Αθώοι οι μαθητές στην Αμάρυνθο

Αθώοι οι μαθητές στην Αμάρυνθο

2' 6" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

«Από πού είσαι;» «Από την Αμάρυνθο, την ξέρεις;» «Κάτι κακό δεν είχε συμβεί εκεί;». Τέσσερα χρόνια έχουν περάσει και η μαύρη σκιά δεν λέει να εγκαταλείψει τη μικρή παραθαλάσσια πόλη της κεντρικής Εύβοιας. Η καταγγελία μιας 16χρονης κοπέλας από τη Βουλγαρία τον Οκτώβριο του 2006 ότι είχε βιαστεί ομαδικά από τέσσερις συνομίληκους συμμαθητές της στις τουαλέτες του σχολείου, ενώ βιντεοσκοπούνταν από άλλους, είχε συγκλονίσει την κοινή γνώμη που, χωρισμένη σε δύο στρατόπεδα, ξιφομαχούσε πάνω από την τραγωδία. Υπήρξε βιασμός; Είχε ρατσιστικά κίνητρα; Τι συμβαίνει πια στα ελληνικά σχολεία;  Τι συμβαίνει στα παιδιά; Στην πραγματικότητα ελάχιστες από τις παραπάνω ερωτήσεις «απάντησε» η χθεσινή απόφαση του Τριμελούς Δικαστηρίου Ανηλίκων της Χαλκίδας. Οι δικαστές έκριναν παμψηφεί αθώους τους κατηγορουμένους -στο εδώλιο βρίσκονταν τέσσερα αγόρια για βιασμό και δύο κορίτσια για συνέργεια, όλα τους 19 στα 20 πια- δεχόμενοι πως ό, τι έγινε, έγινε με τη θέληση της κοπέλας. Ειδικότερα, το δικαστήριο αποφάσισε ότι τελέστηκαν μεν ασελγείς πράξεις στο σχολείο της Αμαρύνθου, αλλά δεν πείστηκε ότι αυτές έγιναν χωρίς τη συναίνεση της παθούσης. Οπως λέει στην «Κ» ο κ. Θανάσης Τάρτης, συνήγορος των κατηγορουμένων, δεν προέκυψε ότι υπήρξε βιασμός, αλλά ερωτική συνεύρεση, «κάτι που το πιστοποίησαν πολλοί αυτόπτες μάρτυρες». Συγκεκριμένα, μαθητές κατέθεσαν ότι είδαν την κοπέλα μετά το συμβάν να έχει «κανονική» συμπεριφορά. Από την άλλη πλευρά, εντύπωση προκαλεί το γεγονός ότι, όπως λέει στην «Κ» ο συνήγορος της 19χρονης κ. Θέμης Σοφός, το δικαστήριο απέρριψε την κατάθεση ειδικού για την ψυχολογική εκτίμηση του θύματος. Ο ίδιος αντικρούει και κάθε κατηγορία ρατσιστικής επίθεσης, σημειώνοντας ότι πολλοί από τους μάρτυρες του επεισοδίου ήταν αλλοδαποί.

«Το θέμα που ανακύπτει σήμερα είναι οι ευθύνες των μέσων μαζικής ενημέρωσης που είχαν βγάλει αμέσως την απόφασή τους», επισημαίνει ο κ. Τάρτης. «Υπήρχαν ζωές που κινδύνευσαν να καταστραφούν». Ενας εκ των κατηγορουμένων -όπως λέει- είχε περάσει στη Σχολή της Αστυνομίας, αλλά δεν μπορούσε να παρακολουθήσει τα μαθήματα λόγω της δικαστικής αυτής εκκρεμότητας.

Ανάλογη -ίσως και πολύ χειρότερη- επίπτωση είχε αυτή η περιπέτεια και στη ζωή του φερόμενου ως θύματος, της κοπέλας, που ήδη από τότε είχε ούτε λίγο ούτε πολύ εκδιωχθεί μαζί με τη μητέρα της από την Αμάρυνθο, αλλάζοντας πόλη, σπίτι, σχολείο, φίλους. Και τα χειρότερα έπονται για τη νεαρή κοπέλα, η οποία με το που άκουσε χθες την απόφαση κατέρρευσε και βρίσκεται κατά πληροφορίες ακόμα σε κατάσταση σοκ: Εναντίον της εκκρεμούν ήδη μηνύσεις για ψευδορκία, ψευδή ανωμοτί κατάθεση, ψευδή καταμήνυση, παραπλάνηση σε ψευδορκία και συκοφαντική δυσφήμηση. Αυτή ήταν η «απάντηση» των πρώην συμμαθητών της, που αναμένεται να παρατείνει τη δικαστική διαμάχη, να παρατείνει την τραγική αυτή ιστορία.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή