Πέντε ακόμη άνθρωποι στην Εντατική

Πέντε ακόμη άνθρωποι στην Εντατική

2' 46" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Ικανοποίηση για την πρώτη ημέρα εμβολιασμού των ευπαθών ομάδων πληθυσμού έναντι του νέου ιού της γρίπης επικρατεί στις υγειονομικές αρχές της χώρας, που δηλώνουν αισιοδοξία για τη συνέχεια του προγράμματος. Προχθές εμβολιάστηκαν συνολικά 12.714 πολίτες και μάλιστα όταν καθ’ όλη τη διάρκεια της προηγούμενης εβδομάδας είχαν κάνει το εμβόλιο 13.406 άτομα και κυρίως ιατρονοσηλευτικό προσωπικό. Οπως χαρακτηριστικά ανέφερε στην «Κ» στέλεχος του Κέντρου Ελέγχου και Πρόληψης Νοσημάτων, χθες υπήρξαν ακόμη και ουρές σε εμβολιαστικά κέντρα, «που σημαίνει ότι ο κόσμος πήρε το μήνυμα για την αναγκαιότητα του εμβολίου».

Το «κίνητρο»

Τα όλο και αυξανόμενα σοβαρά κρούσματα της νόσου αποτελούν κίνητρο» για την προσέλευση των πολιτών που ανήκουν σε ευπαθείς ομάδες πληθυσμού. Χθες ανακοινώθηκαν άλλα πέντε σοβαρά περιστατικά ασθενών που εισήχθησαν λόγω επιπλοκών της γρίπης σε Μονάδα Εντατικής Θεραπείας. Μεταξύ αυτών και μία 35χρονη έγκυος που διανύει τον 4ο μήνα κύησης. Η 35χρονη προσβλήθηκε από τον νέο ιό Α (Η1Ν1), παρουσίασε οξεία αναπνευστική ανεπάρκεια και νοσηλεύεται με μηχανική υποστήριξη της αναπνοής στην Εντατική.

Πυρετώδης προετοιμασία

Την ίδια στιγμή, με πυρετώδεις ρυθμούς συνεχίζεται η προετοιμασία των αρχών εν όψει της 1ης Δεκεμβρίου, ημέρας έναρξης του εμβολιασμού και των υγιών ομάδων πληθυσμού. Πρώτο μέλημα η ενημέρωση των πολιτών για τα εμβολιαστικά κέντρα που λειτουργούν προκειμένου να αποφευχθούν τα προβλήματα που εντοπίστηκαν αυτές τις ημέρες με πολίτες που απευθύνονταν για να εμβολιαστούν σε ιατρεία του ΙΚΑ, τα οποία, όμως, δεν είχαν ενεργοποιηθεί ακόμη ως εμβολιαστικά κέντρα.

Στο πλαίσιο αυτό, οι ειδικοί του Κέντρου Ελέγχου και Πρόληψης Νοσημάτων ετοιμάζουν ειδικό πρόγραμμα ενημέρωσης του πληθυσμού στο «πρότυπο» των βουλευτικών εκλογών. Ειδικότερα, οι πολίτες θα μπορούν να ενημερώνονται για το πλησιέστερο εμβολιαστικό κέντρο μέσω της ιστοσελίδας www. 1135. gr. Θα συμπληρώνουν τα στοιχεία τους (διεύθυνση, ταχυδρομικός κώδικας) και εν συνεχεία θα εμφανίζεται στην οθόνη τους η διεύθυνση (και χάρτης) των εμβολιαστικών κέντρων που είναι πλησιέστερα σε αυτούς. Βασική προϋπόθεση, να ενεργοποιηθούν και τα 600 εμβολιαστικά κέντρα σε Κέντρα Υγείας, ιατρεία του ΙΚΑ και δημοτικά ιατρεία. Σημειώνεται ότι, όπως ανακοίνωσε ο Δήμος Αθηναίων, σήμερα ξεκινάει ο εμβολιασμός των ευπαθών ομάδων και στα επτά δημοτικά ιατρεία τα οποία θα λειτουργούν καθημερινά, Δευτέρα έως Παρασκευή από τη 1 μ. μ. έως τις 6 μ. μ.

Την ίδια στιγμή, σύμφωνα με πληροφορίες ο πρόεδρος της Εθνικής Επιτροπής Εμβολιασμών κ. Ανδρ. Κωνσταντόπουλος εισηγήθηκε κατά τη χθεσινή συνεδρίαση της Επιτροπή το «πάγωμα» της παραγγελίας 2.000.000 δόσεων εμβολίου της εταιρείας sanofi-pasteur, με το σκεπτικό ότι δεν υπάρχουν επαρκείς μελέτες για τη χρήση του.

Η υπουργός Υγείας και Κοινωνικής Αλληλεγγύης κ. Μαριλίζα Ξενογιαννακοπούλου, μιλώντας σε τηλεοπτική εκπομπή της «ΝΕΤ», είπε ότι ο στόχος που έχουν θέσει οι αρμόδιες υπηρεσίες είναι να εμβολιαστεί τουλάχιστον το 30% του πληθυσμού προκειμένου να δημιουργηθεί το γνωστό «τείχος ανοσίας» στον πληθυσμό και να ανακοπεί η μεγάλη εξάπλωση της νέας γρίπης. Αναφερόμενη στα σχολεία τόνισε ότι το τελευταίο διάστημα έχουν τριπλασιαστεί έως τετραπλασιαστεί τα τμήματα και οι τάξεις που κλείνουν, διευκρίνισε, ωστόσο, ότι δεν συζητείται η πρόωρη διακοπή λειτουργίας των σχολείων εν όψει των εορτών. «Κανονικά θα ολοκληρωθούν τα μαθήματα στα σχολεία έως τις διακοπές των Χριστουγέννων», ανέφερε χθες και η υπουργός Παιδείας κ. Αννα Διαμαντοπούλου, συμπληρώνοντας ότι με τα υπάρχοντα στοιχεία δεν συντρέχει λόγος να γίνει διακοπή των μαθημάτων. Η ίδια προέτρεψε τους εκπαιδευτικούς να εμβολιαστούν. «Ο εμβολιασμός αποτελεί έκφραση κοινωνικής ευθύνης, δεν προστατεύουμε μόνο τους εαυτούς μας, αλλά και τους άλλους, ειδικά τις πιο ευάλωτες να προσβληθούν πληθυσμιακές ομάδες», δήλωσε η υπουργός.  

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή