Η μισή χώρα ντυμένη στα λευκά, η άλλη μισή στα… κίτρινα

Η μισή χώρα ντυμένη στα λευκά, η άλλη μισή στα… κίτρινα

2' 0" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Καιρός… για παροιμίες! Η εικόνα του καιρού στην Ελλάδα φέρνει στον νου λαϊκές ρήσεις για τον Μάρτη που «χάδια κάνει, πότε κλαίει, πότε γελάει», αφού για σήμερα προβλέπεται σχετική βελτίωση, με νέα πρόσκαιρη επιδείνωση αύριο εξαιτίας ισχυρού βαρομετρικού χαμηλού, προερχόμενου από τη δυτική Μεσόγειο, αλλά εξασθένηση των καιρικών φαινομένων από την Πέμπτη, οπότε και η θερμοκρασία θα ανεβεί στους 16°C με 17°C.

Χθες, στο βόρειο μισό της χώρας επικρατούσε κακοκαιρία με χιονοπτώσεις και ισχυρούς βόρειους ανέμους, ενώ το υπόλοιπο μισό είχε καλύψει στρώμα κίτρινης σκόνης από τη Σαχάρα που έφτασε με τους νότιους ανέμους και συνδυάστηκε με την κίτρινη γύρη των πεύκων που κάνει την εμφάνισή της αυτήν την περίοδο στην ατμόσφαιρα. Φυσούσαν «επιφανειακοί άνεμοι ανατολικοί – νοτιοανατολικοί και μερικές εκατοντάδες μέτρα πιο ψηλά νότιοι – νοτιοανατολικοί. Ετσι, η σκόνη έφτασε μέχρι την κεντρική Ελλάδα» εξήγησε ο διευθυντής προγνώσεων της Εθνικής Μετεωρολογικής Υπηρεσίας, κ. Δημήτρης Ζιακόπουλος. Ως αποτέλεσμα, ορισμένες περιοχές της χώρας είδαν το χιόνι να «πασπαλίζεται» κόκκινο, θυμίζοντας «ρυζόγαλο με κανέλα», σύμφωνα με σχόλια κατοίκων της Καρδίτσας.

Ακύρωση δρομολογίων

Οι ισχυροί άνεμοι είχαν ως αποτέλεσμα να μην εκτελεστούν τα δρομολόγια από Κυλλήνη και Πάτρα, να παραμείνει κλειστό το πορθμείο Ρίου – Αντιρρίου και να υπάρξουν περιορισμοί των οχημάτων που διέσχιζαν τη γέφυρα, όπως στα μεγάλης επιφάνειας φορτηγά, τα κενού φορτίου και τα δίκυκλα. Παράλληλα, ακυρώθηκαν όλες οι πτήσεις -που ξεπέρασαν τις 30- από και προς τη Ρόδο, όπου οι νοτιοανατολικοί άνεμοι έπνεαν με ταχύτητα έως και 110 χλμ. την ώρα, και 40 πτήσεις εσωτερικού από και προς το αεροδρόμιο «Ελ. Βενιζέλος».

Κλείσιμο σχολείων και προβλήματα στο οδικό δίκτυο πολλών νομών προκάλεσε η επιστροφή του χειμώνα στη Β. Ελλάδα. Λόγω των χιονοπτώσεων που χθες συνεχίστηκαν στις περισσότερες περιοχές δεν λειτούργησαν τα σχολεία Α΄βάθμιας και Β΄βάθμιας Εκπαίδευσης σε Κοζάνη, Καστοριά, Φλώρινα και Γρεβενά, ενώ κλειστά έμειναν στην ορεινή Πέλλα. Στη Θεσσαλονίκη δεν λειτούργησαν στους δήμους Χορτιάτη, Λαχανά και Περιστερά. Από το βράδυ της Κυριακής, η νομαρχία κινητοποίησε εκχιονιστικά για να διατηρηθεί καθαρό το οδικό δίκτυο της Θεσσαλονίκης προς Ωραιόκαστρο, Μελισσοχώρι, Χορτιάτη, το νοσοκομείο «Γ. Παπανικολάου» και στο ορεινό δίκτυο του Σοχού. Για προληπτικούς λόγους η Τροχαία κράτησε κλειστό τον δρόμο Χορτιάτη – Αγίου Βασιλείου.

Στην Εγνατία Οδό

Σε όλο το μήκος της Εγνατίας Οδού δεν αναφέρθηκαν προβλήματα από τα χιόνια και η κυκλοφορία διεξάγεται κανονικά. Με αντιολισθητικές αλυσίδες κινούνται όμως τα οχήματα στο ορεινό επαρχιακό οδικό δίκτυο των νομών Καστοριάς, Κοζάνης και Γρεβενών, ενώ στον νομό Φλώρινας απαραίτητες είναι οι αντιολισθητικές αλυσίδες.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή