ΣΥΝΤΟΜΑ

4' 0" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Η ΚΥΒΕΡΝΗΣΗ ΜΕΤΑΘΕΤΕΙ ΤΗΝ ΚΑΤΑΘΕΣΗ ΤΟΥ

Το φθινόπωρο το σχέδιο του νέου εκλογικού νόμου

Για το φθινόπωρο παραπέμπεται ο εκλογικός νόμος, προκειμένου να μην προκληθούν περαιτέρω ενδοκομματικές αντιδράσεις σε μία ήδη δύσκολη περίοδο για την κυβέρνηση. Χθες, στην καθιερωμένη εβδομαδιαία σύσκεψη των κοινοβουλευτικών εκπροσώπων και των εισηγητών Κοινοβουλευτικών Τομέων Εργασίας του ΠΑΣΟΚ, γνωστοποιήθηκε ότι για το επόμενο χρονικό διάστημα λαμβάνουν απόλυτη προτεραιότητα τα νομοσχέδια που έχουν να κάνουν με την οικονομία. Τα επερχόμενα νομοθετήματα χωρίζονται σε τρεις κατηγορίες. Η πρώτη, άμεσης προτεραιότητας, περιλαμβάνει το φορολογικό που συντόμως κατατίθεται στη Βουλή και άλλα παρεμφερή. Στη δεύτερη ομάδα εντάσσονται τα νομοθετήματα που έχουν να κάνουν με τη μεταρρύθμιση του ασφαλιστικού συστήματος και στην τρίτη -και τελευταία- τα θεσμικά. Αξίζει να σημειωθεί ότι στην κατηγορία αυτή εντάσσεται και ο «Καλλικράτης», ο οποίος σε κάθε περίπτωση θα προηγηθεί του εκλογικού νόμου. Η κατάθεση νομοσχεδίου για τη μετατροπή του εκλογικού συστήματος σε ένα σχεδόν αντίστοιχο με εκείνο που ισχύει στη Γερμανία αναγκαστικά μετατίθεται για την κοινοβουλευτική περίοδο, η οποία ξεκινάει μετά το καλοκαίρι.

ΕΞΕΠΕΜΨΕ SOS ΑΠΟ ΤΗΝ ΚΑΛΟΛΙΜΝΟ

Επιχείρηση για ανεύρεση αλιευτικού

Μεγάλη κινητοποίηση εναερίων και πλωτών μέσων των Ενόπλων Δυνάμεων και του Λιμενικού προκάλεσε χθες το βράδυ η εκπομπή σήματος SOS από ελληνικό αλιευτικό σκάφος, το οποίο έπλεε 4 μίλια δυτικά της Καλολίμνου. Προς την περιοχή για την επιχείρηση έρευνας και διάσωσης έσπευσαν η κανονιοφόρος «Μαχητής», δύο σκάφη του Λιμενικού και ελικόπτερο Σούπερ Πούμα από τη Ρόδο, που άρχισαν αμέσως έρευνες για τον εντοπισμό του σκάφους, το οποίο είχε αναχωρήσει από την Καλόλιμνο για να μεταφέρει ασθενή στρατιώτη, συνοδευόμενο από τον διοικητή του, σε νοσοκομείο στην Κάλυμνο ή στην Κω. Σε κατάσταση επιφυλακής ετέθησαν δυνάμεις στην ευρύτερη περιοχή, λόγω της πάγιας τακτικής της Τουρκίας να αμφισβητεί την αρμοδιότητα της Ελλάδας για επιχειρήσεις έρευνας και διάσωσης σε μεγάλο τμήμα του Αιγαίου.

ΕΝΤΟΛΗ ΑΠΟ ΤΗΝ ΕΙΣΑΓΓΕΛΙΑ ΠΡΩΤΟΔΙΚΩΝ

Γρήγορα οι προανακρίσεις

Επισταμένη εποπτεία στο προανακριτικό έργο της Αστυνομίας ζήτησε από τους εισαγγελείς ο προϊστάμενος της Εισαγγελίας Πρωτοδικών κ. Ιωάννης Σακελλάκος. Λόγω της αύξησης της εγκληματικότητας, ζήτησε από τους εισαγγελείς να εποπτεύουν τις προανακρίσεις που διενεργούνται από την Αστυνομία, προκειμένου αυτές να περαιώνονται κατά το δυνατόν ταχύτερα και να διαβιβάζονται στη Δικαιοσύνη.

ΜΕΤΑΞΥ ΚΑΣΤΑΝΙΔΗ ΚΑΙ ΠΑΞΙΝΟΥ

Εντονη αντιπαράθεση

Αντιπαράθεση μεταξύ του υπουργού Δικαιοσύνης Χάρη Καστανίδη και του προέδρου του Δικηγορικού Συλλόγου Αθηνών Δ. Παξινού υπήρξε, κατά τη χθεσινή, πρώτη επίσκεψη του υπουργού στα γραφεία του ΔΣΑ. Τα προβλήματα στη Δικαιοσύνη που σχετίζονται με τις δικαστικές αίθουσες, την έλλειψη μηχανοργάνωσης, την κατάσταση στην οποία βρίσκονται οι τουαλέτες του Πρωτοδικείου Αθηνών, καθώς και το θέμα της μη συμμετοχής των δικηγόρων στο Κεντρικό Συμβούλιο Φυλακών ήταν τα «σημεία τριβής». Ο υπουργός μεταξύ άλλων ανακοίνωσε την πρόσληψη 100 ειρηνοδικών και 146 δικαστικών υπαλλήλων, ενώ ακύρωσε τις αποσπάσεις δικαστικών υπαλλήλων στο υπουργείο Δικαιοσύνης. Επίσης, δεσμεύθηκε ότι μέσα σε τέσσερις μήνες θα κατατεθεί στη Βουλή ο νέος Κώδικας των Δικηγόρων.

ΣΕ ΟΣΟΥΣ ΤΟ ΚΑΤΕΒΑΛΑΝ ΑΠΟ ΛΑΘΟΣ

Επιστροφή «κτηματόσημου»

Στην επιστροφή του «κτηματόσημου» στους ιδιοκτήτες που το κατέβαλαν από λάθος προχωράει η «Κτηματολόγιο Α. Ε.». Σύμφωνα με τα στοιχεία της εταιρείας, συνολικά έχουν υποβληθεί περίπου 79.500 αιτήσεις για επιστροφή του τέλους κι έχει ήδη επιστραφεί το τέλος κτηματογράφησης στο 40% εξ αυτών. Οσοι πολίτες δεν είχαν αφήσει ακριβή στοιχεία για τον τραπεζικό τους λογαριασμό θα λάβουν ατομική ειδοποίηση, με την οποία θα απευθυνθούν σε τράπεζα της περιοχής τους. Η διαδικασία εκτιμάται ότι θα ολοκληρωθεί στα τέλη Απριλίου.

ΠΡΟΕΙΔΟΠΟΙΗΣΗ ΓΙΑ ΤΟ ΕΦΕΤΕΙΟ

Απεργία δικηγόρων

Απέχουν από τα καθήκοντά τους έως την Παρασκευή οι δικηγόροι των Χανίων, σε μια προσπάθεια να μείνει η έδρα του Εφετείου στην πόλη τους. Η αποχή έχει προειδοποιητικό χαρακτήρα και αφήνουν ανοιχτό το ενδεχόμενο για δυναμικότερες κινητοποιήσεις στο μέλλον. Η αποχή των δικηγόρων αποφασίστηκε ομόφωνα σε έκτακτη γενική συνέλευση και έχει τον χαρακτήρα διαμαρτυρίας «για τη διαφαινόμενη διάσπαση του Εφετείου Κρήτης», δηλαδή τη δημιουργία και δεύτερου Εφετείου στο Ηράκλειο.

ΓΙΑ ΥΛΟΠΟΙΗΣΗ ΤΟΥ «ΚΑΛΛΙΚΡΑΤΗ»

Ζητούν 265 εκατ. ευρώ

Την καταβολή του ποσού των 265 εκατομμυρίων ευρώ, τα οποία είναι οφειλόμενα από το 2009, ζήτησαν ο πρόεδρος της ΕΝΑΕ (Ενωσης Νομαρχιακών Αυτοδιοικήσεων Ελλάδας) Δημήτρης Δράκος και ο νομάρχης Πειραιά Γιάννης Μίχας, καθώς επίσης τη διασφάλιση ακόμη 200 εκατ. ευρώ (για οδικό δίκτυο και μεταφορά μαθητών) για το 2010. Την απόδοση αυτών των ποσών έθεσε ως προϋπόθεση για την υλοποίηση του σχεδίου «Καλλικράτης» ο κ. Δράκος, ενώ και οι δύο νομάρχες ζήτησαν να προσδιοριστεί και το ποσό που θα δοθεί στις νομαρχίες από το αποθεματικό που έχει εγγραφεί στον προϋπολογισμό του 2010 για τις καταστροφές. Επιπλέον, υπογράμμισαν την ανάγκη αποσαφήνισης των αρμοδιοτήτων που θα μεταφερθούν στους νέους δήμους και στις νέες περιφερειακές αυτοδιοικήσεις.

ΠΡΟΑΣΤΙΑΚΟΣ ΘΡΑΚΗΣ

Διακοπή των δρομολογίων

Η λειτουργία του Προαστιακού Θράκης, ο οποίος είχε εγκαινιαστεί πριν από λίγους μήνες, διακόπτεται από σήμερα και άγνωστο μέχρι πότε. Σύμφωνα με ανακοίνωση της ΤΡΑΙΝΟΣΕ, η αναστολή λειτουργίας οφείλεται στις εργασίες που πραγματοποιούνται από την εταιρεία ΕΔΙΣΥ Α. Ε. στο τμήμα του σιδηροδρομικού δικτύου Θεσσαλονίκη – Αλεξανδρούπολη.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή