Κινδυνεύουν να χάσουν επιδοτήσεις

Κινδυνεύουν να χάσουν επιδοτήσεις

1' 30" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Οσοι καλλιεργητές έλαβαν αποζημίωση για τις καταστροφές που υπέστησαν από τις πυρκαγιές κινδυνεύουν τώρα να διαγραφούν από τα προγράμματα για την προστασία του περιβάλλοντος και τη βιολογική καλλιέργεια, χάνοντας παράλληλα και τις ανάλογες ενισχύσεις. Οπως εξηγούν οι παραγωγοί, εφόσον η σχετική ρύθμιση ισχύσει, θα χαθούν άδικα μεγάλα κονδύλια, τόσο για τον καθένα από τους αγρότες όσο και για τους πυρόπληκτους νομούς συνολικά.

Σύμφωνα με έγγραφο του αρμόδιου οργανισμού για την καταβολή των κοινοτικών ενισχύσεων (ΟΠΕΚΕΠΕ), οι διευθύνσεις Γεωργίας των νομών καλούνται να προβούν σε διασταυρωτικούς ελέγχους των δικαιούχων των προγραμμάτων Γεωργοπεριβαλλοντικών Ενισχύσεων και Βιολογικής Γεωργίας εφόσον αυτοί έχουν λάβει κρατικές ενισχύσεις για απώλεια εισοδήματος ή ανασύσταση φυτικού κεφαλαίου (δέντρων) λόγω των πυρκαγιών του 2007 (ενισχύσεις ΠΣΕΑ). Εφόσον με τον διασταυρωτικό έλεγχο προκύψει ότι ελήφθησαν ενισχύσεις ΠΣΕΑ για τα αγροτεμάχια που είναι ενταγμένα στο πρόγραμμα, οι δικαιούχοι πρέπει να επιστρέψουν ως αχρεωστήτως καταβληθείσες τις ενισχύσεις που τους χορηγήθηκαν για το 2008.

Στον νομό Λακωνίας οι αγρότες δεν έχουν ακόμα λάβει την ενίσχυση για τα προγράμματα του 2008 και έχουν θορυβηθεί ιδιαίτερα από τη συγκεκριμένη ρύθμιση. «Στις πυρκαγιές κάηκαν 35 ελαιόδεντρα από ένα κτήμα 12 στρεμμάτων για τα οποία έλαβα συνολικά αποζημίωση ύψους 2.390,9 σε τρεις δόσεις. Εχω 162 στρέμματα ελαιώνα τον οποίο καλλιεργώ βιολογικά. Σε περίπτωση που απενταχθώ από το το πρόγραμμα θα χάσω πολύ περισσότερα χρήματα από αυτά που έλαβα. Επιπλέον είναι σαφές ότι δεν κάηκε ολόκληρο το κτήμα», τονίζει ο βιοκαλλιεργητής κ. Φάνης Βλαχολιάς. Αξίζει να σημειωθεί ότι η επιδότηση για τους ελαιώνες, όταν πρόκειται για ελαιοποιήσιμες ελιές, είναι 72 ευρώ το στρέμμα και για τις βρώσιμες 90 ευρώ.

«Το έγγραφο του ΟΠΕΚΕΠΕ προς τις διευθύνσεις Γεωργίας κάνει λόγο για κυρώσεις σε όσους έλαβαν τις ενισχύσεις χωρίς να κάνει διάκριση στο ύψος και το είδος της ζημιάς», τονίζει ο σύλλογος Γεωπόνων του νομού σε επιστολή του προς την υπουργό Αγροτικής Ανάπτυξης.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή