ΚΟΙΝΩΝΙΑ

Νομοσχέδιο στη Ρωσία προβλέπει βαριές ποινές

ΜΟΣΧΑ. Αντιμέτωποι με βαρύτατες ποινές αναμένεται να τεθούν σύντομα οι χάκερ, σύμφωνα με σχέδιο νόμου του ρωσικού υπουργείου Δικαιοσύνης, το οποίο δόθηκε στη δημοσιότητα. Με τον νέο νόμο θα δίνεται το δικαίωμα στην υπηρεσία ηλεκτρονικού εγκλήματος να περιορίζει τα δικαιώματα των χρηστών του Διαδικτύου σε ειδικές περιπτώσεις.

Ενδεικτικό της σκληρότητας των διατάξεων του νέου νόμου είναι πως οποιαδήποτε επίσκεψη χωρίς άδεια στις μυστικές βάσεις δεδομένων των υπουργείων Εσωτερικών και Οικονομικών θα τιμωρείται με φυλάκιση 3 ετών. Σε περίπτωση που διαπιστωθεί πως οι χάκερ οργανώνονται και δρουν ομαδικά με σκοπό να διεισδύσουν σε κρατικό διαδικτυακό τόπο, τότε θα βρεθούν αντιμέτωποι με την κατηγορία της εγκληματικής δράσης, πράξη που θα τιμωρείται με κάθειρξη η οποία θα ξεπερνάει τα επτά έτη.

Από τη μέγγενη των ρωσικών αρχών φαίνεται πως δεν θα ξεφύγουν ούτε τα μπλογκ, καθώς ο νόμος απαγορεύει την ύπαρξη όλων των ανωνύμων ιστοσελίδων.

Οπως υπογραμμίζει η κυβερνητική εφημερίδα «Ροσίσκαγια Γκαζέτα», πέραν των ατομικών ή ομαδικών ευθυνών, το ρωσικό υπουργείο Δικαιοσύνης θέτει προ των ευθυνών τους και τις μεγάλες εταιρείες παροχής διαδικτυακών υπηρεσιών, τις οποίες υποχρεώνει να παρέχουν στις αρχές πληροφορίες για τους χρήστες τους.

Διαβάζοντας προσεκτικά το σχέδιο νόμου, είναι εμφανές ότι μια από τις πιο ενδιαφέρουσες διατάξεις του, η οποία αναμένεται να προκαλέσει αντιδράσεις, είναι αυτή η οποία παρέχει τη δυνατότητα στις ειδικές υπηρεσίες και στις δυνάμεις επιβολής τάξης να περιορίζουν τα δικαιώματα των χρηστών σε περιπτώσεις «ειδικών επιχειρήσεων ή κατά τη διάρκεια ερευνών». Αυτό πρακτικά σημαίνει πως χωρίς καμία προειδοποίηση οι αρχές θα στερούν από τους πολίτες που αυτές κρίνουν το δικαίωμα πρόσβασης στο Διαδίκτυο.

Ο αυστηρός αυτός νόμος ουσιαστικά φωτογραφίζει χρήστες και οργανώσεις που εμπλέκονται σε τρομοκρατικές δράσεις, ηλεκτρονικούς παραχαράκτες που εισβάλλουν στην ιστοσελίδα του υπουργείου Οικονομικών και αλλοιώνουν φορολογικά στοιχεία και φυσικά τις χιλιάδες ανώνυμες ιστοσελίδες, που καθημερινά παρακινούν πολίτες σε κακουργηματικές πράξεις.