Αποψη: Τα αυγά του φιδιού

1' 32" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Αν και προσωπικά είχα την τιμή να ανταμειφθώ με τέσσερα γκαζάκια για τις δημόσια εκφρασμένες απόψεις μου σχετικά με τα αυξανόμενα κρούσματα βίας στην κοινωνία μας, διόλου δεν περιφρονώ τους συναδέλφους μου συγγραφείς ή άλλους που αντιμετωπίστηκαν με λιγότερο καταστροφικές ύλες, αυγά ή γιαούρτια. Σώτη Τριανταφύλλου και Πάσχο Μανδραβέλη, Γιάννη Πανούση, Δαφέρμο, Νικολακόπουλε, Ζέρη, Γκουρογιάννη, στο ίδιο ανθρωποφαγικό καζάνι πήραμε βράση, κι εγώ κι εσείς. Τους αυτουργούς αυτών των βίαιων επιθέσεων στην ελεύθερη έκφραση διόλου δεν τους απαλλάσσω από την ευθύνη, ακόμη κι αν είναι ανήλικοι καμιά φορά, όπως συχνά είναι. Μα περισσότερη -προσέξετε, απλώς περισσότερη- ευθύνη αποδίδω στους μεγαλύτερους, και κυρίως στα μέλη του λεγόμενου πνευματικού μας κόσμου, που ανέχονται την κατάσταση, είτε σωπαίνοντας είτε υποβαθμίζοντας τη σημασία της είτε και ενίοτε με την απροκάλυπτη, ανοιχτή στήριξή τους με την προσφορά εξοργιστικών θεωρητικών άλλοθι της βίας. Αλλά η πιο κοινή υπόθαλψη, είναι η αλήθεια, είναι η υποβάθμιση. «Ελα, μωρέ, μόνο αυγά τους πετάξανε» – το άκουσα κάμποσες φορές τελευταία, λες και το να σου πετάει κάποιος αυγά επειδή έγραψες ένα βιβλίο που περιέχει απόψεις που δεν τον βρίσκουν σύμφωνο, είναι μια αντίδραση σχεδόν φυσική και, πάντως, ανεκτή σε μια δημοκρατία. Αλλά κι εμένα κάποιοι μου είπαν, πέρυσι, με ύφος επιτιμητικό, «μα γκαζάκια σού πετάξανε», υπονοώντας σαφώς ότι αφού ούτε ισχυρή βόμβα έφαγα κατακέφαλα ούτε καν ριπές από καλάσνικοφ δέχτηκα, ήμουν μάλλον υπερβολικός να διαμαρτύρομαι.

Ε, λοιπόν όχι. Δεν είμαι. Υπερβολικοί είναι αυτοί και άλλοι, ή οι ίδιοι πάλι, όσοι αύριο θα μας ξαναπούν τα ίδια, όσοι δεν καταλαβαίνουν την προφανή αλήθεια πως τα φίδια, πριν να γίνουν τέρατα φαρμακερά, είναι ζωηρά τερατάκια, κι ακόμη νωρίτερα χαριτωμένα αυγουλάκια. Και ότι όποιος δεν είναι μέρος της λύσης, προασπίζοντας με θάρρος και παρρησία την ελεύθερη έκφραση ως προπύργιο της δημοκρατίας, και καταγγέλλοντας και στιγματίζοντας τις απαράδεκτες, βίαιες αμφισβητήσεις της, είναι μέρος του προβλήματος.

* Ο κ. Απόστολος Δοξιάδης είναι συγγραφέας.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή