Ελληνες επιστήμονες στον δρόμο για την Ανταρκτική

Ελληνες επιστήμονες στον δρόμο για την Ανταρκτική

1' 33" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Οι δυνατότητες και οι προοπτικές συμμετοχής των Ελλήνων ερευνητών στο «καυτό» μέτωπο των παγωμένων πόλων, ειδικά στη σημερινή εποχή της υπερθέρμανσης, αναδείχθηκαν χθες σε μια πολύ ενδιαφέρουσα ημερίδα με τίτλο «Οι προοπτικές της συμμετοχής της Ελλάδας στην έρευνα σε πολικές περιοχές». Η ημερίδα συνδιοργανώθηκε στην Αθήνα από το «Διεθνές Κέντρο Θαλάσσιων Ερευνών και Παράδοσης, Μαρία Τσάκος», το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο για την Ερευνα στους Πόλους και το Κέντρο Ερεύνης Φυσικής της Ατμόσφαιρας και Κλιματολογίας της Ακαδημίας Αθηνών.

Τις δυνατότητες για τους Ελληνες ερευνητές παρουσίασε ο εκτελεστικός διευθυντής του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου για την Ερευνα στους Πόλους δρ Πολ Εγκερτον, κυρίως μέσω της συμμετοχής στα σχετικά ευρωπαϊκά επιστημονικά προγράμματα. «Το ερευνητικό ενδιαφέρον για τους πόλους μεγαλώνει, ειδικά στη σημερινή εποχή της επιστημονικής αναζήτησης για την κλιματική αλλαγή», τόνισε ο δρ Εγκερτον, ο οποίος εμφανίστηκε συγκρατημένα αισιόδοξος για τη δυνατότητα χρηματοδότησης της έρευνας υπό το βάρος της οικονομικής κρίσης. Οι καθηγητές Χρήστος Ζερεφός και Νίκος Μάργαρης αναφέρθηκαν στα ερευνητικά προγράμματα στους πόλους, στα οποία έχουν συμμετάσχει. «Εχουμε συμμετοχή σε πάνω από δέκα μεγάλα ευρωπαϊκά προγράμματα στους πόλους. Ολα αυτά όμως ήταν σε ατομικό επίπεδο, το ζητούμενο τώρα είναι να οργανωθεί η εθνική συμμετοχή», τόνισε ο κ. Ζερεφός.

Πέρα από τα προφανή επιστημονικά οφέλη, υπάρχει και μια ακόμα πλευρά: «Η διεξαγωγή ουσιαστικής ερευνητικής δραστηριότητας» από την Ελλάδα στην Ανταρκτική αποτελεί αναγκαία προϋπόθεση για να προστεθεί η χώρα μας στα 28 κράτη που έχουν δικαίωμα ψήφου για το μέλλον της παγωμένης έκτης ηπείρου. Αυτό προβλέπει η συνθήκη της Ανταρκτικής, που έχει υπογράψει και η Ελλάδα. Στόχος της συνθήκης; Να εξασφαλισθεί ότι το έδαφος του νότιου πόλου θα χρησιμοποιείται αποκλειστικά για ειρηνικούς σκοπούς, προς όφελος της ανθρωπότητας, χωρίς να γίνει αντικείμενο διεθνών διαφορών.

Το κέντρο «Μαρία Τσάκος» που εδρεύει στην Ουρουγουάη και ο εφοπλιστικός όμιλος Tsakos Group παρουσίασαν την πρόθεσή τους να συμβάλουν και να στηρίξουν τη συμμετοχή της ελληνικής ερευνητικής κοινότητας σε προγράμματα για την Ανταρκτική.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή