Κρίσιμη περίοδος για τα κολέγια

Κρίσιμη περίοδος για τα κολέγια

2' 2" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Τα αποτελέσματα των επαφών της με τους Ευρωπαίους παράγοντες αναμένει η υπουργός Παιδείας κ. Αννα Διαμαντοπούλου για να προχωρήσει στο ζήτημα της αδειοδότησης των κολεγίων. Την ηγεσία του ΥΠΕΠΘ πιέζει η ανάγκη ενσωμάτωσης στο Εθνικό Δίκαιο έως τα τέλη Δεκεμβρίου της ευρωπαϊκής Οδηγίας 36/05, η οποία αναγνωρίζει επαγγελματικά δικαιώματα στους αποφοίτους των κολεγίων που συνεργάζονται με ευρωπαϊκά ΑΕΙ. «Δεν θα δεχθούμε το franchise στην πανεπιστημιακή εκπαίδευση. Θα υπερασπισθούμε την ποιότητα της δημόσιας ανώτατης εκπαίδευσης στη χώρα», ανέφερε χθες στην «Κ» η γραμματέας της ομοσπονδίας των πανεπιστημιακών (ΠΟΣΔΕΠ) κ. Ευγενία Μπουρνόβα, προαναγγέλλοντας αντιδράσεις. «Η κ. Διαμαντοπούλου αποδεικνύει ότι δεν αλλάζει την πολιτική της Ν. Δ. Επιδιώκουμε να ξεκινήσουν κινητοποιήσεις», δήλωσε από την πλευρά της χθες στην «Κ» η Αγγελική Ερωτοκρίτου, μέλος της φοιτητικής παράταξης ΕΑΑΚ (τοποθετείται στην εξωκοινοβουλευτική Αριστερά). Ειδικότερα, σύμφωνα με τις υπάρχουσες πληροφορίες, θα γίνουν τα εξής:

– Μετά την ανάκληση των 33 αδειών που δόθηκαν επί υπουργίας Αρη Σπηλιωτόπουλου, οι οποίες κρίθηκαν παράνομες από το Νομικό Συμβούλιο του Κράτους, το υπουργείο θα προχωρήσει στην επανεξέταση των φακέλων και σε αδειοδότησή τους.

– Βέβαια, όπως ανακοίνωσε το υπουργείο, ο νόμος 3696/2008 (βάσει αυτού δόθηκαν οι άδειες) κρίθηκε από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή ασύμβατος προς το Ευρωπαϊκό Δίκαιο. Ως εκ τούτου, ερώτημα αποτελεί εάν θα γίνει άμεσα τροποποίηση του νόμου 3696/ 2008 για να δοθούν νέες άδειες.

– Αλλιώς, οι άδειες θα δοθούν με βάση τον ν. 3696/2008. Σύμφωνα με πληροφορίες της «Κ», οι 33 άδειες που εκδόθηκαν από τον προηγούμενο υπουργό έχουν πρόβλημα ακυρότητας διότι εκδόθηκαν υπό όρους, χωρίς αυτοί να προσδιορίζονται. Νομικοί τόνισαν στην «Κ»  ότι το πρόβλημα «θεραπεύεται» εάν οι όροι προσδιοριστούν.

– Το υπουργείο θα προχωρήσει στην ενσωμάτωση με Προεδρικό Διάταγμα της ευρωπαϊκής Οδηγίας 36/05, σύμφωνα με την οποία πρέπει να αναγνωρισθούν επαγγελματικά δικαιώματα στους αποφοίτους των κολεγίων που συνεργάζονται με ευρωπαϊκά ΑΕΙ. Η διαδικασία πρέπει να ολοκληρωθεί έως τα τέλη Δεκεμβρίου, καθώς η προθεσμία για την ενσωμάτωση της Οδηγίας έληξε πριν από δύο χρόνια και η Ε. Ε. θα επιδικάσει ημερήσιο πρόστιμο 15.000 ευρώ από την 1/1/2010.

Στο θέμα παρενέβη και ο κ. Σπηλιωτόπουλος. «Καλούμε την υπουργό να απαντήσει εάν εξακολουθεί να έχει την ίδια θετική θέση που είχε και ως αρμόδια επικεφαλής της Επιτροπής Μορφωτικών Υποθέσεων του ΠΑΣΟΚ σχετικά με την αδειοδότηση των κολεγίων ή εάν άλλαξε άποψη, προτιμώντας να κερδίσει χρόνο», λέει η ανακοίνωση του τέως υπουργού. Από την πλευρά του, το ΤΕΕ ζητεί «την κατάργηση κάθε θεσμικής ρύθμισης που επιτρέπει την ίδρυση και λειτουργία ιδιωτικού ΑΕΙ, καταστρατηγώντας το Σύνταγμα».

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή