Και η ΕΛ.ΑΣ. σφίγγει το ζωνάρι της

Και η ΕΛ.ΑΣ. σφίγγει το ζωνάρι της

3' 2" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Η δημοσιονομική κρίση αναγκάζει και την ΕΛ.ΑΣ. να σφίξει το ζωνάρι της, όπως παραδέχονται στην «Κ» στελέχη του υπουργείου Προστασίας του Πολίτη, που προωθούν πρόγραμμα περικοπών με στόχο τη μεγαλύτερη δυνατή εξοικονόμηση πόρων και την αυστηρή τήρηση του φετινού προϋπολογισμού.

Σύμφωνα με ασφαλείς πληροφορίες, η προσπάθεια προβλέπει επαναδιαπραγμάτευση μεγάλου αριθμού συμβάσεων, μείωση δαπανών για υπερωρίες και οδοιπορικά και περιορισμό των μετακινήσεων των αστυνομικών δυνάμεων στις απολύτως αναγκαίες, με στόχο τον έλεγχο της κατανάλωσης καυσίμων. Είναι χαρακτηριστικό ότι κατόπιν συνεννόησης της ηγεσίας του υπουργείου με τους επικεφαλής της Ελληνικής Αστυνομίας εστάλη πριν από λίγες ημέρες εγκύκλιος από το αρχηγείο προς τους διοικητές των αστυνομικών τμημάτων όλης της χώρας με οδηγίες για τη μείωση των λειτουργικών εξόδων των μονάδων τους.

Πηγές της «Κ» αναφέρουν ότι από τους διοικητές των κατά τόπους υπηρεσιών έχει ζητηθεί να περιορίσουν, για παράδειγμα, την άσκοπη κατανάλωση ηλεκτρικού ρεύματος ή πετρελαίου θέρμανσης, καθώς και τις μετακινήσεις δυνάμεων στις απολύτως αναγκαίες. «Προτρέπουμε τους προϊσταμένους να περιορίσουν τα έξοδα όπου αυτό είναι δυνατόν. Ευελπιστούμε να πετύχουμε οικονομίες κλίμακας εφαρμόζοντας τα παραπάνω στα περίπου 2.500 αστυνομικά τμήματα και υπηρεσίες της χώρας» λέει χαρακτηριστικά στην «Κ» στέλεχος του υπουργείου Προστασίας του Πολίτη.

Ικανοποίηση προκάλεσε στο οικονομικό επιτελείο της ΕΛ.ΑΣ. η εκ νέου απαγόρευση της μετακίνησης οργανωμένων οπαδών για τα παιχνίδια ποδοσφαίρου της Α΄ Εθνικής, καθώς εκτιμάται ότι θα περιορίσει τα έξοδα μετακίνησης των αστυνομικών και τα χρήματα που καταβάλλονται για την πληρωμή υπερωριών. Παράλληλα, σε επαναδιαπραγμάτευση των συμβάσεων που έχουν υπογραφεί με εταιρείες, είτε πρόκειται για τηλεπικοινωνιακούς παρόχους είτε για τις εταιρείες μίσθωσης των πυροσβεστικών ελικοπτέρων και αεροσκαφών, προσανατολίζονται τα αρμόδια στελέχη του μεγάρου της Κατεχάκη. Ο διαγωνισμός που είχε οριστεί για τις 17 Ιανουαρίου και αφορούσε την τεχνική υποστήριξη των ελικοπτέρων της Ελληνικής Αστυνομίας αναβλήθηκε προκειμένου να καθοριστούν νέες και οικονομικά περισσότερο συμφέρουσες προδιαγραφές. Δεν αποκλείεται μάλιστα η απόφαση των αρμοδίων να στοχεύει στην αύξηση των συμμετεχόντων στον διαγωνισμό με την εκδήλωση ενδιαφέροντος από την ΕΑΒ και την Olympic Air (πλην των δύο ήδη γνωστών ιδιωτικών εταιρειών) και τελικά την επίτευξη οικονομικά συμφέρουσας λύσης για την αστυνομία. Ακόμα, τη μη ανανέωση των συμβάσεων μίσθωσης πυροσβεστικών αεροσκαφών και ελικοπτέρων αποφάσισε ο υφυπουργός Προστασίας του Πολίτη κ. Σπύρος Βούγιας. Πηγές του περιβάλλοντός του κάνουν λόγο για «επαναδιαπραγμάτευση με στόχο την κατά 20 – 30% μείωση του κόστους των συμβολαίων». Ενδεικτικό της κρισιμότητας της κατάστασης είναι ότι αξιολογούνται εισηγήσεις η αστυνομία να προχωρήσει σε ανανέωση του στόλου των περιπολικών καταφεύγοντας στη μέθοδο της χρονομίσθωσης (leasing), καθώς επίσης να προτιμηθούν υβριδικά αντί συμβατικών αυτοκινήτων! Σε 1,7 δισ. ευρώ ανέρχονται για το τρέχον έτος τα κονδύλια που βάσει προϋπολογισμού λαμβάνει η Ελληνική Αστυνομία. Από αυτά, το 1,4 δισ. διατίθεται για μισθοδοσία και πάγια έξοδα και μόνο τα 334.450.000 ευρώ αποτελούν ελαστικές δαπάνες. Μετά μάλιστα και τη δέσμευση του 10% των πιστώσεων ως αποθεματικό έκτακτης ανάγκης, το διαθέσιμο ποσό διαμορφώνεται στα 300 εκατομμύρια ευρώ. Το σχέδιο «έκτακτης ανάγκης» που έχει καταρτίσει το οικονομικό επιτελείο της αστυνομίας προβλέπει μειώσεις 14,3% στις δαπάνες κινητής τηλεφωνίας, 27,4% στις δαπάνες για τις μισθώσεις μεταφορικών μέσων, καθώς και μείωση 27% στις δαπάνες καθαριότητας.

Εξελίξεις και στην Αγροφυλακή

Υπό την πίεση της δημοσιονομικής στενότητας, εξελίξεις αναμένονται τα επόμενα 24ωρα και στο θέμα της Ελληνικής Αγροφυλακής. Στο υπουργείο Προστασίας του Πολίτη βρίσκονται σε εξέλιξη διαπραγματεύσεις για το θέμα. Τόσο ο υπουργός Προστασίας του Πολίτη κ. Μιχάλης Χρυσοχοΐδης όσο και ο υφυπουργός κ. Σπύρος Βούγιας έχουν από την πρώτη στιγμή ταχθεί υπέρ της κατάργησης του σώματος, ενώ υπενθυμίζεται ότι προ μερικών εβδομάδων κατατέθηκε σχέδιο διατάξεων για την κατάργηση της Ελληνικής Αγροφυλακής. Σύμφωνα με πληροφορίες της «Κ», φέρεται να επιλέγεται η λύση της ένταξης του προσωπικού της Αγροφυλακής στα κατά τόπους δασαρχεία, αντί των περιβαλλοντικών διευθύνσεων των νομαρχιών, όπως ήταν αρχικώς προγραμματισμένο.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή