Τέλη βάσει των εκπομπών διοξειδίου του άνθρακα

Τέλη βάσει των εκπομπών διοξειδίου του άνθρακα

1' 18" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Εναν κοινωνικά δικαιότερο και, ταυτόχρονα, φιλικότερο προς το περιβάλλον τρόπο αντιμετώπισης του αυτοκινήτου ιδιωτικής χρήσης από την πολιτεία, σχεδιάζει η κυβέρνηση.

Την παραπάνω δέσμευση έλαβε χθες στη Βουλή η κ. Τίνα Μπιρμπίλη. Στο πλαίσιο αυτό, η υπουργός Περιβάλλοντος ξεκαθάρισε κάπως περισσότερο τα σχέδια που ειδικότερα αφορούν τον υπολογισμό των τελών κυκλοφορίας, λέγοντας χαρακτηριστικά ότι «από το 2011 τα οχήματα που θα ταξινομούνται θα έχουν τα στοιχεία των εκπομπών διοξειδίου του άνθρακα, και ο προσδιορισμός των τελών κυκλοφορίας θα γίνεται πλέον στηριζόμενος σε αυτό το καθαρά περιβαλλοντικό κριτήριο».

Αναφερόμενη στα οχήματα που έχουν κυκλοφορήσει μετά το καλοκαίρι του 2008, η κ. Μπιρμπίλη σημείωσε ότι για τον προσδιορισμό των τελών «θα μπορεί να υπάρξει ένας συνδυασμός τεχνολογίας και κυβισμού. Για τις προηγούμενες κυκλοφορίες», συμπλήρωσε, «θα στηριχθούμε σε ένα σύστημα που κατά κύριο λόγο θα στηρίζεται στον κυβισμό, και με ένα συμβολικό ποσοστό που θα αναφέρεται στην ηλικία και την τεχνολογία».

Επαναφορά απόσυρσης

Στη συνέχεια, και αφού τόνισε ότι σταθερή θέση της κυβέρνησης είναι «τον πολίτη να επιβαρύνει η χρήση του Ι.Χ. και όχι η κατοχή του», αναφέρθηκε στους μακροπρόθεσμους σχεδιασμούς της κυβέρνησης, που μεταξύ άλλων περιλαμβάνουν και μέτρα όπως η επαναφορά της απόσυρσης: «Πρέπει να βρούμε τρόπους ώστε να δίνονται κίνητρα για την αντικατάσταση των ενεργοβόρων και ρυπογόνων οχημάτων, με οχήματα βελτιωμένων αποδόσεων ως προς τις εκπομπές των ρύπων, σε συνδυασμό με αντικίνητρα για την κυκλοφορία σε δρόμους με υψηλή περιβαλλοντική επιβάρυνση», είπε.

Μιλώντας αργότερα εκ νέου για «αντικίνητρα» που στόχο θα έχουν την αποφυγή επιβαρυντικών για το περιβάλλον συμπεριφορών, έκανε λόγο για θεσμοθέτηση «τιμολογιακών ή απαγορευτικών μέτρων της χρήσης του αυτοκινήτου».

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή