Εγγραφο-κόλαφος στον ανακριτή

Εγγραφο-κόλαφος στον ανακριτή

2' 27" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Κόλαφος για την ηγεσία του Δήμου Μυκόνου, αλλά και για τους επικεφαλής των οικονομικών του υπηρεσιών είναι το έγγραφο που έστειλε στον ανακριτή η εισαγγελέας Σύρου, ζητώντας κατεπείγουσα προκαταρκτική εξέταση. Η εισαγγελέας κατηγορεί ευθέως τους επτά εμπλεκομένους ότι είχαν σκοπό να «καλύψουν» τους εκάστοτε οφειλέτες του δήμου, συντηρώντας σκοπίμως ένα πραγματικό χάος στις οικονομικές υπηρεσίες του.

Είναι χαρακτηριστικό ότι δεν υπήρχαν στον δήμο ακριβείς κατάλογοι όλων των ενοικιαζόμενων δωματίων που λειτουργούν στο νησί και της δυναμικότητάς τους, ώστε τα τέλη να αντιστοιχούν στα πραγματικά έσοδα της κάθε επιχείρησης, αλλά αντίθετα ζητούνταν ένα ποσό… «φασόν»! Τα διαφυγόντα έσοδα για τον δήμο υπολογίζονται μέχρι στιγμής στα 3 εκατ. ευρώ και αυτά είναι μόνο η αρχή, καθώς δεν έχουν ακόμα διερευνηθεί όλες οι πηγές εσόδων του. Το ζητούμενο βέβαια είναι πού πήγαν τα χρήματα, καθώς οι τραπεζικοί λογαριασμοί των εμπλεκομένων είχαν μικρά χρηματικά ποσά.

Η εισαγγελέας Πρωτοδικών Σύρου κ. Εφη Σαλμά διέταξε στις αρχές Ιουλίου κατεπείγουσα προκαταρκτική εξέταση σε βάρος εφτά δημοτικών αρχόντων και υπαλλήλων του Δήμου Μυκόνου, που κατείχαν κομβικές θέσεις το 2002 – 2009. Οπως αναφέρεται στην παραγγελία, οι εμπλεκόμενοι ενήργησαν κατά παράβαση των υπηρεσιακών τους καθηκόντων με σκοπό να προσπορίσουν παράνομο όφελος σε οφειλέτες του δήμου (με την καθυστέρηση ή αποφυγή καταβολής τελών). Ταυτόχρονα τους έδιναν τη δυνατότητα να συνεχίζουν παράνομα τη λειτουργία τους (διατηρώντας τη φορολογική τους ενημερότητα), παρότι υπήρχαν σε βάρος τους βεβαιωμένες οφειλές στον δήμο.

Η «πατέντα»

Οπως προκύπτει από την έρευνα της εισαγγελέως, στις οικονομικές υπηρεσίες του Δήμου Μυκόνου είχε στηθεί μια (απολύτως παράνομη) «πατέντα», για την είσπραξη του τέλους παρεπιδημούντων από τα ξενοδοχεία και τα ενοικιαζόμενα δωμάτια. Αντί οι κατάλογοι των οφειλών να συντάσσονται σε ετήσια βάση, ώστε να βεβαιώνονται στην εφορία κάθε χρόνο οι οφειλές κάθε επιχείρησης, οι κατάλογοι συντάσσονταν… κάθε πέντε χρόνια! Η πρακτική αυτή, όπως σημειώνει η εισαγγελέας, είχε ως αποτέλεσμα τα χρέη να παραγράφονται ή… να μην υπάρχουν επιχειρήσεις να τα καταβάλουν, αφού είναι σύνηθες μια ξενοδοχειακή επιχείρηση να αλλάζει τακτικά ιδιοκτήτες.

Οσον αφορά τα ενοικιαζόμενα δωμάτια (που οφείλουν να εξοφλούν τις υποχρεώσεις τους στον δήμο κάθε τρίμηνο) δεν υπήρχε κανένας έλεγχος ούτε για τον ακριβή αριθμό τους, ούτε για τη δυναμικότητά τους, ούτε για το πόσες διανυκτερεύσεις είχαν καταγράψει στα βιβλία τους! Με άλλα λόγια, ο δήμος (αντίθετα με τα όσα ορίζει η νομοθεσία) είχε ορίσει ένα -ελάχιστο- τέλος 150 ευρώ για όλες τις επιχειρήσεις αδιακρίτως, με αποτέλεσμα την απώλεια τεραστίων εσόδων. Οπως επισημαίνει η εισαγγελέας, πρόεδρος του Συλλόγου Ενοικιαζομένων Δωματίων του νησιού τυγχάνει ο νυν δήμαρχος, κ. Θανάσης Κουσαθανάς-Μέγας, ο οποίος το διάστημα 2005 – 2008 ήταν αντιδήμαρχος με οικονομικές αρμοδιότητες. Σύμφωνα με τα στοιχεία της εισαγγελικής έρευνας υπολογίζεται ότι το 2002 – 2009 από πράξεις και παραλείψεις του τέως δημάρχου κ. Βερώνη ο δήμος ζημιώθηκε περί το 1,2 εκατ. ευρώ, από τον τέως αντιδήμαρχο κ. Βαμβακούρη κατά 1,7 εκατ. ευρώ, από τον τέως αντιδήμαρχο και νυν δήμαρχο κ. Κουσαθανά-Μέγα κατά 2,2 εκατ. ευρώ, από τον αντιδήμαρχο κ. Κοντομήτρο κατά 1 εκατ. ευρώ. Ανάλογες ζημίες αποδίδονται και στους τρεις διοικητικούς υπαλλήλους.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή