Το καλοκαίρι οι γιατροί δεν φθάνουν στο Αιγαίο

Το καλοκαίρι οι γιατροί δεν φθάνουν στο Αιγαίο

3' 53" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

«Ολο το 24ωρο, δεν σταματούν να έρχονται τα περιστατικά. Το 10% αυτών είναι σοβαρά: τροχαία υπό μέθη, ατυχήματα στη θάλασσα. Το καλοκαίρι ο πληθυσμός είναι άλλωστε πιο δραστήριος». Αυτή η εικόνα που περιγράφει στην «Κ» γιατρός του νοσοκομείου Ζακύνθου αποτελεί θερινή καθημερινότητα για τους περισσότερους εργαζόμενους στις μονάδες υγείας της νησιωτικής Ελλάδας. Οι ίδιοι, άλλο ένα καλοκαίρι, καλούνται να «ξεπεράσουν εαυτούς» προκειμένου να μην βρουν αντανάκλαση στους πολίτες τα κενά σε προσωπικό -ιατρικό και νοσηλευτικό- που καθιστούν «οριακή» τη λειτουργία νοσοκομείων και Κέντρων Υγείας, και οι διαπιστώσεις-καταγγελίες τους αποτελούν διάγνωση για τις αντοχές του «νησιωτικού» ΕΣΥ.

Οπως δήλωσε χαρακτηριστικά στην «Κ» γιατρός στο νοσοκομείο της Λέρου, «ευχόμαστε να μην αρρωστήσει κάποιος από εμάς για να μην κλείσουμε κλινικές». Οι διαδικασίες διορισμού 2.000 μόνιμων γιατρών και περίπου 3.000 νοσηλευτών, δεν έχουν ακόμα ολοκληρωθεί και το υπουργείο Υγείας προσπαθεί να καλύψει προσωρινά τα κενά με επικουρικό προσωπικό. Τα σοβαρότερα προβλήματα για την περιοχή του Αιγαίου παρατηρούνται στις Κυκλάδες, στις οποίες ο πληθυσμός εκτινάσσεται τον Ιούλιο και τον Αύγουστο – από 150.000 κατοίκους σε παραπάνω από 1.000.000 λόγω της τουριστικής κίνησης.

Για παράδειγμα, στο νοσοκομείο Σύρου, σχεδόν οι μισές οργανικές θέσεις γιατρών είναι κενές, αφού προβλέπονται 69 ειδικευμένοι γιατροί και υπηρετούν 36. Είναι ενδεικτικό ότι το νοσοκομείο έχει μόνο έναν παιδίατρο για τα παιδιατρικά περιστατικά, ενώ ελλείψεις παρατηρούνται επίσης σε ορθοπεδικούς και καρδιολόγους. Τα ψυχιατρικά περιστατικά αντιμετωπίζονται από παιδοψυχίατρο…

Στο Κέντρο Υγείας Πάρου, τα παιδιατρικά περιστατικά καλύπτονται από έναν ειδικό (συνταξιοδοτήθηκε πρόσφατα ένας από τους δύο παιδιάτρους), ενώ ο ένας μικροβιολόγος του Κέντρου είναι αναγκαστικά σε «ετοιμότητα» καθ’ όλη της διάρκεια του 24ώρου. Σοβαρές ελλείψεις σε νοσηλευτικό προσωπικό καταγράφονται στο Κέντρο Υγείας Θήρας που εξυπηρετεί περισσότερα από 150.000 περιστατικά το χρόνο. Οπως είπε στην «Κ» ο αντιδήμαρχος Θήρας, κ. Μανώλης Δακορώνιας, το Κέντρο Υγείας διαθέτει μόνο πέντε μόνιμους νοσηλευτές/-τριες, με αποτέλεσμα ο Δήμος να προσλαμβάνει προσωπικό με συμβάσεις μέσω του Συλλόγου Στήριξης του Κέντρου Υγείας. Πάντως, το φθινόπωρο θα έχουν ολοκληρωθεί οι εργασίες ανέγερσης του Νοσοκομείου Θήρας δυναμικότητας 42 κλινών. Στο Κέντρο Υγείας Ιου υπηρετεί μόνο ένας ειδικευμένος κλινικός γιατρός, ενώ παρόμοια εικόνα ισχύει και για τη Σίφνο.

Ελλείψεις καταγράφονται και στις υπόλοιπες νησιωτικές μονάδες της χώρας: στην παθολογική, την χειρουργική, την ορθοπεδική, τη γυναικολογική και την παιδιατρική κλινική του νοσοκομείου Λέρου υπηρετούν από ένας γιατρός. Οπως είπε στην «Κ» η πρόεδρος της Ενωσης γιατρών του Νοσοκομείου, κ. Γεωργία Ορφανάκη, εάν ένας από αυτούς ασθενήσει θα πρέπει να κλείσουν οι κλινικές. Στο Κέντρο Υγείας Πάτμου, το οποίο εξυπηρετεί 2.500 κατοίκους τον χειμώνα και τουλάχιστον τετραπλάσιο αριθμό ατόμων το καλοκαίρι, υπηρετεί μόνο ένας παθολόγος. «Στέλνουμε αγροτικούς γιατρούς και ένα βοηθό ακτινολόγο από τη Λέρο για να βοηθήσουν», σημειώνει η κ. Ορφανάκη.

Με το 50% του προβλεπόμενου νοσηλευτικού προσωπικού λειτουργεί το νοσοκομείο Ζακύνθου. Οπως επεσήμανε στην «Κ» ο πρόεδρος της Ενωσης Νοσοκομειακών Γιατρών Ζακύνθου, κ. Νίκος Ποταμίτης, λόγω των κενών σε νοσηλευτές, υπάρχουν δυσκολίες στην κάλυψη της νυχτερινής βάρδιας στην Παιδιατρική, την Παθολογική Κλινική και στο Τμήμα Επειγόντων Περιστατικών. Αντίστοιχο πρόβλημα υπάρχει και για την απογευματινή βάρδια στη Μονάδα Τεχνητού Νεφρού όπου παρακολουθούνται 30 ασθενείς. Ο αξονικός τομογράφος λειτουργεί τις τρεις από τις τέσσερις εβδομάδες του μήνα, λόγω άδειας του μοναδικού ακτινολόγου. Χωρίς παιδίατρο εδώ και περίπου ένα χρόνο είναι η Ιθάκη. Εως ότου λυθεί το πρόβλημα, ο παιδίατρος – νομάρχης Κεφαλληνίας επισκέπτεται τακτικά το νησί…

Το Υπ. Υγείας παρακινεί

Κίνητρα σε γιατρούς και νοσηλευτές ώστε να στελεχώσουν μονάδες Υγείας των νησιωτικών περιοχών της Ελλάδας προωθεί το υπουργείο Υγείας με το σχέδιο νόμου για την «Αναβάθμιση του ΕΣΥ». Ειδικότερα, για τον διορισμό μόνιμων γιατρών σε απομακρυσμένες και νησιωτικές περιοχές θα προκηρύσσονται οι θέσεις σε ανώτερη βαθμίδα (επιμελητή Α΄ αντί επιμελητή Β΄), μετά δύο άγονες προκηρύξεις. Επίσης, ο μισθός του μόνιμου γιατρού θα προσαυξάνεται κατά 10%, μετά 5ετή παραμονή στην απομακρυσμένη περιοχή, ενώ ο επιπλέον χρόνος παραμονής θα μοριοδοτείται στο διπλάσιο για την κατάληψη νέας θέσης. Οι επικουρικοί γιατροί θα πρέπει να θητεύσουν τουλάχιστον ένα έτος στην περιφέρεια, προκειμένου να μπορούν να διοριστούν σε μονάδες της Αττικής και της Θεσσαλονίκης.

«Ειδικά για εφέτος, όσοι επικουρικοί επιλέξουν να θητεύσουν για τρεις μήνες σε απομακρυσμένες και νησιωτικές περιοχές, ο χρόνος αυτός προϋπηρεσίας θα λογίζεται ως διπλάσιος», επισημαίνει στην «Κ» ο υποδιοικητής της 2ης Υγειονομικής Περιφέρειας Πειραιώς και Αιγαίου, κ. Σωτήρης Ζώτος, που εκτιμά ότι όταν ολοκληρωθούν οι διαδικασίες διορισμού των νέων γιατρών και νοσηλευτών στο ΕΣΥ που είναι σε εξέλιξη, «το 95% των οργανικών θέσεων στα νησιά του Αιγαίου θα έχουν καλυφθεί». Σημειώνεται ότι μόνο για τις Κυκλάδες έχουν προκηρυχθεί 76 θέσεις γιατρών και 41 θέσεις νοσηλευτικού προσωπικού. «Παράλληλα, θα επανεξετασθούν οι οργανισμοί των μονάδων Υγείας των νησιών, προκειμένου να υπάρξει σχεδιασμός με βάση τις σημερινές ανάγκες του πληθυσμού», επισημαίνει. Πάντως, στο πλαίσιο του ΕΣΠΑ, προωθείται ανανέωση του συνόλου του εξοπλισμού των μονάδων Υγείας των νησιών.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή