Ευρωπαϊκή καταδίκη για αστυνομική βία

Ευρωπαϊκή καταδίκη για αστυνομική βία

1' 6" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Για 11η φορά από το 2001 καταδικάστηκε η χώρα μας χθες στο Ευρωπαϊκό Δικαστήριο Δικαιωμάτων του Ανθρώπου (ΕΔΔΑ) για αστυνομική βία. Το νέο στοιχείο είναι ότι με τη χθεσινή απόφαση η χώρα καταδικάζεται επιπλέον για μη αποτελεσματική αστυνομική και δικαστική ανάκριση, για παραβίαση του δικαιώματος σε δίκαιη δίκη και για υπερβολική καθυστέρηση της διαδικασίας. Η ποινική διαδικασία (που στην Ελλάδα ολοκληρώθηκε με αθώωση των αστυνομικών) κράτησε τέσσερα χρόνια και τέσσερις μήνες. Επιπλέον, η Ελλάδα καλείται να καταβάλει στο θύμα, τον ομογενή από την πρώην ΕΣΣΔ Παναγιώτη Γκαλότσκιν, 17.000 ευρώ για ηθική βλάβη.

Η υπόθεση αφορά τον άσχημο ξυλοδαρμό (που επέφερε αναπηρίες) τον Δεκέμβριο 2001 των Δημήτρη Ζελίλοφ (νυν Ζελίδη) και Παναγιώτη Γκαλότσκιν στην Ανω Τούμπα Θεσσαλονίκης από τους αστυνομικούς Απόστολο Αποστολίδη και Πασχάλη Σταθαρίδη. Οι ίδιοι αστυνομικοί ενεπλάκησαν τον Νοέμβριο 2006 στην περίφημη «υπόθεση ζαρντινιέρα». Αφορούσε τον ξυλοδαρμό του Κύπριου φοιτητή Αυγουστίνου Δημητρίου, που είχε παρουσιαστεί από την αστυνομία σαν χτύπημα του φοιτητή σε ζαρντινιέρα μέχρι να διαψευσθεί από το σχετικό βίντεο. «Το τελευταίο» σημειώνεται στην ανακοίνωση του Ελληνικού Παρατηρητηρίου των Συμφωνιών του Ελσίνκι (ΕΠΣΕ) που προσέφυγε για την υπόθεση στο ΕΔΔΑ «έλειπε από τα γεγονότα του Δεκεμβρίου 2001 και έτσι οι δράστες αστυνομικοί συνέχισαν επί πέντε χρόνια το έργο τους». Το ΕΠΣΕ έχει προσφύγει στις 8 από τις 11 υποθέσεις που οδήγησαν σε καταδίκη της Ελλάδας για αστυνομική βία.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή