Περισσότερο νερό, σε μικρότερο διάστημα

Περισσότερο νερό, σε μικρότερο διάστημα

1' 33" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

«Στην Αμερική όταν αγοράζεις ένα σπίτι γνωρίζεις σε ποια ζώνη από την άποψη των πλημμυρών βρίσκεται. Είναι ουσιαστικό όσον αφορά την ασφάλεια που στη συνέχεια θα πληρώσεις», λέει στην «Κ» ο καθηγητής της Γεωπονικής Σχολής του ΑΠΘ κ. Γιώργος Ζαλίδης. Η κλιματική αλλαγή έχει οδηγήσει στην αύξηση της συχνότητας εκδήλωσης ακραίων καιρικών φαινομένων και λαμβάνεται σοβαρά υπ’ όψιν στους σχεδιασμούς κρατών και κυβερνήσεων.

Μέτρα για τις συνέπειες

Και στην Ε. Ε. τα κράτη-μέλη με βάση την οδηγία για τις πλημμύρες θα πρέπει να προχωρήσουν στον χαρακτηρισμό των διαφόρων περιοχών σε σχέση με το πόσο ευάλωτες είναι στα πλημμυρικά φαινόμενα. Στην Ελλάδα βέβαια η σχετική οδηγία δεν έχει ακόμα ενσωματωθεί στο εθνικό δίκαιο, όποτε και η εκπλήρωση των υποχρεώσεων που απορρέουν από αυτήν μετατίθεται στο άδηλο μέλλον. Και όμως, πρόκειται για εξαιρετικά επείγουσα και σημαντική διαδικασία που μπορεί να σώσει περιουσίες αλλά και ανθρώπινες ζωές. «Εκτός από τα μέτρα για να σταματήσουμε την κλιματική αλλαγή είναι πολύ σημαντικά ίσως και σημαντικότερα τα μέτρα για να αντιμετωπίσουμε τις συνέπειές της», λέει στην «Κ» ο καθηγητής στο τμήμα Χημικών Μηχανικών του ΕΜΠ κ. Ιωάννης Ζιώμας. Οπως προσθέτει, για την Ελλάδα το δεύτερο είναι πιο σημαντικό. «Αν η Ελλάδα περιορίσει σημαντικά τις εκπομπές αερίων του θερμοκηπίου ελάχιστα θα προσφέρει στην αντιμετώπιση της κλιματικής αλλαγής λόγω του μεγέθους της. Είναι απαραίτητο όμως να προχωρήσει στην αντιπλημμυρική οχύρωση των περιοχών που έχουν τέτοια προβλήματα».

Ο κ. Ζαλίδης εξηγεί πως τα πλημμυρικά φαινόμενα θα γίνονται όλο και περισσότερο έντονα, καθώς στην περιοχή της Μεσογείου η κλιματική αλλαγή φέρνει την ίδια ή και μικρότερη ποσότητα βροχής, που όμως «πέφτει» σε μικρότερο χρονικό διάστημα. «Για να αποφύγουμε τις πλημμύρες», προσθέτει, «θα πρέπει να τις σταματήσουμε εκεί που γεννιούνται, δηλαδή στα ορεινά». Επίσης «θα βοηθούσε πολύ αν οι περιοχές όπου πέφτει η βροχή ήταν καλυμμένες με βλάστηση και όχι χέρσα χωράφια που περιμένουν τη σπορά για τις καλοκαιρινές καλλιέργειες».

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή