Καταγγελία του Θ. Μωραΐτη για τη δασική υπηρεσία

Καταγγελία του Θ. Μωραΐτη για τη δασική υπηρεσία

2' 4" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Η δασική υπηρεσία αντί να προστατεύει τον δασικό πλούτο της χώρας διοργανώνει «πάρτι» με φόντο τη δίχως τέλος καταστροφή του από τις πυρκαγιές και την αυθαίρετη δόμηση;

Η απάντηση, δυστυχώς, είναι καταφατική, σύμφωνα τουλάχιστον με τα καταγγελλόμενα από τον ίδιο τον υφυπουργό Περιβάλλοντος, κ. Θ. Μωραΐτη, εντός του ελληνικού Κοινοβουλίου.

«Ισως τους βολεύει»

Στο περιθώριο της συζήτησης του νομοσχεδίου για την προστασία των δασικών εκτάσεων της Αττικής, ο κ. Θ. Μωραΐτης είπε χωρίς περιστροφές: «Δεν υπάρχει μόνο η ευθύνη των κυβερνήσεων που δεν έχουμε δασικούς χάρτες. Να πούμε την αλήθεια: Οι δασικοί μας θέλουν δασικούς χάρτες; Οχι. Σας το λέω ξεκάθαρα. Το συνάντησα ο ίδιος», ανέφερε χαρακτηριστικά και συνέχισε αναφερόμενος σε πρόσφατη εμπειρία του, από τη διαδικασία κατάρτισης του εν λόγω νομοσχεδίου. «Οταν καταλήξαμε στο σχέδιο νόμου και κάλεσα στο γραφείο μου υπηρεσιακούς παράγοντες για να τους ανακοινώσω και να τους ενημερώσω τι πρέπει να κάνουμε, αυτό που άκουσα ήταν «κ. Μωραΐτη, αυτά που λέτε δεν μπορούν να γίνουν»».

Ο υφυπουργός Περιβάλλοντος προέβη σε ακόμη σοβαρότατες διαπιστώσεις – δεδομένου ότι συνέδεσε τη στάση των δασικών με σκοτεινά οικονομικά συμφέροντα. «Λοιπόν», είπε, «ίσως αυτό τους βολεύει, για να πηγαίνουν ένα ένα τα πιστοποιητικά χαρακτηρισμού. Δεν μιλάω για όλους, αλλά λέω ότι είδα μια διάθεση να μην προχωρήσουν, για να συνεχιστεί το πάρτι».

Προώθηση βελτιώσεων

Λίγη ώρα νωρίτερα, η υπουργός Περιβάλλοντος αφού προανήγγειλε την προώθηση ορισμένων βελτιώσεων στο υπό συζήτηση νομοσχέδιο που θα εισαχθεί για ψηφοφορία την ερχόμενη εβδομάδα στην Ολομέλεια της Βουλής, σε μια σαφή προσπάθεια να υπογραμμίσει τη σπουδαιότητα αυτής της νομοθετικής πρωτοβουλίας, τόνισε ότι η ψήφιση και η εφαρμογή του θα σημάνει πως «για πρώτη φορά στην Ελλάδα θα έχουμε τον πρώτο δασικό χάρτη κυρωμένο. Η σημερινή πραγματικότητα», πρόσθεσε η κ. Μπιρμπίλη, «δεν τιμά την πολιτεία».

Εκπληκτος από όσα είπε ο κ. Μωραΐτης δήλωσε ο πρόεδρος της Πανελλήνιας Ενωσης Δασολόγων, κ. Ν. Μπόκαρης. «Η συνεργασία μας με τον υφυπουργό είναι άψογη» απάντησε σε σχετικό ερώτημα της «Κ», «η Ενωσή μας στηρίζει την προσπάθεια του υπουργείου να συνταχθούν και να κυρωθούν οι δασικοί χάρτες σε όλη τη χώρα». Οπως τονίζει, οι δασολόγοι επιζητούν την ολοκλήρωση των χαρτών, ώστε να μπορέσουν ανενόχλητοι να ασχοληθούν με τα καθαρώς δασικά θέματα, που άλλωστε αποτελούν το αντικείμενό τους. Σχετικά με το «πάρτι» ο κ. Μπόκαρης σχολίασε. «Είναι γνωστό ότι στην Ελλάδα υπάρχει διαφθορά, ωστόσο εμένα προσωπικά δεν μου έχουν καταγγείλει κάποιο σχετικό περιστατικό στον κλάδο μας. Αν ο υπουργός ή οποιοσδήποτε πολίτης έχει υπ’ όψιν κάποιον, ας τον καταγγείλει. Με τη δήλωση, όμως, αυτή ο κ. Μωραΐτης γενικεύει άδικα».

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή