Φτωχοί και μόνοι, τα συνήθη θύματα πυρκαγιών…

Φτωχοί και μόνοι, τα συνήθη θύματα πυρκαγιών…

2' 8" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Ηλικιωμένα, μοναχικά και οικονομικά αδύναμα είναι τα άτομα που χάνουν συνήθως τη ζωή τους σε πυρκαγιές κατά τη διάρκεια του χειμώνα. Σύμφωνα με αξιωματικούς της Πυροσβεστικής, τα άτομα αυτά δεν έχουν τα χρήματα να εξασφαλίσουν ένα επαρκές σύστημα θέρμανσης και αντ’ αυτού χρησιμοποιούν ξύλα, κάρβουνα ή παλιές σόμπες πετρελαίου, προκειμένου να ζεσταθούν, με αποτέλεσμα να μην τηρούνται ούτε τα βασικά μέτρα ασφαλείας. Συνήθως μένουν μόνοι τους οπότε, και λόγω της ηλικίας τους, δεν αντιλαμβάνονται έγκαιρα τη φωτιά, δεν μπορούν να την αντιμετωπίσουν και τραυματίζονται θανάσιμα στην προσπάθεια διαφυγής από τις φλόγες.

Χθες μια 99χρονη έχασε τη ζωή της όταν το δώμα στο οποίο διέμενε στην Ξηρονομή Θίσβης έπιασε φωτιά, με αποτέλεσμα να καεί ολοσχερώς εγκλωβίζοντας στο εσωτερικό του την άτυχη ηλικιωμένη. Μια ημέρα νωρίτερα ακόμα δύο ηλικιωμένοι έχασαν τη ζωή τους με παρόμοιο τρόπο. Πρόκειται για μια 76χρονη γυναίκα στον Κουλούκωνα Ρεθύμνου, η οποία βρέθηκε νεκρή το μεσημέρι δίπλα στο τζάκι του σπιτιού της και για έναν 71χρονο από τη Νέα Αγχίαλο Μαγνησίας. Συνολικά, κατά τη διάρκεια των προηγούμενων δύο μηνών 15 άτομα σκοτώθηκαν και τουλάχιστον 27 υπέστησαν τραυματισμούς ή εγκαύματα από πυρκαγιές. Στην πλειονότητά τους ήταν ηλικιωμένα άτομα από την περιφέρεια. «Σε αυτές τις ηλικίες δεν είναι εύκολο να αντιδράσουν σε περίπτωση που συμβεί κάτι, ιδιαίτερα εάν έχουν αποκοιμηθεί. Γι’ αυτό έχουμε συχνά θανάτους ηλικιωμένων από πυρκαγιές αυτούς τους μήνες. Δεν μπορώ να πω ότι έχουμε κάποια ιδιαίτερη έξαρση φέτος, ωστόσο παραμένει ένα πρόβλημα που μας απασχολεί κάθε χειμώνα. Σε μεγάλο βαθμό πρόκειται για κοινωνικό πρόβλημα καθώς τις περισσότερες φορές αυτά τα άτομα δεν έχουν τα χρήματα για κάποιο σύγχρονο σύστημα θέρμανσης, με αποτέλεσμα να καταφεύγουν σε απαρχαιωμένα μέσα και να κινδυνεύουν. Ενδέχεται να ζουν μόνοι τους ή να αντιμετωπίζουν προβλήματα υγείας» σχολιάζει στην «Κ» ο εκπρόσωπος της Πυροσβεστικής κ. Ευάγγελος Φαλάρας.

Κακή χρήση τζακιών

Ακόμα, σε πολλές περιπτώσεις πυρκαγιές εκδηλώνονται σε εξοχικά σπίτια εξαιτίας της κακής χρήσης των τζακιών. Ιδιαίτερα αυξημένα είναι τα περιστατικά κατά τη διάρκεια των εορτών, εξαιτίας βραχυκυκλωμάτων από τα χριστουγεννιάτικα στολίδια και τα αναμμένα κεριά. Σε σημείο μάλιστα που η Πυροσβεστική Υπηρεσία εξέδωσε φέτος ανακοίνωση με τα μέτρα ασφαλείας που θα πρέπει να τηρούν οι πολίτες τις εορτές. Για τους λόγους αυτούς, σύμφωνα με την Π.Υ., τον Δεκέμβριο και τον Ιανουάριο είναι ιδιαίτερα αυξημένες οι πυρκαγιές σε οικίες από γυμνές φλόγες ή βραχυκυκλώματα σε σχέση με όλους τους υπόλοιπους μήνες. Συγκεκριμένα, για τον Δεκέμβριο και Ιανουάριο του 2006, το 44% των πυρκαγιών σε σπίτια ξεκίνησαν από γυμνές φλόγες και το 20% από βραχυκυκλώματα. Για το αντίστοιχο διάστημα του 2007 τα ποσοστά ήταν 34% – 18% και του 2008 31% και 15%.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή