Αρπαξε νεογνό από τον θάλαμο νοσηλείας

Αρπαξε νεογνό από τον θάλαμο νοσηλείας

2' 3" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Ανεπάρκεια και χαλαρότητα χαρακτηρίζει τα μέτρα φύλαξης πολλών δημοσίων νοσοκομείων, όπως καταδεικνύεται μετά και το χθεσινό περιστατικό αρπαγής νεογνού από το Μαιευτήριο «Ελενα Βενιζέλου».

Το περιστατικό κατήγγειλε η 28χρονη μητέρα του νεογνού, αλβανικής καταγωγής, όταν διαπίστωσε ότι το βρέφος είχε εξαφανιστεί από δίπλα της στον θάλαμο νοσηλείας, την ώρα που αυτή κοιμόταν. Ειδοποιήθηκε αμέσως η αστυνομία και από τις έρευνες εντοπίστηκαν σε διαμέρισμα στο Αιγάλεω το νεογνό -σε καλή κατάσταση- και η δράστις.

Σύμφωνα με αστυνομικούς του Τμήματος Προστασίας Ανηλίκων, η 38χρονη δράστις, μητέρα δύο παιδιών, επισκέφθηκε το νοσοκομείο προχθές στις 9 το βράδυ και λίγο πριν από τις 5 το πρωί πήρε το νεογνό από το κρεβατάκι του. Εντοπίστηκε έξι ώρες αργότερα, χάρη στις μαρτυρίες ενός γιατρού και μιας γειτόνισσας της 38χρονης, που την είδε να επιστρέφει τα ξημερώματα στο διαμέρισμά της με ένα βρέφος. Ο γιατρός θυμήθηκε ότι την περασμένη εβδομάδα, μία γυναίκα είχε κάνει εισαγωγή στο νοσοκομείο δίνοντας πλαστά στοιχεία και διεύθυνση και προφασιζόμενη την έγκυο -προφανώς σε μία προσπάθεια της απαγωγής βρέφους-, ωστόσο, όταν υποβλήθηκε σε υπέρηχο αποδείχθηκε ότι δεν ήταν έγκυος. Σημειώνεται ότι η δράστις προ έξι μηνών είχε αποβάλει, γεγονός που κράτησε κρυφό όλο αυτό το διάστημα από τον σύντροφό της.

Σοβαρά ερωτήματα τίθενται σχετικά με την ευκολία με την οποία η δράστης πήρε το παιδί από τον θάλαμο και βγήκε από το νοσοκομείο χωρίς ουδείς να την ελέγξει. Η υπουργός Υγείας κ. Μαριλίζα Ξενογιαννακοπούλου διέταξε τη διεξαγωγή κατεπείγουσας Ενορκης Διοικητικής Εξέτασης, ενώ ο γεν. γραμματέας του υπουργείου Υγείας κ. Νίκος Πολύζος, που μετέβη στο νοσοκομείο, δεσμεύθηκε ότι θα ληφθούν όλα τα απαραίτητα μέτρα προκειμένου να μη συμβεί παρόμοιο περιστατικό. Στο πλαίσιο αυτό, αποφασίστηκε η αυστηροποίηση των διαδικασιών εντός του νοσοκομείου (τήρηση του επισκεπτηρίου, περιορισμός του αριθμού των συνοδών στον θάλαμο νοσηλείας, εφαρμογή καρτών για επισκέπτες κ. ά.) καθώς και η αύξηση του προσωπικού φύλαξης. Σημειώνεται ότι την ώρα του χθεσινού περιστατικού στο νοσοκομείο βρίσκονταν δύο φύλακες ιδιωτικού συνεργείου και ο θυρωρός. Οι ετήσιες δαπάνες στο «Ελενα» για τη φύλαξη ξεπερνούν τις 250.000 ευρώ.

Αναποτελεσματικότητα

Ο πρόεδρος της Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Εργαζομένων σε Δημόσια Νοσοκομεία κ. Σταύρος Κουτσιουμπέλης επεσήμανε στην «Κ» ότι «τα τελευταία χρόνια καταγράφεται μεγάλη αύξηση των δαπανών για ιδιωτικά συνεργεία φύλαξης χωρίς να υπάρχει η αντίστοιχη αποτελεσματικότητα». Είναι ενδεικτικό ότι τον τελευταίο χρόνο έχουν σημειωθεί τουλάχιστον πέντε περιστατικά κλοπής συστημάτων ΑΤΜ από νοσοκομεία.

Πηγές του νοσοκομείου σημείωναν στην «Κ» ότι το πρόβλημα εστιάζεται στη χαλαρότητα του προσωπικού. «Δεν είναι δυνατόν να κυκλοφορεί μία γυναίκα σε θαλάμους νοσηλείας ξημερώματα και να μην την ελέγχεις», ανέφεραν.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή