Αθώοι οι τρεις κατηγορούμενοι στη δίκη του ΕΛΑ

Αθώοι οι τρεις κατηγορούμενοι στη δίκη του ΕΛΑ

1' 49" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Αθώοι, έπειτα από ακροαματική διαδικασία, διάρκειας περίπου ενός χρόνου, κρίθηκαν από το Πενταμελές Εφετείο κακουργημάτων που συνεδρίαζε στις φυλακές Κορυδαλλού, οι τρεις κατηγορούμενοι για συμμετοχή στην τρομοκρατική οργάνωση ΕΛΑ.

Παρά τα όσα απέδιδε το παραπεμπτικό βούλευμα στους κατηγορούμενους Χρήστο Τσιγαρίδα, Ειρήνη Αθανασάκη και Αγγελέτο Κανά, κατά τη διάρκεια της δίκης δεν προέκυψαν στοιχεία ικανά να στηρίξουν την κατηγορία για συμμετοχή τους στον ΕΛΑ ή σε κάποιες από τις ενέργειες της οργάνωσης, γεγονός που αντικατοπτρίζεται στην απόφαση των δικαστών.

Ως προς τη Σοφία Κυριακίδου -πρώην σύζυγο του Αγγ. Κανά και βασική μάρτυρα κατηγορίας στην υπόθεση- οι αντιφάσεις στις οποίες υπέπεσε καταθέτοντας, μείωσαν την αξιοπιστία της όπως προέκυψε από την ετυμηγορία.

Κατόπιν αυτών, οι δικαστές του Πενταμελούς Εφετείου Κακουργημάτων ομόφωνα για κάποιο σκέλος του κατηγορητηρίου και κατά πλειοψηφία για άλλο, έκριναν αθώους τους τρεις κατηγορούμενους, κλείνοντας έτσι τον κύκλο της δικαστικής διερεύνησης της «υπόθεσης ΕΛΑ».

Πέραν της έλλειψης στοιχείων, βασικό σημείο της ακροαματικής διαδικασίας απετέλεσε η διαπίστωση της παραγραφής των ενεργειών της οργάνωσης πριν από το 1989, λόγω παρέλευσης εικοσαετίας.

Ως προς τον Χρ. Τσιγαρίδα, ο οποίος έχει αναλάβει την πολιτική ευθύνη για συμμετοχή στην οργάνωση από την ίδρυσή της μέχρι το 1989, το δικαστήριο τον έκρινε αθώο καθώς δεν προέκυψαν στοιχεία που να τον συνδέουν με μη παραγεγραμμένες ενέργειες.

Ομόφωνα αθώα ως προς τη συμμετοχή της στον ΕΛΑ κρίθηκε και η Ειρήνη Αθανασάκη. Τρία μέλη του δικαστηρίου έκριναν ότι η κατηγορούμενη δεν συνέδραμε καθόλου σε πράξεις της οργάνωσης, ενώ δύο μέλη ήταν της άποψης ότι υπήρξε συνδρομή της από το 1987 ώς το 1995, ωστόσο δεν υπήρξαν επαρκή στοιχεία που να τη συνδέουν με συγκεκριμένες πράξεις.

Αθώος, λόγω έλλειψης στοιχείων, κρίθηκε και ο Αγγ. Κανάς, ο οποίος μετά τη λήξη της διαδικασίας εισέπραξε την μήνιν της κόρης του Χρ. Τσιγαρίδα, που του πέταξε ένα αυγό.

«Υπάρχουν και άλλοι αθώοι στη φυλακή»

Σε δήλωσή του ο Αγγ. Κανάς υποστήριξε ότι «υπάρχουν και άλλοι αθώοι στη φυλακή», ενώ απέδωσε τον εγκλεισμό του σε πολιτικές σκοπιμότητες. Πρωτόδικα, οι τρεις απαλλαχθέντες και ο Κώστας Αγαπίου που απεβίωσε μεσούσης της δευτεροβάθμιας διαδικασίας, είχαν καταδικαστεί σε κάθειρξη 25 ετών ο καθένας για συμμετοχή τους στον ΕΛΑ, ενώ λίγους μήνες αργότερα είχαν απαλλαγεί για συμμετοχή σε εκρήξεις που είχε αναλάβει ο ΕΛΑ.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή