Σοκ στη Μεσοχώρα από την παρέμβαση της κ. Μπιρμπίλη

Σοκ στη Μεσοχώρα από την παρέμβαση της κ. Μπιρμπίλη

1' 38" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Σε γεφύρι της Αρτας έχει εξελιχθεί η υπόθεση του φράγματος της Μεσοχώρας Τρικάλων. Το φράγμα περιλαμβανόταν στον αρχικό σχεδιασμό της εκτροπής, ολοκληρώθηκε το 1996, αλλά δεν λειτούργησε ποτέ. Αιτία, οι αντιδράσεις των κατοίκων του ομώνυμου χωριού, τμήμα του οποίου θα καταβυθιστεί.

Η Μεσοχώρα είναι ένα όμορφο γραφικό χωριό στα ορεινά του νομού Τρικάλων, με 200 κατοίκους τον χειμώνα και 400 – 500 το καλοκαίρι. Σε κοντινή απόσταση έχει κατασκευαστεί το ομώνυμο φράγμα: έχει ύψος 150 μέτρα και χωρητικότητα 230 εκατ. κ.μ. νερό. Αν γεμίσει, τότε η τεχνητή λίμνη της Μεσοχώρας θα έχει ακτογραμμή 60 χιλιομέτρων και θα καλύπτει επιφάνεια 7,8 χιλιομέτρων. Από τον ταμιευτήρα της Μεσοχώρας ξεκινά η σήραγγα μεταφοράς νερού Μεσοχώρας – Γλύστρας, η οποία θα παροχετεύει νερό για την παραγωγή ενέργειας στον υδροηλεκτρικό σταθμό Γλύστρας, κατάντη του οποίου θα κατασκευαστεί το φράγμα Συκιάς.

Το φράγμα έχει ολοκληρωθεί εδώ και 13 χρόνια, αλλά δεν λειτούργησε ποτέ. Αιτία, οι διαδοχικές αποφάσεις του Συμβουλίου της Επικρατείας, οι οποίες «πάγωναν» συνεχώς τις εργασίες. Πίσω από ορισμένες από τις προσφυγές στο ΣτΕ βρίσκονται οι κάτοικοι του χωριού, καθώς με τη λειτουργία του φράγματος θα καταβυθιστεί.

Μάλιστα στις 25 Ιανουαρίου 2010 εκκρεμεί η εκδίκαση στο ΣτΕ νέας προσφυγής 300 Μεσοχωριτών ενάντια στον νόμο 3734/2009 με τον οποίο εγκρίθηκε η απαλλοτρίωση ολόκληρης της Μεσοχώρας από τη ΔΕΗ (περίπου 2.200 στρέμματα).

Εναλλακτική λύση

Η ΔΕΗ έχει δώσει ως εναλλακτική λύση στους κατοίκους τη μετακίνηση του χωριού σε κοντινή έκταση 300 στρεμμάτων που θα παραδώσει στον τοπικό Δήμο Πινδέων (ο οποίος θα κατασκευάσει τις υποδομές και θα πουλήσει οικόπεδα με προσυμφωνημένο τίμημα).

Οπως ήταν επόμενο, η παρέμβαση της κ. Μπιρμπίλη προκάλεσε σοκ στη μικρή κοινωνία της Μεσοχώρας, που πολεμά το έργο για περισσότερο από μια δεκαετία.

«Είμαστε οργισμένοι. Μας παραδίδουν ως αντάλλαγμα για την ακύρωση της εκτροπής», λέει στην «Κ» ο κ. Γιώργος Χονδρός, εκπρόσωπος της τοπικής περιβαλλοντικής οργάνωσης «Αχελώου Ρους». «Το φράγμα είναι έργο της εκτροπής και όχι περιβαλλοντικό έργο, γι’ αυτό έχει ύψος 150 μέτρα! Αν ήταν αμιγώς υδροηλεκτρικό θα ήταν αρκετά μικρότερο».

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή