Επείγουν οι μετρήσεις για διαρροές ραδιενέργειας

Επείγουν οι μετρήσεις για διαρροές ραδιενέργειας

1' 30" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Στο σκοτάδι συνεχίζουν να βρίσκονται οι έρευνες σχετικά με τη ρύπανση του θαλάσσιου περιβάλλοντος της Αδριατικής και του Ιονίου από ραδιενεργά απόβλητα. Μολονότι το κουβάρι των αποκαλύψεων σχετικά με την εσκεμμένη βύθιση δεκάδων πλοίων που μετέφεραν πυρηνικά και άλλα επικίνδυνα απόβλητα από τη μαφία για διάστημα είκοσι και πλέον χρόνων έχει αρχίσει να ξετυλίγεται (με πρωτοβουλία της περιβαλλοντικής οργάνωσης Λεγκαμπιέντε), ουδείς ακόμη γνωρίζει τις ακριβείς θέσεις των ναυαγίων ούτως ώστε να ξεκινήσουν οι μετρήσεις για ενδεχόμενες διαρροές ραδιενέργειας τόσο στην Ιταλία όσο και στην Ελλάδα.

Σύμφωνα με τους επιστήμονες, ωστόσο, οι αρχές θα πρέπει να επισπεύσουν τις διαδικασίες, καθώς η πρακτική αυτή της μαφίας είχε ξεκινήσει ήδη από τη δεκαετία του ’80, με αποτέλεσμα τα βυθισμένα βαρέλια να κινδυνεύουν πλέον με διάβρωση. Η Εθνική Επιτροπή Ατομικής Ενέργειας, πάντως, αναμένει το «πράσινο φως» από την Ιταλία, που έχει συγκροτήσει ειδική επιχειρησιακή ομάδα διερεύνησης του σκανδάλου προκειμένου να «κατεβάσει» στον βυθό του Ιονίου ειδικά βαθυσκάφη μέτρησης ραδιενέργειας. Προϋπόθεση, όμως, είναι να υπάρχει ο ακριβής «χάρτης» των ναυαγίων. Σύμφωνα με την Ευρωπαϊκή Επιτροπή, στην Ε. Ε. παράγονται ετησίως 85.000 κυβ. μέτρα ραδιενεργών αποβλήτων, κυρίως χαμηλής και μέσης ραδιενέργειας. Οπως αναφέρεται σε απάντηση της Κομισιόν σε σχετική ερώτηση του ευρωβουλευτή του ΣΥΡΙΖΑ κ. Ν. Χουντή, τα απόβλητα αυτά αποθηκεύονται με ευθύνη των εθνικών ρυθμιστικών αρχών. Η ποσότητα των υψηλής ραδιενέργειας αποβλήτων είναι περίπου 280 κυβ. μέτρα, τα οποία στο σύνολό τους αποστέλλονται σε άλλες χώρες για μακροχρόνια αποθήκευση. Αξίζει να σημειωθεί, πάντως, ότι η Ευρωπαϊκή Επιτροπή αφήνει να εννοηθεί ότι το παράνομο εμπόριο αποβλήτων μπορεί και να συνεχίζεται στην Ευρώπη. «Η Επιτροπή είναι ενήμερη μόνο για τις παράνομες μεταφορές αποβλήτων που της έχουν ήδη αναφέρει τα κράτη-μέλη. Στις περισσότερες περιπτώσεις, η παράνομη διακίνηση αποβλήτων διεξάγεται χωρίς να συμπληρωθούν τα απαραίτητα έγγραφα, με αποτέλεσμα να μην υπάρχουν στοιχεία για τις εν λόγω ροές αποβλήτων».

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή