Προφίλ δημοσίων υπαλλήλων

2' 14" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

«Είδατε που δεν είμαστε τόσοι πολλοί όσο νομίζατε;». Περίπου έτσι αντέδρασε η ΑΔΕΔΥ μόλις δημοσιοποιήθηκε ο τελικός αριθμός των δημοσίων υπαλλήλων που απογράφηκαν και που ανέρχονται σε 768.009.

Τι άλλο έδειξε η ολοκλήρωση της ηλεκτρονικής απογραφής που είχε υποχρεωτικό χαρακτήρα; Μεταξύ άλλων ότι σε σημαντικό ποσοστό οι δημόσιοι υπάλληλοι έχουν υψηλό εκπαιδευτικό επίπεδο, καθώς σχεδόν το 40% είναι απόφοιτοι πανεπιστημίου και ένα 10% διαθέτει μεταπτυχιακό ή διδακτορικό. Το 28% έχει τελειώσει το λύκειο, ενώ ένα 9% έχει τεχνολογική εκπαίδευση.

Τα δεδομένα

Ηλικιακά, το ανθρώπινο δυναμικό του ελληνικού Δημοσίου είναι σε ποσοστό 65% μεταξύ 30 – 50 ετών. Οι άντρες υπερτερούν των γυναικών με ποσοστό 54%, ενώ η συντριπτική πλειονότητα των υπαλλήλων (82%) εργάζονται σε καθεστώς μονιμότητας. Ωστόσο, τα υπουργεία Εσωτερικών και Οικονομικών που επεξεργάστηκαν τα δεδομένα της απογραφής διευκρινίζουν ότι τα στοιχεία είναι κατά δήλωση και κατά συνέπεια μπορεί να εμφανίζουν ορισμένες διαφορές σε σχέση με τα πραγματικά. «Οι αριθμοί διαψεύδουν μια χρόνια στρέβλωση της πραγματικότητας για τον αριθμό των δημοσίων υπαλλήλων, που μας ήθελε περίπου 1,5 έως 2,5 εκατομμύρια», υποστηρίζει η ΑΔΕΔΥ. Ωστόσο, αφενός δεν έχουν ακόμα απογραφεί οι υπάλληλοι του ευρύτερου δημόσιου τομέα (ΔΕΚΟ, Νομικά Πρόσωπα Ιδιωτικού Δικαίου) οπότε ο συνολικός αριθμός αναμένεται να αγγίξει το ένα εκατομμύριο και αφετέρου ο συνολικός αριθμός αυτής της απογραφής μπορεί να μην ανταποκρίνεται «100% στην πραγματικότητα». Και αυτό, διότι μπορεί να έχουν απογραφεί εργαζόμενοι που δεν είχαν την υποχρέωση (π. χ. συνταξιούχοι του Δημοσίου, συμβασιούχοι των οποίων η σύμβαση έχει λήξει κ. ά.) ή ενδεχομένως να μην έχουν απογραφεί από παρανόηση ή από αντίδραση άτομα που αμείβονται από ειδικούς λογαριασμούς, καθώς επίσης υπάλληλοι που απουσίαζαν σε άδεια. Μάλιστα, έχει καταγραφεί και η περίπτωση υπαλλήλου που δεν ήθελε να απογραφεί λόγω θρησκευτικών πεποιθήσεων. Επομένως, τα οριστικά και ακριβή στοιχεία θα προκύψουν με τη διασταύρωση των δεδομένων από την Ενιαία Αρχή Πληρωμών και μετά την επιβεβαίωσή τους απο τις αρμόδιες διευθύνσεις διοικητικού.

Για την ιστορία θα πρέπει να αναφερθεί ότι κατά τη διάρκεια της απογραφής στην οποία χρησιμοποιήθηκαν για πρώτη φορά νέα κανάλια επικοινωνίας, παραλήφθηκαν και απαντήθηκαν περισσότερα από 10.000 μηνύματα ηλεκτρονικού ταχυδρομείου, ενώ το τηλεφωνικό κέντρο εξυπηρετούσε από 5.000 – 10.000 τηλεφωνήματα την ημέρα με πάνω από 1.000 κλήσεις την ώρα σε ώρες αιχμής.

Το σύστημα απέγραφε 60.000 – 80.000 εγγραφές με μοναδικούς κωδικούς ΑΦΜ την ημέρα. Το υψηλότερο ρεκόρ σημειώθηκε στις 22 Ιουλίου (83.114 εγγραφές), δηλαδή μία ημέρα πριν από την εκπνοή της επίσημης προθεσμίας και το χαμηλότερο στις 25 Ιουλίου με μόλις 970 εγγραφές. Οπως ανακοινώθηκε από τους υπουργούς Εσωτερικών και Οικονομικών, τον Οκτώβριο θα ξεκινήσει πιλοτική εφαρμογή πληρωμής των υπαλλήλων από την Ενιαία Αρχή Πληρωμών παράλληλα με το ισχύον σύστημα, ενώ σύμφωνα με πληροφορίες τον Σεπτέμβριο θα ξεκινήσει και η απογραφή των υπαλλήλων του ευρύτερου δημόσιου τομέα.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή