Ενα λάθος(;) προσπαθεί να ερμηνεύσει η ΕΛ.ΑΣ.

Ενα λάθος(;) προσπαθεί να ερμηνεύσει η ΕΛ.ΑΣ.

4' 27" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Λάθος λόγω άγνοιας ή σκοπιμότητα; Ενα απόσπασμα της προκήρυξης ανάληψης ευθύνης για τη βομβιστική επίθεση στο μνημείο του Αγνωστου Στρατιώτη από τις οργανώσεις «Συνωμοσία Πυρήνων της Φωτιάς» και «Αντάρτικη Ομάδα Τερροριστών» αποτελεί τα τελευταία 24ωρα αντικείμενο προβληματισμού για τους αναλυτές του αντιτρομοκρατικού επιτελείου.

Πρόκειται για αναφορά που κάνει ο συντάκτης (εκτός από αυτήν στον ποινικό κρατούμενο για εκβιασμούς Βασίλη Στεφανάκο) στην οργάνωση «Επαναστατική Ομάδα Διεθνιστικής Αλληλεγγύης Χρήστος Κασσίμης». Στο κείμενο της «Συνωμοσίας» αναφέρεται ότι «…δεν είναι μια ξερή πολιτική πρόταση, αλλά η επαναστατική διάσταση του υπαρξιακού ανθρώπινου προβλήματος. Η μετάβαση στην παράνομη δράση ανατρέπει τα όρια της μίζερης ρουτινιάρικης επιβίωσης και πραγματώνει ένα επαναστατικό «είναι»…».

Συμπαράσταση

Η παράγραφος αποτελεί απόσπασμα προκήρυξης που είδε το φως της δημοσιότητας στις 3 Μαρτίου του 1985, με την οποία η οργάνωση «Επαναστατική Ομάδα Διεθνιστικής Αλληλεγγύης Χρήστος Κασσίμης» ανέλαβε την ευθύνη αποτυχημένης βομβιστικής επίθεσης στο γερμανικό προξενείο της Αθήνας. Η ενέργεια έγινε σε ένδειξη συμπαράστασης στους απεργούς πείνας των μελών της τρομοκρατικής οργάνωσης «Μπάαντερ Μάινχοφ» που κρατούνταν στις φυλακές Στάμχαϊμ της Γερμανίας. Στο απόσπασμα του κειμένου που επικαλούνται τα μέλη της «Συνωμοσίας Πυρήνων της Φωτιάς» ο συντάκτης κάνει εκτενή αναφορά σε αυτό που αποκαλεί «κοινωνικό αντάρτικο», το οποίο, όπως γράφει, «χρησιμοποιεί απλά μέσα και μορφές όσο γίνεται πιο προσιτές. (…) Επιλέγει κυρίως ιδεολογικούς στόχους (πολιτικά κόμματα, εφημερίδες, πανεπιστήμια, ΕΡΤ, υπουργεία) και μετατρέπεται σε πανίσχυρο μέσο έκφρασης».

Το όνομα «Επαναστατική Ομάδα Διεθνιστικής Αλληλεγγύης Χρήστος Κασσίμης» αποτελούσε παραλλαγή ονόματος μιας άλλης οργάνωσης που εμφανίστηκε στα τέλη της δεκαετίας του 1970 και υπέγραφε ως «Επαναστατική Ομάδα Χρήστος Κασσίμης». Σύμφωνα με στελέχη των διωκτικών αρχών που διαδραμάτισαν κεντρικό ρόλο στις έρευνες για την εξάρθρωση της πρώτης γενιάς τρομοκρατών, η συγκεκριμένη οργάνωση θεωρήθηκε «κομάντο» ή διαφορετικά παρακλάδι του «Επαναστατικού Λαϊκού Αγώνα», που δημιουργήθηκε μετά τη δολοφονία του Κασσίμη στη συμπλοκή στην ΑΕG.

Δεν ισχύει το ίδιο, ωστόσο, για τη σχεδόν «συνονόματη» οργάνωση «Επαναστατική Ομάδα Διεθνιστικής Αλληλεγγύης Χρήστος Κασσίμης».

Συνήγορος ενός εκ των κατηγορουμένων στην υπόθεση του ΕΛΑ, που θέλησε να διατηρήσει την ανωνυμία του, αναφέρει στην «Κ» ότι «γραφολογική εξέταση στην οποία είχε υποβληθεί προκήρυξη της εν λόγω οργάνωσης αποκάλυπτε ότι το κείμενο είχε δακτυλοσκοπηθεί σε γραφομηχανή που χρησιμοποιούσε και κατείχε ο Ντάνος Κρυστάλης». Ο τελευταίος συνελήφθη κατηγορούμενος για υποθέσεις τρομοκρατίας, ωστόσο, προέκυψε και τελικά ομολόγησε ότι ενεργούσε για λογαριασμό των μυστικών υπηρεσιών της χώρας, στο πλαίσιο σχεδίου διείσδυσης στις τάξεις των ενόπλων οργανώσεων και εξάρθρωσης της «17 Νοέμβρη».

Δίκη του ΕΛΑ

Το ίδιο επιβεβαιώνεται από τα πρακτικά της δίκης των κατηγορουμένων για συμμετοχή στον ΕΛΑ. Το θέμα απασχόλησε τα μέλη του δικαστηρίου τη 15η Απριλίου 2005. Από τα πρακτικά της δίκης προκύπτει ότι στον φάκελο της δικογραφίας είχε συμπεριληφθεί το υπ’ αριθμόν 82 έγγραφο που διαβιβάστηκε στο δικαστήριο και αφορούσε το πόρισμα γραφολογικής εξέτασης, σύμφωνα με το οποίο, προκήρυξη της οργάνωσης «Επαναστατική Ομάδα Διεθνιστικής Αλληλεγγύης Χρήστος Κασσίμης» είχε συνταχθεί στη γραφομηχανή του συνεργάτη του τότε διοικητή της ΚΥΠ Ι. Αλεξάκη. Πηγή της «Κ» με άμεση γνώση των ερευνών για την πρώτη γενιά τρομοκρατών αναφέρει ότι «την περίοδο ’83-’86 υπήρξαν έντονες διεργασίες στο εσωτερικό των οργανώσεων που είχε ως έκφραση να εμφανίζονται συνεχώς νέες μικρές τρομοκρατικές ομάδες οι οποίες συχνά αντάλλασσαν μεταξύ τους κατηγορίες για χαφιεδισμό και συνεργασία με τις αρχές. Μέσα σε αυτές τις συνθήκες νεφελώματος, ήταν δύσκολο να γνωρίζουμε τι ακριβώς συμβαίνει».

Για μερίδα αξιωματικών της ΕΛ.ΑΣ. η αναφορά της «Συνωμοσίας Πυρήνων της Φωτιάς» σε κείμενο της εν λόγω οργάνωσης οφείλεται μάλλον σε άγνοια του συγγραφέα και υποδηλώνει ενδεχομένως την έλλειψη ιστορικής μνήμης ή γνώσης σε θέματα εγχώριας τρομοκρατίας. Την ίδια στιγμή, ωστόσο, στελέχη του υπουργείου Προστασίας του Πολίτη αφήνουν να εννοηθεί ότι η διαπίστωση παρέχει πληροφορίες ως προς την ταυτότητα του συντάκτη της προκήρυξης και πιθανού καθοδηγητή της δράσης της οργάνωσης.

«Χτύπησαν» και τη Γραμματεία Τύπου

Μόλις έξι ημέρες μετά την βομβιστική επίθεση στο μνημείο του Αγνωστου Στρατιώτη από τη «Συνωμοσία Πυρήνων της Φωτιάς – Αντάρτικη Ομάδα Τερροριστών» αργά τη νύχτα της Παρασκευής, οι τρομοκράτες χτύπησαν και πάλι, έχοντας στόχο αυτή τη φορά, τον Τύπο – όπως είχαν προειδοποιήσει στις προκηρύξεις τους.

Η νέα επίθεση εκδηλώθηκε στο κτίριο της Γενικής Γραμματείας Τύπου, στη διασταύρωση των οδών Αλεξάνδρου Πάντου και Φραγκούδη στον Νέο Κόσμο που απέχει λίγα μέτρα από το κτίριο της Εθνικής Ασφαλιστικής, το οποίο βρέθηκε στο στόχαστρο των «Πυρήνων της Φωτιάς» στις 27 Δεκεμβρίου. Η έκρηξη σημειώθηκε στις 11.41 μ.μ. της Παρασκευής, ενώ είχαν προηγηθεί δύο προειδοποιητικά τηλεφωνήματα στους τηλεοπτικούς σταθμούς Alter (11.26 μ.μ.) και Ant1 (11.28 μ.μ.). Ο άγνωστος που τηλεφώνησε έδωσε χρονικό περιθώριο 12 λεπτών πριν εκραγεί ο μηχανισμός, ενώ φέρεται να δήλωσε ότι «ο αγώνας συνεχίζεται». Αστυνομικές δυνάμεις είχαν προλάβει να αποκλείσουν την περιοχή, ενώ ο μηχανισμός ήταν τοποθετημένος σε σάκο, στην έξοδο του υπόγειου γκαράζ, στην πλευρά του κτιρίου επί της οδού Φραγκούδη. Η έκρηξη χαρακτηρίσθηκε από τους αστυνομικούς «μεσαίας ισχύος» και από το ωστικό κύμα προκλήθηκαν υλικές ζημιές στα παρακείμενα καταστήματα «Everest» και «Γρηγόρης» και σε αρκετά σταθμευμένα Ι.Χ. Ο μηχανισμός εκτιμάται ότι περιείχε ποσότητα «υψηλού» εκρηκτικού -ζελατοδυναμίτιδα- βάρους περίπου ενός κιλού. Τα πρώτα δεδομένα, κυρίως όμως όσα έχουν προηγηθεί τις τελευταίες ημέρες, οδηγούν τις αρχές στο συμπέρασμα ότι πίσω από την ενέργεια βρίσκεται και πάλι η οργάνωση «Συνωμοσία Πυρήνων της Φωτιάς». Τα μέλη της οργάνωσης, άλλωστε, στην τελευταία προκήρυξή τους που ακολούθησε τη βομβιστική επίθεση στο προαύλιο της Βουλής, είχαν ευθέως στοχοποιήσει τους δημοσιογράφους, κατηγορώντας τους ότι «συμπλέουν με τους πολιτικούς». Εγραφαν χαρακτηριστικά ότι «στη δημοκρατία των ημερών μας, την παραδοσιακή μεσολάβηση των πολιτικών κομμάτων ανέλαβαν πλέον τα media».

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή