Ρυμοτομικό σχέδιο μένει μετέωρο

Ρυμοτομικό σχέδιο μένει μετέωρο

59" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Το ρυμοτομικό σχέδιο της Παλαιάς Πεντέλης μένει «μετέωρο», ύστερα από την απόφαση του Συμβουλίου της Επικρατείας που έκρινε παράνομο Προεδρικό Διάταγμα του 1999, με το οποίο αναθεωρήθηκε το ρυμοτομικό σχέδιο της εν λόγω Κοινότητας. Ειδικότερα, κρίθηκε ότι με το επίμαχο Π. Δ. δεν έγινε απλώς αναθεώρηση του ρυμοτομικού σχεδίου, αλλά επέκτασή του. Για να υπάρξει, όμως, αυτή η επέκταση πρέπει να προηγηθεί η εκπόνηση και η έγκριση Γενικού Πολεοδομικού Σχεδίου, πράγμα που δεν συνέβη σε αυτήν την περίπτωση, με αποτέλεσμα το σχετικό Διάταγμα να πρέπει να ακυρωθεί ως παράνομο.

Σημειώνεται ότι μέρος της έκτασης της Παλαιάς Πεντέλης αποτελούσε πριν από το 1955 ιδιοκτησία της Μονής Πεντέλης και με απόφαση του τότε υπουργού Γεωργίας έγινε διανομή οικοπέδων («οικοπεδικοί κλήροι») υπέρ του Γεωργοκτηνοτροφικού Συνεταιρισμού Μισθωτών Πεντέλης Αττικής. Η ρυμοτόμηση της έκτασης στην οποία βρίσκονταν τα διανεμηθέντα οικόπεδα κυρώθηκε βάσει του Αγροτικού Κώδικα. Ομως, σύμφωνα με τους συμβούλους Επικρατείας, για την ένταξη στο ρυμοτομικό σχέδιο των υπολοίπων οικοπέδων που δεν αποτελούσαν «οικοπεδικούς κλήρους» πρέπει να προηγείται η έγκριση του Γενικού Πολεοδομικού Σχεδίου.

Η υπόθεση έφτασε στο ΣτΕ, ύστερα από σχετικές προσφυγές κατοίκων της περιοχής Αγία Τριάδα της Παλαιάς Πεντέλης, που υποστήριζαν ότι θίγονται από τις ρυθμίσεις του Διατάγματος του 1999.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή