Εφαρμογή πλοήγησης για τυφλούς

Εφαρμογή πλοήγησης για τυφλούς

1' 53" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ. Ενα παράθυρο στον κόσμο του Διαδικτύου για χρήστες τυφλούς ή με προβλήματα όρασης ανοίγει η νέα εφαρμογή του Ινστιτούτου Τηλεματικής και Πληροφορικής του Εθνικού Κέντρου Ερευνας και Τεχνολογικής Ανάπτυξης (ΙΠΤΗΛ-ΕΚΕΤΑ), που κέρδισε το πρώτο βραβείο σε πρόσφατο διεθνή διαγωνισμό της Microsoft για την προσβασιμότητα στο Διαδίκτυο.

Η εφαρμογή, που ονομάζεται 3D HapticWebBrowser (Τρισδιάστος Απτικός Φυλλομετρητής Διαδικτύου σε ελεύθερη απόδοση), αναγνωρίζει όλα τα αντικείμενα ενός ιστότοπου (κείμενο, φωτογραφίες, υπερσύνδεσμοι-links, κ.λπ.) και τα μετατρέπει σε τρισδιάστατα εικονίδια-σύμβολα, με παράλληλη ηχητική απόδοση του ονόματός τους ή του κειμενικού περιεχομένου τους.

Παράλληλα, αναγνωρίζει τους χάρτες στο Διαδίκτυο και τους μετατρέπει σε τρισδιάστατους, επιτρέποντας για πρώτη φορά την πλοήγηση σε τυφλούς, ενώ και πάλι τα γραπτά ονόματα οδών και περιοχών αποδίδονται ηχητικά.

Ο χρήστης χρησιμοποιεί μια ειδική απτική συσκευή που λειτουργεί όπως και το συμβατικό «ποντίκι», αλλά διαθέτει την επιπλέον δυνατότητα της κίνησης σε τρεις διαστάσεις. Μ’ αυτήν «αγγίζει» τις τρισδιάστατες εικόνες και έτσι είναι σε θέση να «βλέπει» ολόκληρη την ιστοσελίδα μέσω της αφής, καθώς η απτική συσκευή επιδρά στο χέρι του κάθε φορά που συναντά ένα τρισδιάστατο αντικείμενο.

Πρόκειται για καινοτομία που προχωράει ένα βήμα πέρα από τη μετατροπή του κειμένου σε ηχητικό μήνυμα – η πεπατημένη έως σήμερα για τυφλούς χρήστες. «Ο χρήστης αποκτάει συνολική εικόνα για τη δομή και το περιεχόμενο του ιστότοπου, αφού αντιλαμβάνεται κάθε στοιχείο του, αντί απλώς να ακούει το κείμενο, όπου αυτό υπάρχει», παρατήρησε ο βοηθός έρευνας στο ΙΠΤΗΛ, κ. Νικ. Κακλάνης, μέλος της τετραμελούς ομάδας (Ν. Κακλάνης, Κ. Βότης, Κ. Μουστάκας, Δ. Τζοβάρας) που δημιούργησε την 3D HapticWebBrowser, η οποία βραβεύτηκε μεταξύ έντεκα ακόμη εργασιών που παρουσιάστηκαν στον διεθνή διαγωνισμό.

Τέσσερα χρόνια δουλειάς

«Η τρισδιάστατη απεικόνιση των αντικειμένων του ιστοτόπου αλλά και των χαρτών είναι απολύτως καινοτόμα», είπε στην «Κ» ο διευθυντής Ερευνας του ΙΠΤΗΛ, κ. Δημ. Τζοβάρας, εξηγώντας πως χρειάστηκαν σχεδόν τέσσερα χρόνια δουλειάς προκειμένου να φτάσει σήμερα η εφαρμογή στο στάδιο του πρωτοτύπου και υπό δοκιμή, από την οποία αναμένονται παρατηρήσεις και υποδείξεις προς βελτίωση.

Κατά τον ίδιο, μπορεί να βρει εφαρμογή σε οποιαδήποτε ιστοσελίδα, ενώ αναμένεται να αξιοποιηθεί από ευρωπαϊκούς οργανισμούς και τη Microsoft, για να βρει εμπορική χρήση.

«Η βράβευση αποδεικνύει πως μπορούμε να συναγωνιστούμε τα καλύτερα πανεπιστήμια, ερευνητικά κέντρα και εταιρείες σε διεθνές επίπεδο, δημιουργώντας κάτι καινοτόμο και μοναδικό», κατέληξε η διευθύντρια του ΙΠΤΗΛ, κ. Μαρία Πέτρου.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή