Περίθαλψη VIP για «κατέχοντες» Αμερικανούς

Περίθαλψη VIP για «κατέχοντες» Αμερικανούς

1' 48" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Την ίδια ώρα που ο Αμερικανός πρόεδρος Μπαράκ Ομπάμα δίνει μάχη για να περάσει τη φιλόδοξη μεταρρύθμιση του υγειονομικού συστήματος από το Κογκρέσο, πολλά εμπόδια υψώνονται στον δρόμο του, προερχόμενα κυρίως από συντηρητικούς πολιτικούς κύκλους, που αντιδρούν στην πρόθεση του προέδρου να επιβάλει δημόσιο χαρακτήρα στην παροχή περίθαλψης. Αν και οι ΗΠΑ διαθέτουν τα καλύτερα νοσοκομεία, ιατρικό προσωπικό και ερευνητικά ιατρικά κέντρα στον κόσμο, ο σκληρά ταξικός χαρακτήρας της αμερικανικής κοινωνίας καταδικάζει τους άπορους, τους ανασφάλιστους και τους άλλους απόκληρους του «Αμερικανικού Ονείρου» σε πραγματική ασφαλιστική και υγειονομική έρημο. Αντιθέτως, οι «κατέχοντες» αντιμετωπίζονται εξαρχής ως VIP ασθενείς.

Ανισότητες

Τα 45 εκατομμύρια Αμερικανών που δεν διαθέτουν κανενός είδους ασφαλιστική κάλυψη, αλλά και οι ενδημικές ανισότητες που εμφανίζει το σύστημα περίθαλψης, κατατάσσουν τις ΗΠΑ σε μία από τις χαμηλότερες θέσεις στον κατάλογο υγειονομικών συστημάτων του ανεπτυγμένου κόσμου. Αλλη έκθεση από την Παγκόσμια Οργάνωση Υγείας κατέτασσε τις ΗΠΑ στην τελευταία θέση μεταξύ Αυστραλίας, Καναδά, Γερμανίας, Νέας Ζηλανδίας και Γαλλίας.

Οι ελλείψεις του υγειονομικού συστήματος των ΗΠΑ είναι τέτοιες στην περίθαλψη απόρων και χαμηλόμισθων, που οι έρευνες έδειξαν ότι πολλοί ανασφάλιστοι πολίτες επιλέγουν να μην αναζητήσουν ιατρική περίθαλψη για φαινομενικώς ελαφρά νοσήματα, έως ότου αυτά χειροτερέψουν, απειλώντας την ίδια τη ζωή του ασθενούς και αυξάνοντας το κόστος περίθαλψης…

Σφυγμομετρήσεις

Οι μεγάλοι χρόνοι αναμονής για ραντεβού με ιατρό για τους ανασφάλιστους αποθαρρύνουν πολλούς άπορους από την αναζήτηση ιατρικής περίθαλψης, ενώ οι χαμηλόμισθοι Αμερικανοί -ανεξάρτητα από το εάν διαθέτουν ή όχι ιατροφαρμακευτική κάλυψη- επισκέπτονται τον ιατρό και εξασφαλίζουν συνταγές φαρμάκων πολύ σπανιότερα απ’ ό,τι οι πολίτες άλλων δυτικών κρατών.

Σύμφωνα με πρόσφατες σφυγμομετρήσεις, μόλις 40% των Αμερικανών εκφράζουν ικανοποίηση για την προσφερόμενη υγειονομική περίθαλψη στη χώρα τους, ενώ 33% των ερωτηθέντων ανέφεραν ότι η ριζική μεταρρύθμιση του συστήματος Υγείας αποτελεί εθνική επιταγή. Στην ερώτηση αυτή, μόλις 13% των Βρετανών συμφώνησε σε ριζική μεταρρύθμιση του εθνικού συστήματος Υγείας της χώρας (ΝΗS).

Παρά την επιτακτική ανάγκη θέσπισης εθνικού συστήματος Υγείας στις ΗΠΑ, η ίδια η φεντεραλιστική φύση του αμερικανικού κράτους εμποδίζει την επιβολή θεσμών εθνικής εμβέλειας, που θα παραβιάζουν την αρχή αυτοδιοίκησης των πολιτειών. Η επιβολή εθνικού συστήματος με δημόσιο χαρακτήρα θα μπορούσε έτσι να απορριφθεί από το Ανώτατο Δικαστήριο ως αντισυνταγματική, καθώς παραβιάζει την αρχή του φεντεραλισμού.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή