Ριζική αναδιάρθρωση της Ασφάλειας Αττικής

Ριζική αναδιάρθρωση της Ασφάλειας Αττικής

1' 51" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Μέσα στο επόμενο εικοσαήμερο πρόκειται να υπογραφεί το Προεδρικό Διάταγμα που προβλέπει τη ριζική αναδιάρθρωση της Διεύθυνσης Ασφαλείας Αττικής και προωθεί το υπουργείο Προστασίας του Πολίτη. Πηγές του μεγάρου της Κατεχάκη ανέφεραν χθες στην «Κ» ότι ολοκληρώθηκε η εσωτερική διαβούλευση σχετικά με τη νέα δομή των υπηρεσιών Ασφαλείας της ΕΛ.ΑΣ., καθώς και ότι η ηγεσία της νέας Υπηρεσίας Καταπολέμησης Οργανωμένου Εγκλήματος θα αναδειχθεί από τις τακτικές κρίσεις στην Ελληνική Αστυνομία που πρόκειται να αρχίσουν στο τέλος του μήνα.

Σύμφωνα λοιπόν με όσα έχουν γίνει γνωστά, η νέα υπηρεσία θα αποτελείται από τις τέσσερις Διευθύνσεις: α) Σοβαρών Εγκλημάτων β) Πληροφοριών γ) Υποστήριξης και Τεχνικού Εξοπλισμού, δ) Η τέταρτη Διεύθυνση θα αντικαταστήσει τη σημερινή Αντιτρομοκρατική.

Πληροφορίες της «Κ» αναφέρουν ότι τουλάχιστον στην αρχή, η εσωτερική δομή της Αντιτρομοκρατικής θα παραμείνει εν πολλοίς ανέπαφη, με μόνη διαφορά ότι στους κόλπους της θα ενταχθεί και η σημερινή υποδιεύθυνση Κρατικής Ασφάλειας. Παρότι η Αντιτρομοκρατική εντάσσεται στο νέο οργανόγραμμα, πηγές του υπουργείου Προστασίας του Πολίτη σημειώνουν ότι «θα λειτουργεί με πλήρη αυτονομία από την υπόλοιπη υπηρεσία» αφήνοντας ανοιχτό το ενδεχόμενο η Διεύθυνση να παραμείνει υπό τον άμεσο έλεγχο του αρχηγού της Ελληνικής Αστυνομίας. Η Διεύθυνση Πληροφοριών πρόκειται να λειτουργήσει ως «δεξαμενή» δεδομένων για ολόκληρη την υπηρεσία, ενώ όπως υποδηλώνει και ο τίτλος της, η Διεύθυνση Υποστήριξης και Τεχνικού Εξοπλισμού θα λειτουργεί επικουρικά προς τις υπόλοιπες διευθύνσεις της Υπηρεσίας Καταπολέμησης Οργανωμένου Εγκλήματος.

Οπως προκύπτει από προσχέδιο για τη δομή της νέας υπηρεσίας, η Διεύθυνση Σοβαρών Εγκλημάτων θα αποτελείται από έξι υποδιευθύνσεις: Δίωξης Ναρκωτικών, Βίαιων Εγκλημάτων, Οικονομικών Εγκλημάτων, Ηλεκτρονικού Εγκλήματος, Διεθνικών Εγκλημάτων και Προστασίας Ανηλίκων.

Ειδικά τμήματα

Πιο αναλυτικά, η υποδιεύθυνση Δίωξης Ναρκωτικών πρόκειται να αποκτήσει ειδικά τμήματα ανά κατηγορία ναρκωτικών ουσιών (τμήμα κοκαΐνης και συνθετικών ναρκωτικών, τμήμα ηρωίνης, τμήμα φυτικών ναρκωτικών κ.ο.κ). Η Υποδιεύθυνση Βίαιων Εγκλημάτων αντίστοιχα, εκτός των τμημάτων Ανθρωποκτονιών, Ληστειών και Κλοπών αποκτά ειδικό τμήμα Διερεύνησης Απαγωγών και τμήμα Δραπετών και Φυγόποινων. Η σημερινή υπηρεσία που ασχολείται με το οικονομικό έγκλημα «διανθίζεται» με τμήμα για το Ξέπλυμα Χρήματος και Κατασχέσεων. Η νέα Υποδιεύθυνση Δίωξης Ηλεκτρονικού Εγκλήματος αποκτά ξεχωριστό τμήμα Πειρατείας Λογισμικού και Προστασίας Υποδομών και Ασφάλειας Δικτύων. Τέλος, το σημερινό τμήμα Trafficking μετονομάζεται σε Υποδιεύθυνση Διεθνικών Εγκλημάτων και στο οργανόγραμμά της προβλέπεται, μεταξύ άλλων, η λειτουργία τμήματος Δίωξης Παράνομης Μετανάστευσης αλλά και τμήμα Δίωξης Εγκλημάτων Περιβάλλοντος.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή