Την ανησυχία πολιτών και φορέων προκαλεί το σχέδιο για τα αιολικά πάρκα

Την ανησυχία πολιτών και φορέων προκαλεί το σχέδιο για τα αιολικά πάρκα

1' 45" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Σοβαρότατες αντιδράσεις προκαλεί το σχέδιο νόμου «Επιτάχυνση της ανάπτυξης των Ανανεώσιμων Πηγών Ενέργειας» του υπουργείου Περιβάλλοντος, καθώς πάνω από 174 φορείς και κινήσεις πολιτών έχουν εκφράσει αντιρρήσεις. Ο αντίλογος στην ανεξέλεγκτη ανάπτυξη των αιολικών πάρκων, μαζί με προτάσεις για «σωστή χωροθέτηση», παρουσιάστηκε χθες σε συνέντευξη Τύπου της Ελληνικής Ορνιθολογικής Εταιρείας (ΕΟΕ).

Από κοινού αντιμετώπιση

«Η κλιματική αλλαγή και η απώλεια της βιοποικιλότητας είναι πλευρές της περιβαλλοντικής κρίσης και πρέπει να αντιμετωπιστούν από κοινού», τόνισε ο κ. Ξενοφών Κάππας, διευθυντής της Ορνιθολογικής. Οι διοργανωτές σημείωσαν ότι αν και το σχέδιο νόμου έχει «καλές προθέσεις», ανοίγει τον δρόμο για την άλωση από τα αιολικά των πλέον πολύτιμων οικοσυστημάτων της χώρας. «Εάν ψηφιστεί το σχέδιο νόμου ως έχει, θα εγκατασταθούν αιολικά πάρκα μέσα στους πυρήνες εθνικών δρυμών», τόνισε ο κ. Μαρτίνος Γκέτλιχ, διευθυντής της Ελληνικής Εταιρείας για το Περιβάλλον και τον Πολιτισμό (ΕΕΠΠ), που υποστηρίζει την πρωτοβουλία. Στο στόχαστρο βρέθηκαν και τα συνοδευτικά έργα των αιολικών εγκαταστάσεων (δρόμοι, γραμμές μεταφοράς ρεύματος κ.λπ.). «Εάν θέλουμε να κάνουμε τα βουνά μας εργοστάσια, να ξεχάσουμε τη βιοποικιλότητα», είπε ο κ. Σταύρος Ξηρουχάκης, από το Μουσείο Φυσικής Ιστορίας Κρήτης, μιλώντας για εκατόμβη πουλιών και κρίσιμες απώλειες επαπειλούμενων ειδών.

Για μονοδιάστατη προσέγγιση κατηγόρησε το σχέδιο νόμου και ο κ. Γιάννης Μιχαήλ, πρόεδρος της ΕΕΠΠ, ο οποίος τόνισε ότι ειδικά τα νησιά και οι μικρονησίδες είναι πολύ ευαίσθητα οικοσυστήματα, κάτι το οποίο αγνοείται από το σχέδιο. Ο κ. Μιχαήλ πρότεινε σύστημα μοριοδότησης για τη χωροθέτηση των ανεμογεννητριών, με κριτήρια και την προστασία τοπίου και περιβάλλοντος.

Στη συνέντευξη παρουσιάστηκε από τον κ. Τάσο Δημαλέξη, μελέτη της Ορνιθολογικής, η οποία χαρτογραφεί τις ευαίσθητες για τα πουλιά περιοχές και οι οποίες θα πρέπει να εξαιρεθούν από την εγκατάσταση αιολικών πάρκων.

Περιλαμβάνονται τα αναγνωρισμένα μεταναστευτικά περάσματα εντός του δικτύου Natura 2000, ζώνη 3 χλμ. γύρω από τους υγρότοπους Διεθνούς Σημασίας για την ορνιθοπανίδα (θεσμοθετημένοι από τη Συνθήκη Ramsar), εκτάσεις σε ακτίνα 5 χλμ. γύρω από φωλιές μεγάλων προστατευόμενων αρπακτικών κ.λπ.

Τόσο οι διοργανωτές όσο και εκπρόσωποι τοπικών κινήσεων (Σκύρος, Ευρυτανία κ.λπ.) που παρευρέθησαν, ξεκαθάρισαν ότι πρόκειται να αντισταθούν με κάθε μέσο (και δικαστικές προσφυγές) σε μη σωστά χωροθετημένα αιολικά πάρκα. Θυελλώδεις άνεμοι…

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή