Αντιδράσεις για τον νέο τρόπο προσλήψεων

Αντιδράσεις για τον νέο τρόπο προσλήψεων

2' 7" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Επί ποδός πολέμου βρίσκονται οι εκπαιδευτικοί, ενώ αναμένουν τις διευκρινίσεις του υπουργείου Παιδείας για το νέο σύστημα προσλήψεων μόνο μέσω ΑΣΕΠ και όχι με βάση την προϋπηρεσία. Εως τώρα προϋπηρεσία έχουν κατοχυρώσει περίπου 32.000 νηπιαγωγοί, δάσκαλοι και καθηγητές, οι οποίοι περιμένουν να διαπιστώσουν εάν θα καλύπτονται από τις μεταβατικές διατάξεις που έχει εξαγγείλει η ηγεσία του ΥΠΕΠΘ. Πληροφορίες της «Κ» αναφέρουν ότι οι κρίσιμες λεπτομέρειες του συστήματος θα δημοσιοποιηθούν έως την Παρασκευή, χωρίς να αποκλείεται να υπάρξουν ευνοϊκές ρυθμίσεις που θα κατευνάσουν τις οξύτατες αντιδράσεις της ΟΛΜΕ, της ΔΟΕ και του Συντονιστικού Ωρομισθίων Εκπαιδευτικών. Ειδικότερα, όπως ανέφεραν στην «Κ» ο πρόεδρος της ΟΛΜΕ κ. Δημήτρης Πεππές και της ΔΟΕ κ. Δημήτρης Μπράτης, έως τώρα έχουν μόρια από προϋπηρεσία σε θέσεις αναπληρωτών και ωρομισθίων 26.750 καθηγητές και περίπου 5.000 νηπιαγωγοί και δάσκαλοι. Γι’ αυτούς τα ερωτήματα είναι πολλά. Ενδεικτικά:

-Με δεδομένη την αναφορά της υπ. Παιδείας κ. Αννας Διαμαντοπούλου για μεταβατική περίοδο, σε αυτήν ποιοι εκπαιδευτικοί θα υπαχθούν; Ολοι (ακόμη και όσοι έχουν ελάχιστη προϋπηρεσία ως ωρομίσθιοι σε θέσεις πρόσθετης διδακτικής στήριξης) ή θα ορισθεί ελάχιστο όριο προϋπηρεσίας (π.χ. όσοι έχουν 5, 10, 20 μήνες κ.ο.κ.);

-Για την περίπτωση των δασκάλων, πώς μπορεί να προσλαμβάνονται μόνο μέσω του διαγωνισμού ΑΣΕΠ; Σήμερα, λόγω της έλλειψης δασκάλων, οι απόφοιτοι των Παιδαγωγικών Τμημάτων προσλαμβάνονται αμέσως μετά την αποφοίτησή τους σε θέσεις αναπληρωτών. Στους τελευταίους διαγωνισμούς ΑΣΕΠ, απέτυχαν σχεδόν τα 2/3 των δασκάλων, αλλά τελικά όσοι απέτυχαν -ελλείψει άλλων- προσελήφθησαν ως αναπληρωτές. Πώς λοιπόν θα ισχύσει η επιταγή για «προσλήψεις μόνο μέσω ΑΣΕΠ»;

Οι αντιδράσεις των εκπαιδευτικών είναι εντονότατες. «Η εξαγγελία για νέο σύστημα διορισμών αποκλειστικά στηριγμένο στον ΑΣΕΠ δημιουργεί μεγάλη αναστάτωση στους εκπαιδευτικούς, οι οποίοι για πολλά χρόνια μαζεύουν προϋπηρεσία, ώρα την ώρα. Με αυτό τον τρόπο ανατρέπονται βίαια, για μια ακόμη φορά, οι διαδικασίες και αντιμετωπίζεται ο εκπαιδευτικός ως «αναλώσιμο προϊόν». Αποτελεί πράξη ανάλογη της κατάργησης της επετηρίδας που έγινε από τον κ. Αρσένη το 1997 και θα φέρει ανάλογες μεγάλες αντιδράσεις. Η μονιμοποίηση των αναπληρωτών – ωρομισθίων μέσα από τους πίνακες αποτελεί αδιαπραγμάτευτο αίτημα», λέει η ΟΛΜΕ.

«Πολιτική κοροϊδία»

«Οι προσλήψεις στην πρωτοβάθμια εκπαίδευση γίνονται με απολύτως αντικειμενικά, μετρήσιμα και διαφανή κριτήρια. Γι’ αυτό τον λόγο οποιαδήποτε σκέψη αλλαγής του συστήματος, όχι μόνο μάς βρίσκει κατηγορηματικά αντίθετους, αλλά και μας τοποθετεί στην πρώτη γραμμή των αγώνων για την υπεράσπισή του», λέει η ΔΟΕ, ενώ το Συντονιστικό Ωρομισθίων εκπαιδευτικών κάνει λόγο για «πολιτική κοροϊδία». Οι εκπαιδευτικοί, αντιδρούν επίσης και στις αλλαγές στο σύστημα αποσπάσεων, αλλά και στη διετή αξιολόγηση των νεοπροσληφθέντων εκπαιδευτικών ώστε να κριθεί εάν είναι ικανοί να διδάξουν σε σχολεία ή να καλύψουν διοικητικές θέσεις.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή