Ποιοι «διέταξαν» τη δολοφονία Χατζηκωστή

Ποιοι «διέταξαν» τη δολοφονία Χατζηκωστή

4' 4" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Από τη μια ξετυλίγεται το κουβάρι της εξιχνίασης της δολοφονίας, από την άλλη τα πράγματα φαίνεται να περιπλέκονται στην υπόθεση της δολοφονίας του επιχειρηματία, διευθύνοντος συμβούλου του εκδοτικού συγκροτήματος «Δίας», Αντη Χατζηκωστή. Τα στοιχεία που έχει στα χέρια της η αστυνομία, την κάνουν να πιστεύει ότι έχει βρει την άκρη του νήματος αναφορικά με τους δράστες, ωστόσο υπάρχει μακρύς δρόμος όσον αφορά τους ηθικούς αυτουργούς του εγκλήματος που συγκλόνισε την Κύπρο.

Ενδεικτικά, έως την Παρασκευή το βράδυ οι πληροφορίες στο αρχηγείο της Αστυνομίας «έδιναν και έπαιρναν» σε σχέση με το ποιοι «διέταξαν» τη δολοφονία. Οι ραγδαίες εξελίξεις και η πληθώρα στοιχείων οδήγησαν, όπως πληροφορείται η «Κ» τους ανακριτές, να καλέσουν γνωστό επιχειρηματία ο οποίος -πέραν των τεσσάρων ωρών- απαντούσε σε ερωτήσεις. Το όνομα του συγκεκριμένου επιχειρηματία, δεν ήταν ανάμεσα σε αυτά που είδαν το φως της δημοσιότητας, αφότου οι δολοφόνοι έστρεφαν την κοντόκανη καραμπίνα κατά του Αντη Χατζηκωστή.

Οι έρευνες ήταν διευρυμένες από την πρώτη στιγμή, με αποτέλεσμα τα μεσάνυχτα της Πέμπτης να εκδοθούν τα πρώτα εντάλματα σύλληψης εναντίον τριών προσώπων και από την αστυνομία «διέρρεαν» ότι εκτός από το εκτελεστικό σκέλος και τους ηθικούς αυτουργούς, εμπλοκή στη δολοφονία πιθανότατα να έχει και άλλο πρόσωπο, ο «εγκέφαλος» της υπόθεσης, που σχεδίασε την εκτέλεση.

Οι συλληφθέντες

Παρά το γεγονός ότι οι τρεις πρώτες συλλήψεις έγιναν τα μεσάνυχτα της Πέμπτης, η αντίστροφη μέτρηση για τους υπόπτους είχε αρχίσει μερικές ώρες μετά το βράδυ της δολοφονίας. Η άρση του τηλεφωνικού απορρήτου 20 προσώπων βοήθησε τις διωκτικές αρχές να συμπληρώσουν τα τμήματα του παζλ και να κινηθούν εναντίον των τριών προσώπων. Πρόκειται για τους Ανδρέα Γρηγορίου 33 ετών, Θεοφάνη Χατζηγεωργίου 30 ετών και Κώστα Προεστό 37 ετών. Ενας από τους συλληφθέντες ο Ανδρέας Γρηγορίου είχε απασχολήσει πρόσφατα την αστυνομία επειδή σε αυτοκίνητο στο οποίο επέβαινε, εξερράγη τα Χριστούγεννα βόμβα, που τον τραυμάτισε σοβαρά.

Καθώς ο Γρηγορίου νοσηλεύεται ακόμα, το επαρχιακό δικαστήριο Λευκωσίας συνεδρίασε στο Ιπποκράτειο Νοσοκομείο όπου μεταφέρθηκαν και οι άλλοι δύο συλληφθέντες. Το δικαστήριο ικανοποίησε το αίτημα των ανακριτών για οκταήμερη προσωποκράτηση των τριών.

Οι ύποπτοι αντιμετωπίζουν τέσσερις κατηγορίες: Συνωμοσία προς διάπραξη φόνου, φόνο εκ προμελέτης, παράνομη μεταφορά όπλου, και μεταφορά εκρηκτικών υλών χωρίς άδεια.

Σύμφωνα με τα όσα κατέθεσε ο ανακριτής της υπόθεσης για τους τρεις συλληφθέντες υπάρχουν στοιχεία ότι έφεραν εις πέρας το σχέδιο δολοφονίας Αντη Χατζηκωστή. Στην κατάθεσή του, ο υπεύθυνος του τμήματος Ανιχνεύσεως Εγκλημάτων Λευκωσίας Θωμάς Ευθυμίου είπε πως από τη σκηνή του εγκλήματος συγκεντρώθηκαν διάφορα τεκμήρια, μεταξύ των οποίων ένα κομμάτι από κράνος, το οποίο βρέθηκε στη διαδρομή διαφυγής των δραστών και, συγκεκριμένα, 140 περίπου μέτρα από τον τόπο του εγκλήματος, και 100 μέτρα από το σημείο όπου ήταν σταθμευμένη η μοτοσικλέτα, η οποία ανέμενε τον δράστη που πυροβόλησε τον Αντη Χατζηκωστή.

Περαιτέρω, όπως είπε ο κ. Ευθυμίου, εξασφαλίστηκε υλικό από κάμερα κλειστού κυκλώματος στο οποίο καταγράφηκαν κινήσεις τόσο του προσώπου που πυροβόλησε όσο και δεύτερου προσώπου που τον ανέμενε με τη μοτοσικλέτα με την οποία διέφυγαν. Επίσης, κάμερα κλειστού κυκλώματος παρακολούθησης κατέγραψε σε άλλο σημείο τις κινήσεις τρίτου προσώπου, το οποίο επίσης εκινείτο με μοτοσικλέτα και ο οποίος πιστεύεται ότι «λειτουργούσε υποστηρικτικά» των δύο δραστών και τους μετέφερε πληροφορίες που σκοπό είχαν από τη μια να καταστήσουν δυνατή τη διάπραξη του φόνου και από την άλλη να εξασφαλίσουν τη διαφυγή τους.

Ο κ. Ευθυμίου είπε ότι εξασφαλίστηκε προφορική μαρτυρία, σύμφωνα με την οποίοι οι δύο ύποπτοι, Ανδρέας Γρηγορίου και Θεοφάνης Χατζηγεωργίου, μεταξύ 21-24 Δεκεμβρίου 2009 κινούνταν ύποπτα με μοτοσικλέτες κοντά στην πρεσβεία των ΗΠΑ, κάνοντας τη διαδρομή μεταξύ του συγκροτήματος «ΔΙΑΣ» και της πρεσβείας.

Ο ίδιος μάρτυρας, όπως κατέθεσε ο κ. Ευθυμίου, ανέφερε ότι φιλικό πρόσωπο των Γρηγορίου και Χατζηγεωργίου, του είπε ότι αυτοί του εκμυστηρεύτηκαν ότι θα διέπρατταν δολοφονία διευθυντικού στελέχους του τηλεοπτικού σταθμού ΣΙΓΜΑ. Σύμφωνα με τον μάρτυρα, τη συγκεκριμένη πληροφορία τη διαβίβασε ο ίδιος σε μέλος της ΚΥΠ. Το γεγονός αυτό, επιβεβαιώθηκε, όπως είπε ο κ. Ευθυμίου, από άνθρωπο της ΚΥΠ, ο οποίος μετέφερε την πληροφορία αυτή στον Αντη Χατζηκωστή, συμβουλεύοντάς τον να λαμβάνει μέτρα ασφαλείας.

Η δεύτερη προφορική μαρτυρία που εξασφάλισε η Αστυνομία φέρει τους Γρηγορίου και Χατζηγεωργίου να συνάντησαν τρίτο πρόσωπο στην περιοχή της αμερικανικής πρεσβείας, στον οποίο ανέφεραν ότι παρακολουθούσαν κάποιον και ότι θα έκαναν μια «δουλειά» στην περιοχή για πολλά λεφτά. Σύμφωνα με τη δεύτερη αυτή μαρτυρία, μαζί με τους Γρηγορίου και Χατζηγεωργίου, την ίδια περιοχή μαζί τους, παρακολουθούσε και ο Κώστας Προεστός.

Οπως κατέθεσε ο κ. Ευθυμίου, πάνω στο προστατευτικό κάλυμμα του κράνους, βρέθηκαν τα δακτυλικά αποτυπώματα του Προεστού, ο οποίος φέρεται να ήταν ο οδηγός της μοτοσικλέτας διαφυγής.

Από το σπίτι του Γρηγορίου παραλήφθηκαν, επίσης, μεταξύ άλλων άλλα τρία κινητά τηλέφωνα, δύο συσκευασίες καρτών So Easy, ένα κράνος μαύρου χρώματος, ένα φλομπέρ, εννέα φυσίγγια, ένας πύργος ηλεκτρονικού υπολογιστή συνδεδεμένος με το κλειστό κύκλωμα παρακολούθησης της κατοικίας. Κατά την άφιξη της Αστυνομίας στην κατοικία του Γρηγορίου, συνάντησαν άτομο το οποίο ανέφερε ότι του δόθηκαν οδηγίες από τους ιδιοκτήτες να αντικαταστήσει το DVR (συσκευή καταγραφής) και στη θέση του εγκατέστησε ένα άλλο πύργο.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή