Επιχειρήσεις γλιτώνουν φόρους ως… Εργαστήρια Ελευθέρων Σπουδών

Επιχειρήσεις γλιτώνουν φόρους ως… Εργαστήρια Ελευθέρων Σπουδών

1' 59" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

«Μανικιουρίστες» βαφτίζονται σπουδάστριες, ώστε η επιχείρηση να γλιτώσει φόρους. Αυτό προκύπτει, από τη στιγμή που το υπουργείο Παιδείας αποφάσισε να βάλει τάξη στο χάος της μεταλυκειακής εκπαίδευσης στην Ελλάδα.

Ειδικότερα, τα Εργαστήρια Ελεύθερων Σπουδών (ΕΕΣ) έχουν κύριο στόχο να καλύψουν βασικές εκπαιδευτικές ανάγκες αποφοίτων της δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης. Τα εργαστήρια αποτελούν ουσιαστικά τη χοάνη του πιο «αδικημένου» κομματιού των 20χρονων, αφού απευθύνονται σε νέους που δεν έχουν εισαχθεί σε ΑΕΙ και δεν έχουν την οικονομική δυνατότητα ή την πρόθεση να σπουδάσουν σε κάποιο ελληνικό κολέγιο ή στο εξωτερικό, οπότε επιλέγουν τη λύση των ΕΕΣ προκειμένου να μάθουν μια τέχνη. Τα περισσότερα ειδικεύονται στην πληροφορική, ενώ στα υπόλοιπα οι πιο περιζήτητες ειδικότητες είναι κομμωτική, μανικιούρ, πεντικιούρ, γραμματειακή υποστήριξη, οικονομικά.

Η απόφαση του υπουργείου Παιδείας να βάλει τάξη στο χάος των ΕΕΣ προκάλεσε τεράστια προβλήματα και στον ίδιο τον ελεγκτικό μηχανισμό. Οπως ανέφερε χθες στην «Κ» ο πρόεδρος της Πανελλήνιας Ενωσης Ιδιωτικών Εκπαιδευτηρίων Πληροφορικής κ. Αντώνης Δημητρακουλάκος, περίπου 900 είναι οι αιτήσεις από ΕΕΣ για άδεια λειτουργίας. Αριθμός πολύ μεγάλος, που είχε ως αποτέλεσμα η αρμόδια επιτροπή να μην προλάβει να ολοκληρώσει τους ελέγχους, ώστε να δώσει άδειες για τη νέα ακαδημαϊκή χρονιά, που ξεκινά σήμερα για τα ιδρύματα μεταλυκειακής εκπαίδευσης. Πληροφορίες της «Κ»  αναφέρουν ότι έως τώρα έχει εξεταστεί μόνο αν έχουν συγκεντρωθεί τα δικαιολογητικά και δεν έχουν γίνει επιτόπιοι έλεγχοι. Ετσι, το υπουργείο Παιδείας ανακοίνωσε χθες ότι και φέτος θα συνεχίσουν να λειτουργούν με το ίδιο καθεστώς και η διαδικασία αδειοδότησης θα παραταθεί έως τις 31 Αυγούστου 2010. Ομως, ακόμη και οι 900 αιτήσεις θα μπορούσαν να θεωρηθούν λίγες, από τη στιγμή που όλο το προηγούμενο διάστημα εμφανίζονταν να λειτουργούν περί τα 5.000 ΕΕΣ. «Η αξιολόγηση δίνει την ευκαιρία για ένα ξεκαθάρισμα του κλάδου, ο οποίος είναι ανομοιογενής. Εκπαιδευτικά ιδρύματα που προσφέρουν μεταπτυχιακές σπουδές στα οικονομικά μπαίνουν στην ίδια κατηγορία με τα εργαστήρια που απευθύνονται σε νέους που θέλουν να μάθουν μία τέχνη», λέει ο κ. Δημητρακουλάκος.

Ελλιπείς έλεγχοι

Από την άλλη, ο μικρός αριθμός αιτήσεων αποδίδεται στα ΕΕΣ-μαϊμούδες, που λειτουργούσαν έως τώρα. Σύμφωνα με πληροφορίες της «Κ», ελλείψει σοβαρών ελέγχων και σχετικού μητρώου, πολλές μικροεπιχειρήσεις δηλώθηκαν ως ΕΕΣ προκειμένου να υπαχθούν στο ευνοϊκότερο φορολογικό καθεστώς, αφού τα ΕΕΣ φορολογούνται με 16% έναντι 20%-25% που είναι οι φορολογικοί συντελεστές για τις υπόλοιπες εταιρείες. «Αυτό συμβαίνει σε εργαστήρια αισθητικής, κομμωτικής, αλλά και λογιστικής. Στην περίπτωση ελέγχου από εφοριακούς, οι πελάτες υποδύονται τους φίλους…», ανέφερε στην «Κ» στέλεχος του χώρου.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή