ΚΟΙΝΩΝΙΑ

Χ. Αθανασίου: «Με σύγχρονα συστήματα ασφαλείας οι πτέρυγες για τους κρατούμενους της 17Ν»

ch-athanasioy-me-sygchrona-systimata-asfaleias-oi-pteryges-gia-toys-kratoymenoys-tis-17n-2000665

Σύμφωνα με το έγγραφο του υπουργού Δικαιοσύνης, οι πτέρυγες εξασφαλίζουν τη δυνατότητα τηλεχειρισμού των κλειδαριών από τις στάσεις φύλαξης, εμποδίζοντας σε κάθε περίπτωση την επαφή των κρατουμένων με τους σωφρονιστικούς υπαλλήλους.

Εξοπλισμένες με όλα τα σύγχρονα συστήματα ασφαλείας είναι οι πτέρυγες που είχαν κατασκευαστεί το 2002 στον Κορυδαλλό για τους κρατούμενους της 17Ν, όπως αναφέρεται σε έγγραφο του υπουργού Δικαιοσύνης Χαράλαμπου Αθανασίου, το οποίο είχε διαβιβαστεί στη Βουλή στις 24 Δεκεμβρίου, μετά από ερώτηση του βουλευτή των Ανεξάρτητων Ελλήνων Βασίλη Καπερνάρου για τις «εξαιρετικά επικίνδυνες συνθήκες εργασίας των σωφρονιστικών υπαλλήλων στο ΓΚΚ Κορυδαλλού». Στο πολυσέλιδο απαντητικό του έγγραφο ο κ. Αθανασίου ενημέρωνε, μεταξύ άλλων, τον βουλευτή, ότι «οι πτέρυγες για τους κρατούμενους της 17Ν, διαθέτουν όλα τα σύγχρονα συστήματα ασφαλείας και εξασφαλίζουν τη δυνατότητα τηλεχειρισμού των κλειδαριών από τις στάσεις φύλαξης, εμποδίζοντας σε κάθε περίπτωση την επαφή των κρατουμένων με τους σωφρονιστικούς υπαλλήλους».

Οι κλειδαριές που χρησιμοποιούνται στις λοιπές πτέρυγες κατασκευάζονται και επισκευάζονται μέσα στο κατάστημα και, όπως ανέφερε ο κ. Αθανασίου, «μελετώνται όλες οι προτεινόμενες λύσεις». Ο υπουργός ενημερώνει τον βουλευτή για τις πιστώσεις που έχουν εγκριθεί προκειμένου να εγκατασταθεί δίκτυο ηλεκτρονικών κλειδαριών και σε άλλα κελιά, για τις ενέργειες που γίνονται για την ενίσχυση του προσωπικού.

«Σε κάθε περίπτωση οι υπάλληλοι των καταστημάτων κράτησης οσάκις αντιμετωπίζουν επιθετικές συμπεριφορές από την πλευρά των κρατουμένων, επιδεικνύουν υψηλό επίπεδο αυτοσυγκράτησης και επαγγελματισμού, αντιμετωπίζοντας αυτές με ψυχραιμία και χρήση έλλογων επιχειρημάτων, έχοντας στόχο τη διατήρηση της ειρήνης και ευταξίας στους χώρους του καταστήματος κράτησης και αφετέρου την εφαρμογή ενός συνόλου κανόνων, που διέπουν την καθημερινή ζωή των κρατουμένων, με τον καλύτερο δυνατό τρόπο, με απώτερο στόχο το σωφρονισμό και την επανένταξη των κρατουμένων στο κοινωνικό σύνολο», ανέφερε ο υπουργός Δικαιοσύνης και ενημέρωνε τον βουλευτή, ότι στο υπό αναθεώρηση χωροταξικό των καταστημάτων κράτησης, προβλέπεται η ανέγερση νέας δικαστικής φυλακής Αθηνών, εντός των ορίων του νομού Αττικής. Ωστόσο για την ανεύρεση της κατάλληλης έκτασης έχουν γίνει σχετικές ενέργειες χωρίς να φέρουν μέχρι σήμερα αποτέλεσμα.