Πικετοφορία και Facebook για τη φορολόγηση της Εκκλησίας

Πικετοφορία και Facebook για τη φορολόγηση της Εκκλησίας

2' 57" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ. «Φορολόγηση της Εκκλησίας. Αμήν και πότε» και «Φορολογηθείτε άφοβα. Ο Χριστός θα τα έδινε όλα» ήταν μερικά από τα συνθήματα που, γραμμένα σε χαρτόνια, κρατούσαν σιωπηλά πολίτες της Θεσσαλονίκης έξω από τον Ιερό Ναό Παναγούδας στο κέντρο της πόλης, όπου ο Μητροπολίτης Θεσσαλονίκης Ανθιμος χοροστατούσε στην προχθεσινή κυριακάτικη Θεία Λειτουργία. Την ίδια ώρα, καθιστική διαμαρτυρία πραγματοποιούνταν στην Αθήνα, μπροστά στον Παλαιό Μητροπολιτικό Ναό.

Η διαμαρτυρία δεν διοργανώθηκε από κάποιον επίσημο φορέα ή ένωση ούτε από κόμμα ή άλλη πολιτική οργάνωση. Προέκυψε μέσα από τη συνάντηση ομοϊδεατών στο Διαδικτύο. Η ομάδα του facebook «Υπογράψτε να φορολογηθεί η Εκκλησία», μέσα από την οποία διοργανώθηκαν οι διαμαρτυρίες σε Θεσσαλονίκη και Αθήνα, αριθμεί σήμερα περίπου 90.000 μέλη και ζητάει τη φορολόγηση της εκκλησιαστικής περιουσίας και των εσόδων της, τον έλεγχο του τρόπου κτήσης της εκκλησιαστικής περιουσίας και την ποινική τιμωρία κληρικών, δικαστικών και πολιτικών που ευθύνονται για το σκάνδαλο της Μονής Βατοπεδίου και παρόμοιων περιπτώσεων.

Πλούσιος διάλογος

Λιγότερο από δύο ημέρες και ειδοποιήσεις μέσω sms ήταν αρκετές, αφού η ομάδα έχει συσταθεί εδώ και αρκετό καιρό και ο διάλογος είναι πλούσιος μεταξύ των χιλιάδων μελών της, ενώ παράλληλα διενεργείται ψηφιακή συλλογή υπογραφών. Μέχρι στιγμής έχουν υπογράψει περισσότεροι από είκοσι τέσσερις χιλιάδες άνθρωποι προκειμένου να κατατεθεί ψήφισμα στο υπουργείο Οικονομικών και στη Διαρκή Ιερά Σύνοδο. Ωστόσο, η ανακίνηση του θέματος με αφορμή το σχετικό νομοσχέδιο, καθώς και οι πρόσφατες αντιδράσεις της Εκκλησίας σχετικά με τις εξαγγελίες περί φορολόγησης της εκκλησιαστικής περιουσίας, έκαναν τον διαδικτυακό διάλογο να ανάψει και τους μετέχοντες στην ομάδα να αποφασίσουν να κινητοποιηθούν.

«Ενώ η οικονομία της χώρας καταρρέει και στους πολίτες επιβάλλονται αιματηρές θυσίες, ο πλουσιότερος οργανισμός της χώρας, η Εκκλησία, αρνείται να αναλάβει τις ευθύνες της. Συγκεντρωνόμαστε ειρηνικά, φέρνουμε την καλή μας διάθεση και τις πικέτες μας και ενώνουμε τις φωνές μας! «Κανείς δεν μπορεί, εξαιτίας των θρησκευτικών του πεποιθήσεων, να απαλλαγεί από τις υποχρεώσεις του προς το Κράτος», άρθρο 13, παρ. 4 του Συντάγματος», αναφέρεται στην κοινοποίηση της σχετικής εκδήλωσης στο facebook.

Περίπου είκοσι άτομα συγκεντρώθηκαν έξω από τον Ιερό Ναό Παναγούδας και διαδήλωσαν ειρηνικά, αλλά χωρίς να φωνάξουν συνθήματα, προκειμένου να μην παρεμποδίσουν τη Θεία Λειτουργία και προσβάλουν τους πιστούς. Αντιθέτως, με μηνύματα στις πικέτες όπως «σας τα έδωσε ο λαός, τώρα δώστε τα πίσω», «τα μεταξωτά τα άμφια θέλουν κι έπιδέξιο φόρο» και «πόθεν έσχες, Αγιε;», αλλά και την υπόμνηση των συνταγματικών επιταγών, σύμφωνα με τις οποίες «οι Ελληνες πολίτες συνεισφέρουν χωρίς διακρίσεις στα δημόσια βάρη ανάλογα με τις δυνάμεις τους (άρθρο 4, παράγραφος 5 του Συντάγματος)» κατάφεραν να τραβήξουν την προσοχή και να εξασφαλίσουν τη στήριξη των πιστών που κατέφθαναν για να εκκλησιαστούν. Αρκετοί ήταν εκείνοι που συνέχαιραν τους συγκεντρωμένους για την πρωτοβουλία τους, θυμίζοντας το σκάνδαλο της Μονής Βατοπεδίου, αλλά και τη στήριξη των πιστών στην Εκκλησία μέσω των προσφορών τους στα παγκάρια και υπογραμμίζοντας πως η Εκκλησία πρέπει να φορολογηθεί όπως και ο υπόλοιπος κόσμος.

«Η Εκκλησία αντιτείνει πως αν φορολογηθεί κατά τα προτεινόμενα στο νομοσχέδιο δεν θα μπορέσει να συνεχίσει το φιλανθρωπικό της έργο. Εμείς, όμως, θεωρούμε πως η φιλανθρωπία μπορεί μόνο να συμπληρώσει το κοινωνικό κράτος και για να εφαρμοστεί κάτι τέτοιο χρειάζεται οικονομική συνεισφορά από όλους μας», είπε στην «Κ» η δικηγόρος Θεσσαλονίκης, κ. Ελ. Ιωαννίδου, που μετείχε στη διαμαρτυρία.

«Απαράδεκτες ενέργειες»

Από την πλευρά του, πάντως, ο Μητροπολίτης Θεσσαλονίκης Ανθιμος δήλωσε στην «Κ» πως είναι «απαράδεκτες τέτοιες ενέργειες, διότι δεν μπορούν να εξυπηρετήσουν ούτε τον σκοπό που οι ίδιοι οι διαδηλωτές επιδιώκουν, όπως φάνηκε από την περιορισμένη προσέλευση που προκάλεσε θυμηδία, και διότι η Εκκλησία είναι χώρος ιερός, όπου οι άνθρωποι, κλήρος και λαός, προσέρχονται για να προσευχηθούν».

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή