Οι οργανώσεις πίσω από τις επιθέσεις

Οι οργανώσεις πίσω από τις επιθέσεις

1' 58" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Τις οργανώσεις «Λαϊκή Θέληση» και «Επαναστατικό Αγώνα» βλέπει η Αντιτρομοκρατική Υπηρεσία πίσω από τις βομβιστικές επιθέσεις στο 2ο πολιτικό γραφείο του κ. Μιχάλη Χρυσοχοΐδη και τις εγκαταστάσεις τoυ χρηματοπιστωτικού οίκου JP Morgan. Στο συμπέρασμα αυτό οδηγούν τα ευρήματα από τα σημεία των εκρήξεων και το modus operandi των δραστών.

Μετά δύο διαδοχικές προσπάθειες του Τμήματος Εξουδετέρωσης Εκρηκτικών Μηχανισμών να διασπάσει και να απενεργοποιήσει εκρηκτικό μηχανισμό που είχε τοποθετηθεί στην είσοδο γραφείου που διατηρεί ο υπουργός Προστασίας του Πολίτη, αστυνομικοί της Αντιτρομοκρατικής περισυνέλεξαν από το σημείο της έκρηξης υπόλειμμα του μηχανισμού πυροδότησης το οποίο παραπέμπει σε κινητό τηλέφωνο. Η χρήση κινητού τηλεφώνου στην εκρηκτική αλυσίδα αποτελεί επιχειρησιακό χαρακτηριστικό της οργάνωσης «Λαϊκή Θέληση», ενδεχόμενο που ενισχύεται από το γεγονός ότι στην περίπτωση του Περιστερίου δεν υπήρξε προειδοποιητικό τηλεφώνημα.

Εργαστηριακή ανάλυση

Αξιωματικοί της Αντιτρομοκρατικής Υπηρεσίας πάντως εξετάζουν και το ενδεχόμενο οι δράστες να μην σκόπευαν να πυροδοτήσουν τον μηχανισμό πραγματοποιώντας κλήση προς το κινητό τηλέφωνο, αλλά να χρησιμοποίησαν τη συσκευή αντί ρολογιού, προκειμένου με τον τρόπο αυτόν να υποδηλώσουν την ταυτότητά τους. Από την εργαστηριακή ανάλυση δεν έχουν προκύψει συγκεκριμένες απαντήσεις σχετικά με το είδος της εκρηκτικής ύλης, ανεπιβεβαίωτες πληροφορίες ωστόσο αναφέρουν ότι πρόκειται για μεσαίας ταχύτητας εκρηκτικό, πιθανότατα δυναμίτιδα.

Ο μηχανισμός ήταν τοποθετημένος σε σακούλα στον 1ο όροφο του κτιρίου της οδού Θηβών. Η πρώτη προσπάθεια εξουδετέρωσής του είχε ως συνέπεια το μεταλλικό κουτί να κατρακυλήσει στην είσοδο της πολυκατοικίας όπου και εξερράγη.

Την ίδια στιγμή, ο έντονα συμβολικός χαρακτήρας της βομβιστικής επίθεσης στο κτίριο της JP Morgan αποτελεί ένα από τα στοιχεία που οδηγούν τις αρχές στο συμπέρασμα ότι πίσω από την έκρηξη ωρολογιακού μηχανισμού στον δεύτερο όροφο του κτιρίου επί της οδού Χάρητος βρίσκεται ο «Επαναστατικός Αγώνας».

Μετεξέλιξη

Στον 12ο όροφο της ΓΑΔΑ κυριαρχεί η άποψη ότι η Λαϊκή Θέληση αποτελεί μετεξέλιξη της «Λαϊκής Επαναστατικής Δράσης», οργάνωση που σιώπησε μόλις οι αρχές αποκωδικοποίησαν στοιχεία τηλεφωνικών συνδιαλέξεων που ενοχοποιούσαν ένα από τα βασικά μέλη της οργάνωσης. Επίσης θεωρείται ότι οι ενέργειες της Λαϊκής Θέλησης βρίσκονται σε χρονική ακολουθία με αυτές του «Αγώνα». Η απενεργοποίηση του επιχειρησιακού βραχίονα της ΛΕΔ οδήγησε σε στρατολόγηση νέων προσώπων που συνέχισαν τη δράση του χρησιμοποιώντας αρχικά το αρκτικόλεξο ΕΝ. Ε. ΔΡΑ (Ενοπλη Επαναστατική Δράση) και στη συνέχεια την ονομασία «Λαϊκή Θέληση».

Οι δύο τελευταίες βομβιστικές επιθέσεις της «Λαϊκής Θέλησης» καταγράφονται στην Κτηματική Εταιρεία του Δημοσίου τον περασμένο Μάρτιο και στα γραφεία της εταιρείας Profit Investment τον Φεβρουάριο του 2009.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή