Οι «Πυρήνες» πίσω από τις τελευταίες τρεις επιθέσεις

Οι «Πυρήνες» πίσω από τις τελευταίες τρεις επιθέσεις

1' 52" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Η οργάνωση «Συνωμοσία Πυρήνων της Φωτιάς – Αντάρτικη Ομάδα Τερροριστών» ανέλαβε με προκήρυξη στο Διαδίκτυο την ευθύνη των τριών βομβιστικών επιθέσεων από το πρωί της Παρασκευής μέχρι το μεσημέρι του Σαββάτου, στα γραφεία της «Χρυσής Αυγής», τη Διεύθυνση Αλλοδαπών στην οδό Π. Ράλλη και το σπίτι του αντιπροέδρου του Ελληνοπακιστανικού Συλλόγου στα Πατήσια. Οι μηχανισμοί είχαν κατασκευαστεί από διαφορετική εκρηκτική ύλη και με άλλη συνδεσμολογία σε σύγκριση με παλαιότερες βόμβες της ίδιας οργάνωσης. Χρησιμοποιήθηκε χαμηλότερης ταχύτητας εκρηκτικό σε μεγαλύτερη ποσότητα συγκριτικά με εκείνη που τα μέλη της ίδιας οργάνωσης είχαν τοποθετήσει στις βόμβες που εξερράγησαν στο Σύνταγμα ή το κτίριο της Εθνικής Ασφαλιστικής στη λεωφόρο Συγγρού. Ατομα για τα οποία εκκρεμούν εντάλματα σύλληψης για την υπόθεση του διαμερίσματος στο Χαλάνδρι «φωτογραφίζει» η Ελληνική Αστυνομία ως φυσικούς αυτουργούς των επιθέσεων. Στοχοποιούνται ωστόσο και πρόσωπα στα οποία αποδίδεται ρόλος καθοδηγητών της «Συνωμοσίας Πυρήνων της Φωτιάς». Για ισχυρό «σύστημα προστασίας των καταζητούμενων νεαρών» κάνουν λόγο ανώτατα στελέχη του υπουργείου Προστασίας του Πολίτη, διατυπώνοντας ταυτόχρονα την εκτίμηση ότι ο εντοπισμός και η σύλληψή τους είναι πλέον ζήτημα χρόνου.

Καλεί σε διάλογο

Στο κείμενο της προκήρυξης ο συντάκτης κάνει αναφορά στον 35χρονο Λάμπρο Φούντα, μετονομάζοντας «τον πυρήνα που πραγματοποίησε τις τρεις επιθέσεις», όπως αναφέρει, σε «κομάντο Λάμπρος Φούντας». Επιπλέον μοιάζει να καλεί σε διάλογο τις «νέες επαναστατικές δυνάμεις» (όπως γράφει), επιβεβαιώνοντας εκτιμήσεις των αρχών ότι στο εσωτερικό των τρομοκρατικών ομάδων βρίσκονται σε εξέλιξη ανακατατάξεις και διεργασίες.

Το κείμενο της προκήρυξης επιχειρεί ιστορική αναδρομή στο μεταναστευτικό ζήτημα στη χώρα, κάνει αναφορά στο νομοσχέδιο για την ιθαγένεια και την οργάνωση «Χρυσή Αυγή». Για τις βομβιστικές επιθέσεις, ο συντάκτης του κειμένου γράφει ότι «επιλέξαμε σε διάστημα 30 ωρών να κάνουμε έξωση στα γραφεία της παρακρατικής Χρυσής Αυγής, να χτυπήσουμε τα κολαστήρια της Π. Ράλλη (…) καθώς και το σπίτι του προέδρου του ελληνοπακιστανικού συλλόγου που (…) ευθυγραμμίστηκε με τον υπουργό Δημόσιας Τάξης καλύπτοντας το θέμα των απαγωγών συμπατριωτών του». Η βομβιστική επίθεση στα γραφεία της «Χρυσής Αυγής» πραγματοποιήθηκε το πρωί της Παρασκευής έπειτα από δύο προειδοποιητικά τηλεφωνήματα σε «Ελευθεροτυπία» και «Αλτερ». Τα ξημερώματα του Σαββάτου εξερράγη χαμηλής ισχύος μηχανισμός (μέσα σε κατσαρόλα) στην είσοδο πολυκατοικίας της οδού Πάτμου στα Πατήσια. Το μπαράζ ολοκληρώθηκε το μεσημέρι της ίδιας ημέρας, οπότε σημειώθηκε μεγάλης ισχύος έκρηξη έξω από τις εγκαταστάσεις της Διεύθυνσης Αλλοδαπών, στην οδό Π. Ράλλη.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή