«Να αυξηθεί η τιμή των τσιγάρων»

«Να αυξηθεί η τιμή των τσιγάρων»

1' 54" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Καθολική απαγόρευση του καπνίσματος στους κοινόχρηστους κλειστούς χώρους και αύξηση της τιμής των τσιγάρων, με στόχο τη μείωση του αριθμού των καπνιστών προτείνει ο αναπληρωτής καθηγητής πνευμονολογίας και πρόεδρος της εθνικής συντονιστικής επιτροπής για το κάπνισμα κ. Παναγιώτης Μπεχράκης.

Κατά τη χθεσινή παρουσίαση της διαδικτυακής αντικαπνιστικής εκστρατείας της Ε.Ε. με τίτλο «Helpers», ο κ. Μπεχράκης άσκησε κριτική στο ισχύον θεσμικό πλαίσιο, τονίζοντας τις δυσκολίες εφαρμογής του, που όπως είπε, έχουν ρίζα στις πολλές εξαιρέσεις (π.χ. ρυθμίσεις για καταστήματα με βάση το εμβαδόν, χωρίσματα σε νυχτερινά κέντρα κ.ά.).

Οπως χαρακτηριστικά είπε «σελίδες ολόκληρες νομοθετικών άρθρων και παραγράφων έχουν σχηματίσει ένα συγχυτικό αμυντικό φραγμό γεμάτο εξαιρέσεις που τελικά μάλλον αναιρούν τον κανόνα του μη καπνίσματος στους χώρους εστίασης και διασκέδασης». Και κάλεσε τη νέα ηγεσία του υπουργείου Υγείας, να άρει από τη νομοθεσία τις σχετικές εξαιρέσεις.

Παράλληλα, ο κ. Μπεχράκης πρότεινε την αύξηση της τιμής πώλησης των τσιγάρων, «όχι για να αυξήσουμε τα έσοδα του κράτους, αλλά επειδή αποδεδειγμένα οδηγεί στη μείωση του καπνίσματος στα παιδιά, ενώ αποτελεί και ένα ισχυρό οικονομικό κίνητρο για απόφαση διακοπής του καπνίσματος στους ενήλικες». Οπως είπε, «το να κόψει κάποιος το τσιγάρο είναι σαν να παίρνει αύξηση που δεν θα την κερδίσει ούτε με τη σκληρότερη απεργία»! Από την πλευρά της η υπουργός Υγείας και Κοινωνικής Αλληλεγγύης, κ. Μαριλίζα Ξενογιαννακοπούλου, προανήγγειλε την αλλαγή του θεσμικού πλαισίου, καθώς όπως είπε αυτή τη στιγμή αξιολογείται το θεσμικό πλαίσιο προκειμένου να βελτιωθεί και να γίνει αποτελεσματικό. Υπενθύμισε δε ότι το ΠΑΣΟΚ στο παρελθόν είχε ασκήσει κριτική σχετικά και για την τελική μορφή του νόμου για τον έλεγχο του καπνού αλλά και -εν συνεχεία- για την απουσία των απαραίτητων διοικητικών αποφάσεων που θα επέτρεπαν να υπάρχει αποτελεσματική εφαρμογή. Ιδιαίτερη έμφαση έδωσε η υπουργός και στην ευαισθητοποίηση – ενημέρωση των πολιτών και την υιοθέτηση αντικαπνιστικών προτύπων. Γιατί όπως είπε, το μεγάλο στοίχημα της καταπολέμησης του καπνίσματος θα κριθεί στη συνειδητή επιλογή του καθενός.

Προβολή επεισοδίων

Στην πρόληψη του καπνίσματος σε νεαρές ηλικίες στοχεύει και η διαδικτυακή αντικαπνιστική εκστρατεία της Ε.Ε. Η καμπάνια περιλαμβάνει μια σειρά από 12 αυτοτελή ταινιάκια «HELPISODES», μέσα από την ιστοσελίδα www.help-eu.com. Στα επεισόδια τρεις ήρωες «helpers» βοηθούν νεαρούς Ευρωπαίους (HelpMe) που βρίσκονται αντιμέτωποι με κάποιο ζήτημα σχετικό με το κάπνισμα. Το πρώτο επεισόδιο προβάλλεται από τις 15 Οκτωβρίου και η προβολή του 2ου θα ξεκινήσει στις 15 Νοεμβρίου.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή