Το εμβόλιο είναι ασφαλές…

2' 26" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

«Το εμβόλιο είναι ασφαλές. Δεν υπάρχει δικαιολογία για να μην εμβολιαστούν οι ευπαθείς ομάδες πληθυσμού». Αυτό τόνισαν χθες τα μέλη του Διοικητικού Συμβουλίου της Ελληνικής Πνευμονολογικής Εταιρείας, που προέτρεψαν τους ασθενείς με χρόνιες παθήσεις του αναπνευστικού να «κάνουν» το εμβόλιο έναντι της νέας γρίπης.

Κατά τη διάρκεια συνέντευξης Τύπου, ο καθηγητής πνευμονολογίας και πρόεδρος της Ελληνικής Πνευμονολογικής Εταιρείας κ. Κωνσταντίνος Γουργουλιάνης, ο επίκουρος καθηγητής Πνευμονολογίας κ. Ν. Τζανάκης και ο διευθυντής της 3ης Πνευμονολογικής Κλινικής στο νοσοκομείο «Σωτηρία», κ. Επαμεινώνδας Κοσμάς, -που, όπως δήλωσαν, έχουν ήδη εμβολιαστεί και οι ίδιοι έναντι της νέας γρίπης- αναφέρθηκαν σε διεθνείς μελέτες, σύμφωνα με τις οποίες το ένα τρίτο των νοσηλευομένων με επιπλοκές εξαιτίας νόσησης από τον ιό της νέας γρίπης είναι άτομα με χρόνιες παθήσεις του αναπνευστικού (Χρόνια Αποφρακτική Πνευμονοπάθεια και βρογχικό άσθμα).

Στο πλαίσιο αυτό, χαρακτήρισαν ως «κακή ιατρική πρακτική» το να μην παροτρύνει ένας πνευμονολόγος τον ασθενή του στο να εμβολιαστεί. Ο κ. Κωνσταντίνος Γουργουλιάνης ξεκαθάρισε ότι δεν μπορούν να υποχρεώσουν κανέναν να κάνει το εμβόλιο, αλλά η σύσταση προς τους ασθενείς είναι σαφής υπέρ του εμβολιασμού.

Σχολιάζοντας τη στάση ορισμένων γιατρών που δηλώνουν ότι δεν θα κάνουν το εμβόλιο, οι ομιλητές ανέφεραν «σημασία έχει τι λένε οι επίσημοι φορείς και όχι η προσωπική άποψη του καθενός», και πρόσθεσαν «δεν είναι λογικό να μη μετράει η θέση του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας που συστήνει τον εμβολιασμό και αντίθετα να μετράει η γνώμη του κάθε γιατρού που έχει αντίθετη προσωπική άποψη».

Η συνέντευξη Τύπου πραγματοποιήθηκε με αφορμή την αυριανή Παγκόσμια Ημέρα κατά της Χρόνιας Αποφρακτικής Πνευμονοπάθειας (ΧΑΠ), από την οποία πάσχουν περί τους 700.000 Ελληνες. Σχεδόν οι μισοί από αυτούς δεν το γνωρίζουν.

Αν λαχανιάζετε…

Στο πλαίσιο αυτό οι ειδικοί γιατροί πρόετρεψαν κάθε άτομο άνω των 40 ετών που υπήρξε ή είναι καπνιστής -και ειδικά εάν έχει συχνό βήχα και λαχανιάζει εύκολα στην ανηφόρα- να κάνει την ειδική εξέταση (σπιρομέτρηση) για τη ΧΑΠ και στην περίπτωση που διαπιστωθεί ότι πάσχει από τη νόσο να εμβολιαστεί έναντι του νέου ιού της γρίπης.

Παρότρυνση

Την ίδια στιγμή, οι ειδικοί επιστήμονες καλούν και τους ασθενείς με ρευματικές παθήσεις να εμβολιαστούν έναντι της νέας γρίπης. Οπως ανέφερε χθες ο καθηγητής Ιατρικής Σχολής του Πανεπιστημίου Κρήτης και μέλος του Αμερικανικού Κολλεγίου Παθολογίας και Ρευματολογίας, κ. Δημήτριος Μπούμπας, τα άτομα με ρευματικές παθήσεις -που υπολογίζονται ότι ανέρχονται στα 40.000 – 50.000 στη χώρα μας- είναι ιδιαίτερα επιρρεπή στις λοιμώξεις, κατάσταση που επιτείνεται και από τα φάρμακα που λαμβάνουν.

Στο πλαίσιο αυτό παρότρυνε τους ασθενείς με ρευματικές παθήσεις να κάνουν το εμβόλιο έναντι της πανδημικής γρίπης.

Υπενθυμίζεται ότι υπέρ του εμβολιασμού των ασθενών με χρόνιες καρδιαγγειακές παθήσεις έχει ταχθεί και η Ελληνική Καρδιολογική Εταιρεία. Σύμφωνα με τις οδηγίες της Εταιρείας, οι ασθενείς με χρόνια καρδιαγγειακή νόσο θα πρέπει ειδικά εφέτος να κάνουν τρία εμβόλια: το εμβόλιο έναντι της εποχικής γρίπης, όπως γίνεται κάθε χρόνο, το εμβόλιο έναντι του πνευμονιόκοκκου (το οποίο επαναλαμβάνεται ανά πενταετία στα άτομα άνω των 60 ετών) και το εμβόλιο έναντι της πανδημικής γρίπης.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή