Στο μπλοκ των φτωχών η Ελλάδα

Στο μπλοκ των φτωχών η Ελλάδα

2' 52" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Η χρηματοπιστωτική κρίση έχει εντείνει τις διαφορές που χώριζαν τα κράτη-μέλη της Ευρώπης, σύμφωνα με τα αποτελέσματα δημοσκόπησης του Ευρωβαρόμετρου. Η Ελλάδα στην ουσία δεν «ανήκει» στην Ευρωζώνη, αλλά αντιμετωπίζει τα ίδια προβλήματα, τους ίδιους φόβους και ανασφάλειες για το μέλλον με τα φτωχότερα κράτη της ανατολικής Ευρώπης και της Βαλτικής, κράτη που βρίσκονται στην Ενωση μόλις έξι χρόνια. Το 29% των Ελλήνων δηλώνει ότι τον περασμένο χρόνο τουλάχιστον μία φορά δεν κατάφερε να καλύψει βασικές ανάγκες του νοικοκυριού, ποσοστό που εκτοξεύεται στο 54%, το υψηλότερο ποσοστό στην Ενωση, όταν η ερώτηση αφορά το σήμερα.

Απαισιοδοξία

Τα ερωτήματα που έθεσαν οι ερευνητές αφορούσαν το ύψος της φτώχειας σε κάθε χώρα, την ικανότητα των νοικοκυριών να καλύψουν βασικές ανάγκες διαβίωσης, αναπάντεχα έξοδα ύψους χιλίων ευρώ, τους φόβους των Ευρωπαίων για το μελλοντικό ύψος των συντάξεών τους, για την εργασία τους και το αν θα καταφέρουν να βρουν άλλη εργασία στην περίπτωση που απολυθούν.

Οι Ελληνες είναι οι πιο απαισιόδοξοι για το μέλλον τους. Οι απαντήσεις τους είναι παρόμοιες με αυτές πολιτών από χώρες που χτυπήθηκαν ήδη από το 2008 από την κρίση και κατέφυγαν στο ΔΝΤ, είτε -στην καλύτερη περίπτωση- με τις απόψεις Ισπανών, Πορτογάλων και Ιρλανδών που γνώρισαν σημαντική ανάπτυξη πριν από την κρίση.

Αύξηση της φτώχειας

Οι Ελληνες σε ποσοστό 94% θεωρούν ότι η φτώχεια αυξήθηκε πολύ ή αρκετά στη χώρα τον περασμένο χρόνο. Ακολουθούν Πορτογάλοι (91%), Γάλλοι (90%), Ισπανοί (85%), ενώ ο μέσος ευρωπαϊκός όρος είναι 75%. Το ποσοστό των Ελλήνων που πιστεύει ότι η φτώχεια αυξήθηκε πολύ είναι ακριβώς διπλάσιο (74%) από τον μέσο όρο Ε.Ε. «27» (38%). Και αν αυτή είναι υποκειμενική εκτίμηση, σίγουρα δεν είναι υποκειμενικό το γεγονός ότι το 14% των Ελλήνων δηλώνει πως δεν καταφέρνει να πληρώσει λογαριασμούς του νοικοκυριού και να καλύψει δανειακές υποχρεώσεις. Μόνο στη Λεττονία (17%) και τη Βουλγαρία (15%) βρίσκουμε υψηλότερο ποσοστό. Στην Ευρώπη, ο μέσος όρος είναι 5%. Το ποσοστό των Ελλήνων που δηλώνει ότι διαρκώς δυσκολεύεται να πληρώσει για βασικές ανάγκες του φτάνει το 54% και μας ακολουθούν Λεττονία (48%), Πορτογαλία (46%), Βουλγαρία (44%), Μάλτα (41%), Ρουμανία (38%).

Η μεγαλύτερη ανησυχία των Ευρωπαίων είναι ότι τον ερχόμενο χρόνο δεν θα καταφέρουν να καλύψουν κάποιο αναπάντεχο έξοδο ύψους χιλίων ευρώ.

Κάλυψη εξόδων

Οι Ελληνες απαντούν σε ποσοστό 35% ότι υπάρχουν πολλές πιθανότητες να μην μπορούν να καλύψουν το έξοδο, το 30% λέει ότι υπάρχουν αρκετές πιθανότητες και το 12% ότι υπάρχουν λίγες. Συνολικά το 78% των Ελλήνων εκφράζει αμφιβολίες για το αν θα μπορέσει να καλύψει το έξοδο. Προηγούνται Λεττονοί (88%), Πορτογάλοι (84%), Ρουμάνοι (82%), Ούγγροι (80%), Πολωνοί και Εσθονοί (78%).

Ακόμη, η Ελλάδα (54%) βρίσκεται στη δεύτερη θέση των Ευρωπαίων, μετά τους Ρουμάνους (60%) που δηλώνουν ότι τον περασμένο χρόνο έγινε αρκετά ή πολύ πιο δύσκολο να καλύψουν ιατρικές δαπάνες.

Παρ’ όλο το υψηλό ποσοστό ιδιοκατοίκησης στην Ελλάδα, με ποσοστό 16% βρισκόμαστε στην πρώτη θέση των Ευρωπαίων που δηλώνουν ότι τον επόμενο χρόνο είναι πολύ ή αρκετά πιθανό να αναγκαστούν να αλλάξουν κατοικία εξαιτίας οικονομικής στενότητας.

Εργασία και μέλλον

Οι Ελληνες είναι οι πιο απαισιόδοξοι όσον αφορά τις πιθανότητες που έχουν να ξαναβρούν δουλειά το ερχόμενο εξάμηνο. Το 77% απαντάει ότι δεν είναι πιθανό.

Οσον αφορά το μέλλον; Το 69% των Ελλήνων θεωρεί ότι τα οικονομικά του θα χειροτερέψουν τον ερχόμενο χρόνο. Μόνο οι Ρουμάνοι είναι πιο απαισιόδοξοι (73%), ενώ ο μέσος όρος της Ενωσης βρίσκεται στο 28%.

Η ύφεση χτύπησε την Ελλάδα πριν από ένα χρόνο και, σύμφωνα με τις προβλέψεις της Κομισιόν, θα συνεχιστεί μέχρι και το 2011…

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή