Αλλάζει το «δόγμα» ασφαλείας σε όλα τα δημόσια κτίρια

Αλλάζει το «δόγμα» ασφαλείας σε όλα τα δημόσια κτίρια

2' 51" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Στο υπουργείο Προστασίας του Πολίτη και την ηγεσία της ΕΛ.ΑΣ., πριν ακόμα καταλαγιάσει ο αχός από την πρωτοφανή τρομοκρατική επίθεση της περασμένης Πέμπτης, συνειδητοποιούν ένα πράγμα: η εγχώρια τρομοκρατία πραγματοποιεί ποιοτικό άλμα, αναβαθμίζεται άρδην, με κύριο χαρακτηριστικό της, πλέον, την απόλυτα τυφλή βία. Η αποστολή της βόμβας μέσω ταχυδρομείου σημαίνει ότι οι δράστες δεν ενδιαφέρονται για το πού μπορεί να σημειωθεί η έκρηξη, ενώ διαμορφώνει νέα δεδομένα για τον σχεδιασμό ασφάλειας σε κυβερνητικά και άλλα δημόσια κτίρια και εγκαταστάσεις. Μπορεί το παγιδευμένο δέμα να είχε ως αποδέκτη τον υπουργό κ. Μιχάλη Χρυσοχοΐδη, με επιδίωξη να υπάρξει νεκρός, ως αντίποινα για θύματα από την πλευρά των τρομοκρατών σε πρόσφατες συγκρούσεις με αστυνομικούς, ωστόσο πέρασε από δεκάδες χέρια πριν φθάσει στον υπασπιστή του υπουργού, που έχασε τη ζωή του ανοίγοντάς το.

Καταγραφή αδυναμιών

Ως άμεση προτεραιότητα τίθεται, πλέον, η διενέργεια ενός ολοκληρωμένου ελέγχου «τρωτότητας» στο Μέγαρο Μαξίμου, στη Βουλή, στα κτίρια των υπουργείων, προκειμένου να καταγραφούν οι αδυναμίες στο ισχύον καθεστώς ασφάλειας και να διορθωθούν. Παράλληλα, βγαίνει από τις αποθήκες υλικό και εξοπλισμός που αποκτήθηκαν για τους Ολυμπιακούς Αγώνες και ακολούθως περιήλθαν σε αχρηστία, όπως κάμερες υψηλής ανάλυσης, ανιχνευτές κ.ά., τα οποία θα αξιοποιηθούν στο πλαίσιο των νέων μέτρων θωράκισης κτιρίων και εγκαταστάσεων.

Τέλος, αναμένεται να δημιουργηθεί μια νέα θέση στην αστυνομία, στην οποία θα τοποθετηθεί αξιωματικός, «τσάρος ασφαλείας» είναι ο όρος που χρησιμοποιήθηκε, ο οποίος θα έχει την ευθύνη για τη διαρκή αξιολόγηση απειλών, τον χαρακτηρισμό επικινδυνότητας για ενδεχόμενους στόχους, τη λήψη αποφάσεων για τα μέτρα ασφαλείας που πρέπει να εφαρμοσθούν, τον διαρκή επαναπροσδιορισμό τους, προκειμένου να αποφεύγονται φαινόμενα ρουτίνας και χαλάρωσης, και τον συνεχή έλεγχο υλοποίησης του σχεδιασμού που εκπονείται.

Στον σχεδιασμό για ενίσχυση των μέτρων ασφαλείας απέναντι στην αναβαθμισμένη τρομοκρατική απειλή, ξεχωριστό κεφάλαιο αποτελεί η ασφάλεια των ελεγκτών της τρόικας, που θα συνεχίσουν να επισκέπτονται τη χώρα μας, για τους οποίους εντείνονται τα μέτρα ασφαλείας.

Αμέσως μετά την τρομοκρατική επίθεση της Πέμπτης σήμανε συναγερμός και δόθηκε εντολή για άμεσους ελέγχους από κλιμάκια της αντιτρομοκρατικής, συνοδεία πυροτεχνουργών, κατ’ αρχήν σε όλα τα υπουργεία, για να διαπιστωθεί εάν είχαν αποσταλεί παρόμοια δέματα που θα μπορούσαν να προκαλέσουν και άλλες εκρήξεις, περισσότερους θανάτους. Παράλληλα, δόθηκε σήμα στα στελέχη των γραφείων υπουργών και βουλευτών να είναι ιδιαίτερα προσεκτικοί στον χειρισμό της εισερχόμενης αλληλογραφίας παντός τύπου και να διαγράψουν από τις συνήθειές τους τη διεκπεραιωτική λογική που συχνά επικρατεί.

Ο αρχικός έλεγχος που πραγματοποιήθηκε, όσον αφορά τη θωράκιση κτιριακών υποδομών υπουργείων, προκάλεσε έντονο προβληματισμό, καθώς απέδειξε ότι ο όποιος σχεδιασμός ασφαλείας υπάρχει, στη συντριπτική πλειονότητα των περιπτώσεων, βρίσκεται μόνο στα χαρτιά.

Ετσι, στις αρχικές εκθέσεις που ήδη έχουν συνταχθεί και εστάλησαν στο αρχηγείο της ΕΛ.ΑΣ. καταγράφεται ότι ο πλέον υποτυπώδης έλεγχος, αυτός των μαγνητικών θυρών, που θα έπρεπε να εφαρμόζεται τουλάχιστον σε όλα τα υπουργεία, δεν γίνεται. Για παράδειγμα, στο υπουργείο Οικονομικών, στην πλατεία Συντάγματος, στην καρδιά της Αθήνας, οι μαγνητικές θύρες έχουν τεθεί σε αχρηστία, έπειτα από διαμαρτυρίες υπαλλήλων ότι εκπέμπουν ακτινοβολία, στην οποία εκτίθενται. Ούτε οι συνεχείς επισκέψεις ελεγκτών της τρόικας το τελευταίο διάστημα, που αποτελούν παράγοντα για αυξημένη επιφυλακή, φάνηκε να «συγκινούν» τους υπευθύνους, που διατήρησαν παροπλισμένες τις μαγνητικές θύρες.

Αντίστοιχη κατάσταση διαπιστώθηκε και σε άλλα κτίρια υπουργείων και υπηρεσιών, που στα χαρτιά έχουν χαρακτηρισθεί «υψηλού κινδύνου» ως ενδεχόμενοι στόχοι τρομοκρατικών επιθέσεων και είχαν εξοπλισθεί με ανάλογα μηχανήματα ελέγχου. Οι διαπιστώσεις αυτές ήταν που επέβαλαν στην πράξη την ανάγκη για διενέργεια πλήρους ελέγχου, ο οποίος δόθηκε εντολή να ολοκληρωθεί τάχιστα και για αναθεώρηση στο σύνολό τους των μέτρων ασφαλείας που λαμβάνονται.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή