους σελίδα να έχει αντικατασταθεί από μηνύματα που κατήγγειλαν τον αμερικανικό ιμπεριαλισμό. Η ανακάλυψη ενός ιού στους υπολογιστές του γαλλικού τμήματος της Greenpeace, το 2006, οδήγησε τις αρχές στα ίχνη ιδιωτικού γραφείου ντετέκτιβ το οποίο παρακολουθούσε ηλεκτρονικά κάθε δραστηριότητα της οργάνωσης. Οι υπόνοιες στράφηκαν στην EDF, τη μεγαλύτερη εταιρεία διαχείρισης πυρηνικών αντιδραστήρων στον κόσμο και έναν από τους σημαντικότερους στόχους των εκστρατειών της Greenpeace.

Μία ειρωνική φωτογραφία

Τον Μάρτιο του 2007 και μετά την ήττα της ελληνικής εθνικής ομάδας από το αντιπροσωπευτικό συγκρότημα της Τουρκίας μέσα στο γήπεδο «Καραϊσκάκη», χάκερ από τη γειτονική χώρα εισέβαλαν στο site της ελληνικής ομοσπονδίας, αντικαθιστώντας την αρχική σελίδα με μία ειρωνική φωτογραφία.

«Ασχετοι και γραφικοί, αφήστε τα σάλια και τα γλειψίματα και πιάστε κανένα πληκτρολόγιο», έγραφαν τον Σεπτέμβριο του 2008 Ελληνες χάκερ στο site του Ευρωπαϊκού Οργανισμού Πυρηνικής Φυσικής (CERN), λίγες ημέρες πριν ξεκινήσει τη λειτουργία του ο Μεγάλος Επιταχυντής Αδρονίων. Σκοπός των χάκερ, όπως σημείωναν οι ίδιοι, ήταν να καταδείξουν τα κενά ασφαλείας του συστήματος, τα οποία φρόντισαν να διορθώσουν…

Λέγεται GhostNet και είναι ένα από τα μεγαλύτερα δίκτυα ηλεκτρονικής κατασκοπείας που εντοπίστηκε ποτέ. Το δίκτυο αυτό ανακαλύφθηκε τον περασμένο Απρίλιο από Καναδούς επιστήμονες, όταν διαπίστωσαν πως 1.300 υπολογιστές κρατικών αξιωματούχων από 103 διαφορετικές χώρες είχαν «μολυνθεί» από λογισμικό το οποίο επέτρεπε την παρακολούθησή τους.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή