Η απαγωγή όπως την έζησε ο Γ. Μυλωνάς

Η απαγωγή όπως την έζησε ο Γ. Μυλωνάς

2' 38" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ. Με ψυχραιμία που προκάλεσε αίσθηση στο ακροατήριο και εξιστορώντας, επί δύο ώρες, λεπτομέρειες ακόμη και των διαλόγων που είχε με τους απαγωγείς, ο βιομήχανος Γιώργος Μυλωνάς περιέγραψε χθες στο Τριμελές Εφετείο Κακουργημάτων Θεσσαλονίκης την περιπέτεια απαγωγής και ομηρίας που έζησε στα χέρια της συμμορίας.

«Εσύ μπορεί να είσαι ο Μυλωνάς του αλουμινίου, αλλά εμείς είμαστε οι Βαρδινογιάννηδες στις απαγωγές», είπε κάποια στιγμή στις πρώτες ημέρες της ομηρίας του Γ. Μυλωνά ο Βασίλης Παλαιοκώστας, κομπάζοντας ως μαιτρ των απαγωγών στη σκηνή μέσα στο σκοτεινό δωμάτιο που τον κρατούσαν για 13 ημέρες στη Σουρωτή Θεσσαλονίκης.

«Μου είπαν είμαστε καθάρματα, μεγάλη ομάδα και όλοι σεσημασμένοι και αν κάτι πάει στραβά θα σε καθαρίσουμε», ανέφερε στο δικαστήριο, θέλοντας να περιγράψει ότι κατά τη διάρκεια της ομηρίας του είχε σχεδόν συμφιλιωθεί με την ιδέα ότι δεν θα βγει ζωντανός από αυτή την ιστορία. «Φοβήθηκα για τη ζωή μου. Μπορεί να μην έφευγα ζωντανός από τα χέρια τους» κατέθεσε χαρακτηριστικά.

Ο τέως πρόεδρος του Συνδέσμου Βιομηχανιών Βορείου Ελλάδος περιέγραψε με κάθε λεπτομέρεια τον χώρο της κράτησής του, τη ζέστη που επικρατούσε, το ραδιόφωνο που του επέτρεπαν αν ακούει, τις εφημερίδες που του έδιναν να διαβάσει, την οργάνωση και τον τρόπο δράσης των κακοποιών. Χαρακτήρισε τον Βασίλη Παλαιοκώστα «αρχηγό» της ομάδας που τον απήγαγε και αυτό, όπως είπε στο δικαστήριο, έγινε αντιληπτό από την πρώτη στιγμή. «Είχε θεσσαλική προφορά, ήταν κοντός και μυώδης. Οταν τον συνέλαβαν και τον συνάντησα στα κρατητήρια, μου είπε: «Μυλωνά πάλι πάχυνες; Εβαλες μου φαίνεται κιλά…»».

Καλά ενημερωμένοι

«Είχε καθαρή και συγκροτημένη σκέψη», πρόσθεσε ο κ. Μυλωνάς και επισήμανε ότι ο Β. Παλαιοκώστας αλλά και τα υπόλοιπα μέλη της συμμορίας ήταν καλά ενημερωμένοι για την επιχειρηματική του δραστηριότητα παρακολουθώντας την πορεία της επιχείρησής του από το 1995 και γνώριζαν και τα χρηματιστηριακά μεγέθη.

«Οταν τους ρώτησα γιατί διάλεξαν εμένα, ο αρχηγός μού είπε: Σε επιλέξαμε τυχαία και γιατί ήσουν ο πιο… χύμα» εννοώντας τα ανεπαρκή μέτρα ασφαλείας που ελάμβανε, ενώ γνωρίζοντας καλά τη θέση του προσώπου που είχαν απαγάγει, του ανέφερε ότι «ακόμη και το κράτος θα έδινε χρήματα για να σε ελευθερώσει…».

Κρίσιμη στιγμή πάντως, κατά τη διάρκεια της ομηρίας του και των διαπραγματεύσεων που γίνονταν με τη σύζυγό του Νέλλη, ήταν η απαίτηση για λύτρα 30 εκατομμυρίων. Ο ίδιος εξήγησε, όπως είπε στον Παλαιοκώστα, ότι δεν μπορούσε να συγκεντρωθεί και να μεταφερθεί σε μετρητά αυτό το ποσό.

Τα 10,8 εκατομμύρια που τελικά απέσπασαν ως λύτρα δεν φαίνεται να είχαν ικανοποιήσει τον καταζητούμενο σήμερα αρχηγό των απαγωγέων, «αλλά έχεις χάρη», του είπε, που «έχεις τρία παιδιά και υποσχέθηκα στη γυναίκα σου να σε παραδώσω ζωντανό».

Από τους τέσσερις βασικούς πρωταγωνιστές και κατηγορούμενους, ο κ. Μυλωνάς επιβεβαίωσε τη συμμετοχή του Ασημάκη Λαζαρίδη (ο οποίος αποδέχθηκε τις πράξεις του και είχε ζητήσει συγγνώμη προανακριτικά) και τη συμμετοχή του Π. Γεωργιάδη. Για τον Β. Χρυσοχοΐδη δεν ήταν ξεκάθαρος, διατηρώντας κάποιες επιφυλάξεις. Οι δύο τελευταίοι πάντως έχουν αρνηθεί τις πράξεις που τους αποδίδονται.

Στη συνέχεια κατέθεσε η σύζυγός του, η οποία όλες τις ημέρες της ομηρίας είχε αναλάβει το βαρύ φορτίο των διαπραγματεύσεων και της παράδοσης των λύτρων. Η κ. Νέλη Μυλωνά ανάμεσα στα άλλα ανέφερε ότι η συμπεριφορά των απαγωγέων ήταν ανθρώπινη απέναντι στον σύζυγό της. Η δίκη θα συνεχιστεί αύριο.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή