Πρωτοποριακή συντήρηση των λαχανικών

Πρωτοποριακή συντήρηση των λαχανικών

2' 17" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ. Μια νέα τεχνολογία για τη συντήρηση φρούτων και λαχανικών, για όσο διάστημα μένουν στα ψυγεία, τις αποθήκες αλλά και τα ράφια των καταστημάτων μέχρι να φτάσουν στον καταναλωτή, δίνει τη λύση για ασφαλή τρόφιμα, χωρίς υπολειμματικότητες φυτοφαρμάκων και άλλων χημικών ουσιών.

Οπως εξηγούν οι ειδικοί, φρούτα και λαχανικά, είτε στον οπωρώνα είτε κατά τη μεταφορά, προσβάλλονται από μύκητες και αναπτύσσουν το αιθυλένιο, μια ορμόνη ωρίμανσης και τελικά γήρανσης. Προκειμένου να επιβραδυνθεί η ταχύτατη αυτή φυσική διαδικασία της σήψης, τυγχάνουν επεξεργασίας.

Ωστόσο, μέχρι σήμερα για τον σκοπό αυτό στην Ελλάδα χρησιμοποιούνται χλωρίνες και άλλες χημικές ουσίες, μολονότι ήδη ευρωπαϊκές χώρες, όπως η Γερμανία, η Γαλλία και η Ολλανδία, τις έχουν απαγορεύσει ως επιβλαβείς. Σύμφωνα με τον καθηγητή Δενδροκομίας της Γεωπονικής Σχολής ΑΠΘ, κ. Μ. Βασιλακάκη, που θα αναπτύξει το θέμα στο 3ο διήμερο συνέδριο Agrotica, η χλωρίνη αφήνει υπολείμματα, ενώ σχηματίζονται και χημικές ενώσεις που θεωρούνται καρκινογόνες. Γι’ αυτό, όπως σημείωσε, στην Ευρώπη έχουν υιοθετήσει το όζον.

Το αέριο, που βρίσκεται στην ατμόσφαιρα, αλλά μπορεί να παραχθεί και με ειδικές γεννήτριες, είναι γνωστό για τις οξειδωτικές ιδιότητές του. Διοχετεύεται απευθείας μέσα στους ψυκτικούς θαλάμους των διαλογητηρίων και των ψυγείων ή σε νερό με το οποίο στη συνέχεια πλένονται τα φρούτα.

Εντός τριάντα λεπτών

Ετσι, από τη μια προσβάλλει τους μύκητες και από την άλλη διασπά το αιθυλένιο, εξηγεί ο κ. Βασιλακάκης. Μ’ αυτόν τον τρόπο επιμηκύνεται η ζωή των οπωροκηπευτικών κατά τη συντήρηση, χωρίς το παραμικρό υπόλειμμα, αφού, όπως ανέφερε, το όζον διασπάται εντός τριάντα λεπτών, δίνοντας ως προϊόν καθαρό οξυγόνο.

Κατά τον ίδιο, το αέριο μπορεί να διασπάσει και υπολείμματα φυτοφαρμάκων, αλλά προς το παρόν αυτό διερευνάται, όπως και η αξιοποίησή του για την εξουδετέρωση τοξινών από μύκητες (μυκοτοξινών) που προσβάλλουν τα νωπά προϊόντα.

Εν τούτοις, παρατήρησε ο κ. Βασιλακάκης, το όζον δεν είναι ένα εντελώς αθώο αέριο, καθώς η έκθεση του ανθρώπου επί ώρες ακόμη και σε ιδιαίτερα χαμηλή συγκέντρωση μπορεί να προκαλέσει βλάβες στο αναπνευστικό σύστημα. Ετσι, όπου εφαρμόζεται, χρησιμοποιούνται συσκευές ανίχνευσης που σημαίνουν συναγερμό, ενώ λαμβάνονται αυστηρά μέτρα ασφαλείας.

Μεταξύ των πρωτοπόρων είναι και ο Αγροτικός Συνεταιρισμός Μελίκης Ημαθίας, που συνεργάζεται με τη Γεωπονική Σχολή του ΑΠΘ στη συντήρηση ακτινιδίου, ενώ αναμένεται να μετάσχει σ’ ένα νέο ερευνητικό έργο, αυτή τη φορά για τη συντήρηση ροδάκινου. Οπως ανέφερε στην «Κ» ο υποδιευθυντής κ. Α. Θεοδωρακόπουλος, ο συνεταιρισμός αντιμετώπιζε πρόβλημα με τη συντήρηση των ακτινιδίων, τα οποία παραμένουν στα ψυγεία κατά μέσο όρο οκτώ με εννιά μήνες ώσπου να απορροφηθούν από την αγορά. Σύμφωνα με τον ίδιο, οι απώλειες της παραγωγής (περί τους 3.000 τόνους ετησίως προερχόμενοι μόνο από τους 870 παραγωγούς-μέλη του συνεταιρισμού) εξαιτίας του μύκητα βοτρύτη, χαρακτηριστικού των ακτινιδίων, ανέρχονταν σε 8%-10%. Με το όζον, όμως, που διοχετεύεται στα ψυγεία του συνεταιρισμού τα τελευταία τρία χρόνια, οι απώλειες μειώθηκαν περίπου στο 2%.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή