Συνελήφθησαν ο Ριτζάι και η «Σούλα»

Συνελήφθησαν ο Ριτζάι και η «Σούλα»

3' 27" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Υπό παρακολούθηση τελούσαν τους τελευταίους μήνες ο Αλβανός δραπέτης Αλκέτ Ριτζάι και η 33χρονη Ελληνίδα σύντροφός του, που συνελήφθησαν χθες το πρωί σε μονοκατοικία στο Ανω Σούλι Γραμματικού. Το σπίτι είχαν μισθώσει μόλις την περασμένη Παρασκευή και, όπως διευκρινίστηκε χθες από ανώτατους αξιωματικούς, ο δραπέτης άλλαζε τακτικά κρησφύγετα προκειμένου να είναι δυσκολότερος ο εντοπισμός του. Το τελευταίο διάστημα φέρεται να κινήθηκε σε περιοχές της Ανατολικής Αττικής και της Βοιωτίας.

Αδιευκρίνιστο παραμένει εάν κατά τη διάρκεια της παρακολούθησης των κινήσεων του Ριτζάι, οι αστυνομικοί κατάφεραν να συγκεντρώσουν πληροφορίες σχετικά με τις κινήσεις του έτερου δραπέτη των φυλακών Κορυδαλλού Βασίλη Παλαιοκώστα. Εξετάζεται το ενδεχόμενο στην υπόθεση να εμπλέκονται (και να κατηγορηθούν) δύο στενά συγγενικά πρόσωπα ιδιοκτήτη νυχτερινού κέντρου που δολοφονήθηκε στην Αθήνα πριν από μερικούς μήνες. Η επιχείρηση σύλληψης, στην οποία συμμετείχαν δυνάμεις των ΕΚΑΜ και της Ασφάλειας Αττικής, πραγματοποιήθηκε λίγο πριν από τις 7 π. μ. και σύμφωνα με την επίσημη εκδοχή της αστυνομίας ο Ριτζάι αιφνιδιάστηκε και παραδόθηκε δίχως να προβάλει αντίσταση.

Χειροβομβίδες και όπλα

Στο κρησφύγετο οι αστυνομικοί εντόπισαν μεταξύ άλλων τέσσερις χειροβομβίδες, ένα αυτόματο τύπου Scorpion και ένα Καλάσνικοφ, τα οποία ωστόσο ο Ριτζάι δεν προσπάθησε να χρησιμοποιήσει για να διαφύγει τη σύλληψη. Εκτός του Ριτζάι και της 33χρονης, στο υπόγειο της μονοκατοικίας διέμενε ζευγάρι Αλβανών, ο ακριβής ρόλος του οποίου ερευνάται. Ο ιδιοκτήτης της απομονωμένης αγροικίας στο Ανω Σούλι δήλωσε ότι το σπίτι μίσθωσε η 33χρονη, η οποία φέρεται να διαδραμάτισε κεντρικό ρόλο και στην απόδραση των Ριτζάι και Παλαιοκώστα από τις φυλακές Κορυδαλλού τον Φεβρουάριο. Είχε συγκεκριμένα προκύψει ότι χρησιμοποιώντας το όνομα «Αλεξάνδροβα» είχε μισθώσει το ελικόπτερο με το οποίο είχαν αποδράσει οι Ριτζάι και Παλαιοκώστας. Η ίδια, ενώ κατεζητείτο ως συνεργός στην απόδραση, είχε τον περασμένο Απρίλιο προχωρήσει στη μίσθωση ακινήτου στην περιοχή του Αλεποχωρίου όπου οι αστυνομικοί εντόπισαν δίχως να καταφέρουν να συλλάβουν τους δραπέτες. Η 33χρονη είχε χρησιμοποιήσει το όνομα «Φωτιάδου». Την περασμένη Παρασκευή εμφανίστηκε ως Χριστίνα Πετρίδου, ιδιοκτήτρια δύο καταστημάτων ρούχων, και κατέβαλε προκαταβολή 1.200 ευρώ. Απέφυγε να υπογράψει μισθωτήριο συμβόλαιο ισχυριζόμενη ότι δεν γνώριζε τον Αριθμό Φορολογικού Μητρώου της, ενώ για τον Ριτζάι, που κατά τη διάρκεια των διαπραγματεύσεων δεν κατέβηκε από το αυτοκίνητο, η «Πετρίδου» προφασίστηκε ότι είναι εξάδελφός της από τη Γερμανία και δεν γνωρίζει καλά Ελληνικά. Στην αυλή του σπιτιού βρέθηκαν δύο Ι. Χ. για τα οποία έχει δηλωθεί κλοπή. Πρόκειται για ένα Smart που ανήκει στη γαλλική τράπεζα BNP Paribas και μια θωρακισμένη Μercedes. Το πολυτελές Ι. Χ. προέκυψε ότι ανήκε σε ιδιοκτήτη νυχτερινών κέντρων, ο οποίος δολοφονήθηκε τον περασμένο Ιούνιο. Η κλοπή είχε δηλωθεί από τον αδελφό του θανόντος.

Ενοπλες ληστείες

Εξετάζεται επίσης το ενδεχόμενο ο Ριτζάι και κάποιοι εκ των υπολοίπων τριών συλληφθέντων να διέπραξαν το τελευταίο διάστημα ένοπλες ληστείες τραπεζών. Παρότι οι αστυνομικοί αρνήθηκαν για προφανή λόγο να αποκαλύψουν πώς εντόπισαν τον Ριτζάι, πληροφορίες αναφέρουν ότι αυτό συνέβη ακολουθώντας «ίχνη» της 33χρονης «Αλεξάνδροβα». Η Ασπασία Μ. ή αλλιώς «Σούλα» είναι μητέρα δύο παιδιών και διέμενε στο Περιστέρι μέχρι τη στιγμή που η οικογένειά της δήλωσε την εξαφάνισή της. Δεν θα πρέπει επομένως να θεωρείται απίθανο αστυνομικοί να είχαν θέσει σε λειτουργία δίκτυο άντλησης πληροφοριών με στόχο πρόσωπα του στενού συγγενικού της περιβάλλοντος. Οι συλληφθέντες θα οδηγηθούν σήμερα ενώπιον εισαγγελέα και ανακριτή.

Μέτρα ασφαλείας

Τα μέτρα ασφαλείας στις φυλακές μετά την πρώτη θεαματική απόδραση των Παλαιοκώστα και Ριτζάι επί θητείας του υπουργού Δικαιοσύνης κ. Αν. Παπαληγούρα αυξήθηκαν αισθητά, αλλά δεν απέτρεψαν, όπως αποδείχθηκε, την από αέρος απόδρασή τους για δεύτερη φορά με τον ίδιο ακριβώς τρόπο. Η απόδραση έθεσε εκ νέου σε συναγερμό το υπουργείο Δικαιοσύνης και την Ελληνική Αστυνομία, ενώ στη δέσμη μέτρων που εξαγγέλθηκαν, πέραν του συρματοπλέγματος που υψώθηκε στον περίγυρο των φυλακών Κορυδαλλού, περιλαμβάνονταν και η προκήρυξη διεθνούς διαγωνισμού για την πρόσληψη συμβούλου ασφαλείας, η κατάργηση της ανωνυμίας του κατόχου καρτοκινητών τηλεφώνων, η τοποθέτηση ηλεκτρονικών μέσων εντοπισμού χρήσης κινητών τηλεφώνων στις φυλακές και η αλλαγή στον τρόπο πρόσληψης, που ισχύει από το 2001, για το προσωπικό των κλάδων φύλαξης και εξωτερικής φρούρησης των καταστημάτων κράτησης. Η διάβρωση του συστήματος και ενδεχομένως η υπόγεια συναλλαγή και ο χρηματισμός ήταν πάντως το επίκεντρο όλων των ερευνών, με άνοιγμα των τραπεζικών λογαριασμών των υποδίκων και των εργαζομένων στην πτέρυγα των φυλακών, όπου κρατούνταν οι δύο δραπέτες.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή