Για να επιστρέψει η ζωή στο Κέντρο

Για να επιστρέψει η ζωή στο Κέντρο

1' 27" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

H ανησυχία και ο φόβος ότι περιοχές του Ιστορικού και του ευρύτερου Κέντρου της Αθήνας βρίσκονται στα πρόθυρα γκετοποίησης έχει αναδειχθεί πολύπλευρα το τελευταίο διάστημα, κυρίως μέσω κινητοποιήσεων πολιτών, και ένα ερώτημα που αφορά όλους εγείρεται: Υπάρχει ελπίδα για το Κέντρο, μπορεί να αντιστραφεί η κατάσταση; Ή η παρακμή ιστορικών γειτονιών της Αθήνας είναι μονόδρομος;

Η επιστροφή στο κέντρο, η ενδυνάμωση των κεντρικών περιοχών φαίνεται να αποτελεί τη μοναδική απάντηση για μεγαλουπόλεις σαν την Αθήνα, δηλώνουν οι ειδικοί. «Ναι, υπάρχει ακόμα ελπίδα», τονίζει στην «Κ» ο κ. Γ. Πολύζος, νέος πρόεδρος του Οργανισμού Ρυθμιστικού Σχεδίου Αθήνας και αντιπρύτανης του ΕΜΠ. «Δεν υπάρχουν, βεβαίως, μαγικές λύσεις, θα χρειασθεί πολλή δουλειά, αλλά η Αθήνα διατηρεί ακόμα ένα πολύ θετικό στοιχείο, τη μίξη των χρήσεων, βασικό στοιχείο για μια καλή πόλη». Μια πόλη για να είναι ζωντανή χρειάζεται και κατοικία και εμπορικές χρήσεις (κυρίως μικρές – παραδοσιακές) και μη οχλούσα μεταποίηση και εκπαίδευση και ψυχαγωγία, όλα συνδυασμένα, μέσα σε σαφή όρια και με βασικό ζητούμενο βέβαια την κατοικία.

Το ανησυχητικό είναι ότι η τάση εγκατάλειψης του Κέντρου, τόσο από τους παραδοσιακούς κατοίκους όσο και από άλλες χρήσεις (εμπορικές, πολιτιστικές κ.λπ.) ενισχύεται. Θα αντισταθούν οι υπόλοιποι στη φθορά για να αντιστραφεί η κατάσταση; «Τα κεντρικά σημεία των πόλεων και ειδικά της Αθήνας μπορούν να γίνουν ξανά ελκυστικά, γιατί έχουν ένα πολύ σημαντικό στοιχείο: ο συγχρωτισμός με πολλούς ανθρώπους, με ποικιλία δραστηριοτήτων, ενδιαφέρει πολλούς ανθρώπους, ειδικά τους νέους, στους οποίους δεν αρέσει η αποστείρωση των απομακρυσμένων προαστίων». Θετικό ρόλο παίζει επίσης το γεγονός ότι αποφεύγονται ή μειώνονται πολύ οι καθημερινές μετακινήσεις.

Επείγουσα υπόθεση είναι η αντιμετώπιση των οξυμένων προβλημάτων ανομίας στο κέντρο και το ξερίζωμα των κυκλωμάτων εγκληματικής κερδοσκοπίας, συνήθως πάνω στις πλάτες των μεταναστών (και ύστερα των υπολοίπων), που χρειάζονται φροντίδα και όχι καταστολή.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή